Nå skal lege-overgripere forfølges i utlandet

Helsemyndighetene på banen etter Dagblad-avsløring.

TAR GREP: Helse- og omsorgsminister, Bent Høie (H) varsler at norske myndigheter vil varsle hjemlandet til leger som mister legeautorisasjonen sin i Norge etter seksuelle overgrep. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TAR GREP: Helse- og omsorgsminister, Bent Høie (H) varsler at norske myndigheter vil varsle hjemlandet til leger som mister legeautorisasjonen sin i Norge etter seksuelle overgrep. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I flere år har helsepersonell som begår seksuelle overgrep mot pasienter i Norge, kunnet fortsette uforstyrret i yrket i hjemlandet sitt. Årsaken er at norske helsemyndigheter ikke varsler myndigheter i hjemlandet, når utenlandsk helsepersonell har begått seksuelle overgrep mot pasienter i Norge.

Helseminister Bent Høie (H) har lest Dagbladets avsløring om en tysk lege som begikk seksuelle overgrep i Norge, men er tilbake på jobb som lege i Tyskland. Tyske myndigheter og sykehuset han jobber ved har vært uvitende om overgrepene hans i Norge, fordi Norge ikke har gitt beskjed.

- Er dette en praksis du som helseminister er fornøyd med?

- Nei. Helsetilsynet endrer nå sin praksis på det området. De jobber nå med å finne ut hvordan de skal informere andre land. De mener de har et godt system for de nordiske landene, men de ser at de ikke har et godt nok system når de gjelder de andre, sier helseminister Bent Høie til Dagbladet.

Dagbladets avsløringer i sommer var utløsende for at myndighetene nå endrer praksis.

- Det er tilbakemeldingen vi har fått nå. Det kom etter at Dagbladet har skrevet om det, sier Høie

Les alle saker om Overgripere i hvitt her

Høie er opptatt av at ofrene for overgrep blir ivaretatt.

- Seksuelle overgrep er en veldig alvorlig problemstilling. Det er mange helsepersonell i Norge, og det finnes personer blant dem som ønsker å begå kriminelle handlinger. Selv om det er sjeldent.

- Det er viktig for meg at det er gode systemer for oppdage og for å gi den rette reaksjonen. Og at de som er utsatt for det får god hjelp.

Halvparten utenlandske Som et ledd i serien «Overgripere i hvitt» har Dagbladet kartlagt over 20 leger som mistet autorisasjonen i perioden 2008 til 2013 for seksuelle overgrep de utførte mot pasienter i Norge. Både rettskraftige dommer og vedtak mot leger fra Helsetilsynet er med i grunnlaget.

Faksimile av Dagbladet lørdag 24. mai 2014.
Faksimile av Dagbladet lørdag 24. mai 2014. Vis mer

Over halvparten av legene Dagbladet har gransket har utdannelse eller bakgrunn fra utlandet og har normalt gyldige legeautorisasjoner i disse landene.

Alle disse vil rammes av den nye praksisen Høie varsler.

Fornøyd Helen (26) er en av pasientene den tyske legen forgrep seg på. Hun er svært glad for beskjeden fra helseministeren.

- Jeg er veldig fornøyd med helseministerens løfte. Det er viktig at myndigheter og sykehus i andre land får kunnskap om at det kan være utrygt å ha en av de aktuelle legene på jobb der.

Hun og flere andre ofre er sterkt kritisk til hvordan såkalte «nomadeleger» står svært fritt til å reise rundt i Europa, uten feilene de begår underveis får konsekvenser for dem.

FORNØYD: Helen (26) ble utsatt for den tyske overgrepslegen i 2005, i en alder av 17 år. Hun er fornøyd med at Høie nå varsler strengere praksis. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORNØYD: Helen (26) ble utsatt for den tyske overgrepslegen i 2005, i en alder av 17 år. Hun er fornøyd med at Høie nå varsler strengere praksis. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det kan ikke være slik at en person som både er dømt, straffet og fratatt muligheten til å jobbe som lege i Norge, bare kan flytte tilbake dit han kommer fra og fortsette, sier hun.

Uvitende pasienter Den tyske legen ble dømt i 2010 for seksuelle overgrep mot tre kvinner inne på sitt fastlegekontor i Rogaland. I jobben som indremedisiner møter han nye, uvitende, pasienter på et sykehus med flere tusen pasienter årlig. Dagbladet møtte ham på sykehuset.

- Her har du ingen konflikter?

- Nei. Det er motsatt. Jeg er som en gud, sa mannen til Dagbladet.

Bekymret rettspsykolog På forespørsel fra Dagbladet leste rettspsykolog Pål Grøndahl dommer og vedtak mot legen. Han er bekymret for at mannen jobber med nye uvitende pasienter ved et sykehus som ikke kjenner hans bakgrunn.

- Hva er din vurdering av risikoen for gjentakelse?

- Dette er definitivt bekymringsfullt, uttalte Grøndahl til Dagbladet.

Den tyske legen omtalt i denne saken har uttalt til Dagbladet at han ikke er skyldig i overgrepene han er dømt for og har mistet autorisasjonen for.