Nå skal juryen svare

Er ranslaget Norges råeste mafia? Drepte alle Klungland?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Nokas-juryen har kommet frem til en kjennelse.

I morgen klokken 10.00 kommer kjennelsen, og det kan du følge direkte på web-TV her i Dagbladet.no.

- Det viser at lagretten går grundig gjennom saken, og det har de all rett til å gjøre. Vi andre får bare smøre oss med tålmodighet en dag til, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.no.

Tirsdag forlot juryen i NOKAS-saken menighetshuset på Forus for å ta stilling til skyldsspørsmålene. Et av spørsmålene som det knytter seg mest spenning til er om de 13 tiltalte kan dømmes etter paragraf 60a, den såkalte mafiaparagrafen om organisert kriminalitet.

Totalt fikk juryen 41 spørsmål, og om kort tid får vi vite hva de har svart.

Av de 13 tiltalte er det fire personer som nekter for å ha vært med på ranet. Alf Henrik Christensen, Ikmet Kodzadziku og Thomas Thendrup nekter enhver befatning med Norges-historiens største ran, mens Metkel Betew hevder han trakk seg en uke før ranet skjedde.

Brorens skyld?

Det som knytter Thomas Thendrup til ranet er en hanske med hans DNA, som ble funnet sammen med ransutsyret som ble dumpet i Drammensfjorden av \'Skipperen\' William Pettersen.

Thendrups forsvarer, Ellen Holager Andenæs, sa under sin prosedyre at hansken mest sannsynlig havnet sammen med ransutsyret ved en tilfeldighet. Hansken er ikke av samme type som ble brukt under ranet, og Holager Andenæs mente at broren, Johnny Thendrup, hadde tatt den med til Stavanger.

Kjøpte rør og dop?

MAFIA: Ledet Toska en mafia, og er han også skyldig i drap?
MAFIA: Ledet Toska en mafia, og er han også skyldig i drap? Vis mer

Alf Henrik Christensen skal ifølge påtalemyndigheten holdt vakt ved bilene i Sørmarka. Selv har Christensen forklart at han var i Stavanger for å kjøpe rør på ransdagen.

Ikmet Kodzadziku har forklart at han var i Stavanger i forbindelse med en narkohandel. Det er funnet et sigarettfilter med hans DNA i en bil som knyttes opp mot ranet.

Metkel Betew har forklart at han trakk seg en uke før ranet. Hans DNA er funnet på toalettet i Nedre Dalgate. Fem av ranerne dro dit etter ranet.

Drepte alle Klungland?

Av de 13 tiltalte er det bare to som ikke er tiltalt for dødsfølgen; Skipperen William Pettersen og Thomas Ingebrigtsen.

Mens Pettersens rolle knyttes til håndteringen av ransutstyret etter ranet, tillegges Ingebrigtsen en mer perifer rolle som bakmann og den som satte folk i kontakt med hverandre og skaffet opplsyninger.

Det vil i prinsippet si at 11 kan bli dømt for drapet på politimannen Arne Sigve Klungland, selv om bare en av ranerne avfyrte de dødelige skuddene med sin AG3.

I tingretten var det ingen som ville svare på hvem som skjøt Klungland. Men i fjor sommer løftet Lars Erik Andersen på sløret og avslørte at det var Kjell A. Schumann som skjøt Klungland da han satt i kommandobilen.

Schumann sa i sin forklaring at han trodde kommandobilen var full av folk fra beredskapstroppen og at han ikke skjøt for å drepe.

Da aktoratet hadde sin prosedyre for to uker siden gikk de langt i å antyde at det var nettopp det han gjorde.

Kunne de forstå?

Flere av forsvarerne har i sine prosedyrer forsøkt å vri klientene sine unna dødsfølgen.

De har blant annet hevdet at deres klienter ikke kunne forstå at noe slikt kunne skje på tross av at ranslaget var tungt bevæpnet.

For det er nå opp til juryen å avgjøre om de ti som står tiltalt for medvirkning til drapet, men ikke fysisk avfyrte skuddene, også skal dømmes for det. For å gå fri, og dermed trolig redusere sin straff vesentlig, må de ha overbevist juryen om at de på ingen måte kunne ha forstått at et væpnet ran i Stavanger sentrum kunne føre til tap av menneskeliv.

Nå har juryen varslet om at de har kommet til en kjennelse. I morgen klokken ti vil de svare på alle de 41 spørsmålene. Det kan du følge live på webTV her i Dagbladet.no.

OFFER: Politimannen Arne Sigve Klungland ble Nokas-ranets største offer. I morgen vil juryen svare på hvor mange som dømmes for drapet.
DRAPSMANNEN: Schumann skjøt. Men er også resten av ranslaget skyldig i drap?