Nå skal Lars Monsen bygge dobbelt gjerde

- Virker som vi hadde kjent hverandre i mange år, sier bonde etter fredsmøte om hunder og sau.

 HYGGELIG NABOPRAT:  Sauebonde Per Arne Knædal fikk besøk av Lars Monsen. Og de hadde en hyggelig prat om sauer og hunder og litt til. Foto: Sverre Breivik, Saltenposten.
HYGGELIG NABOPRAT: Sauebonde Per Arne Knædal fikk besøk av Lars Monsen. Og de hadde en hyggelig prat om sauer og hunder og litt til. Foto: Sverre Breivik, Saltenposten.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den opphetede debatten etter hundedrapet i Rogaland mellom hundevenn Lars Monsen og bondenæringa endte foreløpig med fredspipe hjemme hos en sauebonde i Saltdal i Nordland.

Eller rettere sagt over mange kopper kaffe.

- Joda, Lars Monsen kom her. Kona og jeg var hjemme, og så kom sønnen vår, som også driver med sauer. Vi pratet i to-tre timer, og det virket jo som vi hadde kjent hverandres i årevis.

- Vi er ikke enige om alt, men om det meste, sier sauebonde Per Arne Kvædal (63) i Jarbrudalen i Saltdal til Dagbladet.

Han har ikke det minst å gjøre med hundedrapet i Rogaland der en annen sauebonde skjøt og drepte en border collie foran eieren. Det var på bakgrunn av omtalen av den saken at Monsen stilte en rekke kritiske spørsmål på sin egen Facebook-side om sauebønders evne og vilje til å passe på sine egne dyr.

Monsen: - God tone og hyggelig farvel
I Saltdal er den kjente villmarksmannen «omringet» av beitesau på Jarbru fjellgård, som han kjøpte i 2008, og blant annet bruker som sommerbase for trening av sine polarhunder.

Dagbladet var i kontakt med Lars Monsen etter nabopraten i går kveld.

«Når jeg snakker med den lokale sauebonden her i Saltdal, som jeg har gjort i dag, så skjer det i en god tone og med et hyggelig farvel. Vi er ikke enige om alt, men det er selvsagt helt i orden. Egentlig er vi på samme lag», skrev Monsen i en sms.

Han mener det er pressen som hauser opp stemningen.

Ny hundegård
- Nå fortalte Monsen at han er i gang med å bygge ny innhegning for hundene med dobbel netting. Han vurderer å sette opp en skigard rundt hele eiendommen. Han fortalte også at han har flere planer for  eiendommen. De skal han legge fram for de som bestyrer dette landskapsvernområdet. Og det er uansett ikke planer som lager noe trøbbel for oss sauebønder, sier Knædal.

Han understreker at Monsens hunder ikke har skadet hans sauer.

Må jage sauer fra veien
- Og den eneste nærkontakten Lars Monsen sier han har hatt med sauene rundt her, er at han noen ganger må jage dem av veien når han trener hundene, sier naboen, som bor en mils vei fra Monsen-gården.

Han beskriver det «de ikke er enige om» som omfanget av gjeting.

- Men vi er enige om at Saltdalen ikke hadde vært så vakker som den er hvis ikke sauer hadde holdt vegetasjonen nede, sier Per Arne Knædal.

Og han synes at det tross all støyen er fint at debatten har satt fokus på båndtvang generelt og verdien av aktivt husdyrhold i utmarka spesialt.

Måtte bøte med 25 000 for død løshund
- Og straffen for en løshund som drepte sauer i nabokommunen Fauske, har også fått mye oppmerksom. Hundeeieren fikk 25 000 kroner i forelegg og hunden ble avlivet av viltnemnda. Og hundeeieren mente at viltnemnda skulle skutt hunden med en gang uten å vente på å få tak i henne, sier Per Arne Knædal.

Politiet er ikke ferdige med å etterforske drapet på border collien Tønes.

- Hundeeier ble avhørt torsdag, og et vitne har også forklart seg. Han som innrømmer at han skjøt hunden blir innkalt til avhør kommende uke.

- Og så er det flere tips og henvendelser i saken som må sjekkes først, opplyser politiadvokat Emilie Netteland i Rogaland politidistrikt til Dagbladet.

   

 - EGENTLIG ER VI PÅ SAMME LAG:  Lars Monsen beskriver en god tone i praten med naboen i Jarbrudalen i Sakltdal. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet.
- EGENTLIG ER VI PÅ SAMME LAG: Lars Monsen beskriver en god tone i praten med naboen i Jarbrudalen i Sakltdal. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet. Vis mer