Nå skal kristendom prioriteres mer enn andre religioner på skolen

KrF fikk gjennomslag for kontroversielt forslag.

 FORNØYD:  Knut Arild Hareide er fornøyd med at det nå er blitt gjort endringer i RLE-faget. Foto: NTB Scanpix.
FORNØYD: Knut Arild Hareide er fornøyd med at det nå er blitt gjort endringer i RLE-faget. Foto: NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter fjorten dager med intense regjeringsforhandlinger kom Høyre, Frp, Venstre og KrF endelig med svaret på hvem som skal styre Norge de neste fire åra.

Høyre danner mindretallsregjering med Frp - samtidig har Venstre og KrF skrevet under på de kaller en «historisk samarbeidsavtale» for å sikre et sentrum-høyre-gjennomslag på Stortinget.

I denne samarbeidsavtalen har KrF fått gjennomslag for et av sine viktigste og mest omdiskuterte punkter - nemlig mer kristendomslæring i skolen. Dette er noe partiet har kjempet for i en årrekke.

Kristendom prioriteres mer Dermed endrer nå RLE-faget (Religion, livssyn og etikk) navn til KRLE (Kristendom, religion, livssyn og etikk). I tillegg har partiet fått gjennomslag for at kristendom skal prioriteres mer enn andre religioner.

Nå kommer faget til å inneholde minst 55 prosent kristendom, ifølge den rykende ferske samarbeidsavtalen.

 KRISTENDOMMEN:  Dette bildet er av Jesus, som her får gavene røkelse, myrra og gull av de tre vise menn. Dette er Jan de Brays maleri fra 1674. Nå blir det mer av dette i skolen. Foto: WIKIMEDIA
KRISTENDOMMEN: Dette bildet er av Jesus, som her får gavene røkelse, myrra og gull av de tre vise menn. Dette er Jan de Brays maleri fra 1674. Nå blir det mer av dette i skolen. Foto: WIKIMEDIA Vis mer

Det er i tråd med KrFs partiprogram som blant annet ligger på deres hjemmesider hvor det står at partiet ønsker «en skole som baserer seg på grunnleggende verdier i vår kristne kulturarv».

- De 5,6 prosentene som stemte KrF har sannelig fått valuta for pengene, uttalte Hareide etter den historiske pressekonferansen. KrF-lederen gleder seg over at de fire samarbeidspartiene vil døpe om skolens religionsfag RLE til KRLE, ifølge Vårt Land.

Dømt av EMD Det er ikke mange år siden det omdiskuterte religionsfaget byttet navn og læreplan. I 2008 skiftet nemlig KRL-faget (Kristendoms-,religions- og livssynskunnskap) navnet til RLE.

En av de viktigste årsakene til denne endringen var en kontroversiell dom i Den europeiske menneskerettighets-domstolen (EMD) som kom 10. januar i 2006.

Den gang kom menneskerettighetsdomstolen fram til at KRL-faget bryter med menneskerettighetene og læreplanen ble endret i samsvar med lovendringene.

Dommen legger vekt på at den norske skolen har en kristen formålsparagraf og at kristendommen har en svært dominerende stilling. Derfor er det vanskelig å ivareta livssynsminoritetenes rettigheter med et felles fag.

Dette var en seier for foreldrene som gikk til sak mot staten fordi de opplevde kristendomsfaget som en krenkelse av deres livssyn.

Bondevik skryter av Hareide Tidligere KrF-leder og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik mener det var klokt av Kristelig Folkeparti å stå utenfor regjeringen og innta en nøkkelposisjon i Stortinget.

Bondevik som i sin tid blinket ut Hareide som et stort politisk talent, er svært godt fornøyd med dagens partileder.

- Jeg vil gi stor honnør til Knut Arild. Han har bestått denne svenneprøven med glans. Han har bevart KrFs integritet og fått gjennomslag for mye, og har frihet til å markere KrF og sentrum, sier Bondevik til Dagbladet.