- Nå skal jeg ta oppvasken

SV-leder Audun Lysbakken og kona Siv Mjaaland slitne, men fornøyde på vei hjem i natt. I dag kommer kritikken.

KLAR FOR HVERDAG:  Sv-leder Audun Lysbakken (t.v) og kona Siv Mjaaland var på vei hjem rundt halv to i natt. Her hadde kona Siv overtatt blomsterbuketten. - Nå skal vi bruke tiden sammen. Det har vært en intens valgkamp, men Audun har gjort en kjempegod valgkamp, men nå skal det bli godt å ha mer hverdager, sier Mjaaland, før ektemannen overtar: - Nå skal jeg ta oppvasken. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
KLAR FOR HVERDAG: Sv-leder Audun Lysbakken (t.v) og kona Siv Mjaaland var på vei hjem rundt halv to i natt. Her hadde kona Siv overtatt blomsterbuketten. - Nå skal vi bruke tiden sammen. Det har vært en intens valgkamp, men Audun har gjort en kjempegod valgkamp, men nå skal det bli godt å ha mer hverdager, sier Mjaaland, før ektemannen overtar: - Nå skal jeg ta oppvasken. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens journalistene flokket seg rundt Jens Stoltenberg i vandrehallen i Stortinget i ett-tida i natt, fikk SV-leder Audun Lysbakken stå relativt alene. Sammen med SV-kollega Ketil Raknes, studerte han SV-tallene, som viste at partiet har gjort et av sine dårligste valg i historien. Samtidig ble det klart at Lysbakken sjøl hadde gjort et relativt bra valg i Hordaland - og sikret plass på Stortinget.

- Det er en tillitserklæring som betyr veldig mye for meg. Jeg er stolt over at vi har klart å mobilisere velgerne. For bare tre uker siden viste en måling 2,5 prosent, sier Lysbakken, før han og rådgiver Line Gaare Paulsen forlater lokalet.

Oppvask Kort tid etter dukker de opp i en taxi i gamlebyen. Da er også kona, Siv Mjaaland med. Paret smiler, men er tydelig slitne.

- Vi har fått et svakt resultat, men har klart å mobilisere velgerne de siste ukene. Det er en utrolig solid grasrotjobb som jeg er stolt over, sier Lysbakken.

BLE HYLLET AV SINE EGNE:  Kristin Halvorsen hyllet SV-leder Audun Lysbakken da han ankom SV-vaka på Rockefeller langt etter planen i går kveld, på grunn av det svært usikre utfallet. Det dystre SV-resultatet til tross: På SV-vaka mente alle at Audun Lysbakken hadde gjort en fantastisk jobb, og at han er mannen som skal ta dem til nye høyder. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BLE HYLLET AV SINE EGNE: Kristin Halvorsen hyllet SV-leder Audun Lysbakken da han ankom SV-vaka på Rockefeller langt etter planen i går kveld, på grunn av det svært usikre utfallet. Det dystre SV-resultatet til tross: På SV-vaka mente alle at Audun Lysbakken hadde gjort en fantastisk jobb, og at han er mannen som skal ta dem til nye høyder. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Kona Siv Mjaaland smiler, sier til Dagbladet at hun er stolt over «Auduns kjempeinnsats». Men er også veldig klar på at det er godt at valgkampen omsider er over.

- Nå skal vi ha mye tid sammen. Det har vært intenst. Nå skal vi ha tid sammen som familie, sier Mjaaland før mannen overtar:

- Nå er det jeg som skal ta oppvasken.

- Provosert Under SVs valgvake var det ingen tvil: Audun Lysbakken har deres fulle støtte. De mener han har gjort en god valgkamp, som den ferskerste partilederen i gamet. Men det tok likevel ikke lang tid før litt mer kritiske stemmer kom fram. I dagens Klassekampen er det SV-veteranen og den tidligere partilederen Stein Ørnøi som buldrer.
 
- Jeg blir provosert når jeg hører SV-ere si at vi har oppnådd mer på åtte år i regjering enn vi gjorde de 30 foregående. Den tankegangen må vi ta et oppgjør med, sier Ørnhøi til Klassekampen.

Han mener nå Sosialistisk Venstreparti må tredoble oppslutningen før det kan bli aktuelt for partiet å bli del av en regjering igjen. 

- Sitter du i regjering, sitter du i en glassklokke. Det kommer veldig langt fra hverdagspolitikken, sier Ørnhøi, som mener at SV de siste åtte årene satt for lite makt bak kravene i den rødgrønne regjeringen, og at de har undervurdert innflytelsen de kunne ha hatt utenfor regjeringskontorene.

-Det er en smertelig kjensgjerning, men det partiet som kanskje har påvirket norsk politikk mest de siste 30 årene, altså Fremskrittspartiet, har aldri sittet i regjering, sier han.