TIL URNENE: Soldater marsjerer taktfast på vei for å stemme. Foto: Vasilij Fedosenko/Reuters/Scanpix
TIL URNENE: Soldater marsjerer taktfast på vei for å stemme. Foto: Vasilij Fedosenko/Reuters/ScanpixVis mer

Nå skal Kirgisistan stemme over ny grunnlov

Kun få uker etter det gigantiske blodbadet sør i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Bare drøyt to uker etter at det sørlige Kirgisistan eksploderte i voldsomme kamper mellom kirgisere og usbekere, stemmer befolkningen over en ny grunnlov.

Men innflytelsesrike etniske usbekere i hovedstaden Bisjkek varsler at de vil boikotte søndagens avstemning.

- Dette er galskap. Landet er i en kaotisk tilstand, og så snakker de om en folkeavstemning, sier Zakirjan Sultanov.

- Jeg kommer ikke til å stemme. Ingen av oss herfra vil gjøre det. Myndighetene gjør ikke noe for å beskytte oss, sier han.

Svært spent Sultanov får støtte fra den tidligere offiseren Kamiljan Jurabajev, også han etnisk usbeker.

- Det finnes ikke stabilitet. Folk blir drept og hus stikkes i brann. Du kan ikke arrangere folkeavstemning der det er krig, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

Situasjonen er fortsatt svært spent sør i Kirgisistan, hvor inntil 2.000 mennesker ble drept og flere hundre tusen drevet på flukt i kampene mellom usbekere og kirgisere 10. juni.

Men den svake overgangsregjeringen har hele tiden stått fast på at folkeavstemningen om en ny grunnlov skal gjennomføres som planlagt. Hensikten er å bane vei for valg til ny president og nasjonalforsamling i den ustabile tidligere sovjetrepublikken.

- Nødvendig Det er ikke mer enn et par måneder siden landets president Kurmanbek Bakijev ble fjernet fra makten. Den midlertidige regjeringen vil arrangere folkeavstemning blant annet for å sørge for at statsministeren får mer makt.

Overgangsregjeringens leder Roza Otunbajeva ønsker å gi inntrykk av at situasjonen er i ferd med å bli normalisert sør i landet og gjennomføre avstemningen som planlagt.

- Det er blitt nødvendig å holde folkeavstemning fordi vi må bevege oss inn i et rettslig rammeverk. Hvis vi nå kjører i sikksakk, vil det kunne gjøre situasjonen enda mer ustabil, mener hun.

Pass ødelagt Men det mangler ikke på advarsler om at sikkerheten er for dårlig til å gjennomføre folkeavstemningen.

- Vi mener sikkerhetssituasjonen er slik at det vil være tilrådelig å utsette avstemningen noe til situasjonen har stabilisert seg, sier Ole Solvang fra Human Rights Watch til NTB.

Han var nylig i Osj-provinsen for å undersøke situasjonen der.

Solvang peker på at mange har fått pass og andre dokumenter ødelagt under urolighetene og derfor vil få problemer med å stemme. Også de hundretusener som er drevet på flukt, vil få store problemer med å avgi stemme.

- Hvis myndighetene bestemmer seg for å gjennomføre avstemningen, har de et ansvar for å påse at alle har mulighet til å stemme, og at det blir gjort på en sikker og forsvarlig måte, sier han.

Ingen observatører Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har varslet at den ikke vil sende observatører til Kirgisistan på grunn av sikkerhetssituasjonen. Solvang kjenner heller ikke til at andre internasjonale observatører vil være til stede sør i Kirgisistan.

Også Edil Bajsalov, som nylig forlot stillingen som midlertidig presidentstabssjef i landet, mener det ville vært best å utsette folkeavstemningen. Lokalt frykter nemlig mange at den skal utløse nye kamper.

- Jeg har bedt regjeringen om å utsette folkeavstemningen. Det er ikke bare moralsk galt, men det er også politisk katastrofalt å presse den gjennom, sier han til Reuters.

(NTB)

  Noen tusen etnisk usbekiske flyktninger reiste denne uken tilbake til det sørlige Kirgisistan fra nabolandet Usbekistan. Mange krever at en planlagt folkeavstemning om en ny grunnlov i Kirgisistan må utsettes på grunn av uroen i landet, men myndighetene vil at avstemningen skal gå som planlagt. Foto: REUTERS / Sjamil Zjumatov / SCANPIX

TRAGEDIE: En etnisk usbekisk kvinne fortviler når hun kikker på restene av familiens nedbrente hus i byen Jalalabad sør i Kirgisistan denne uken. Til tross for mange advarsler om å utsette helgens folkeavstemning insisterer myndighetene på at den må gjennomføres for å bane vei for nyvalg. Foto: REUTERS / Vasilij Fedosenko / SCANPIX
TRAGEDIE: En etnisk usbekisk kvinne fortviler når hun kikker på restene av familiens nedbrente hus i byen Jalalabad sør i Kirgisistan denne uken. Til tross for mange advarsler om å utsette helgens folkeavstemning insisterer myndighetene på at den må gjennomføres for å bane vei for nyvalg. Foto: REUTERS / Vasilij Fedosenko / SCANPIX Vis mer