EKSTRABELASTNING: I dag møter ekteparet Gerry og Kate McCann i portugisisk rett for å vitne i ærekrenkelsessaken de har anlagt mot Goncalo Amaral - den utskjelte etterforskeren som sto for den første, kraftig kritiserte etterforskningen av Maddie-saken. Ekteparet mener påstander Amaral har framsatt i sin bok fra 2008 har påført dem en stor, og totalt unødvendig, tilleggsbelastning. Foto: Reuters / NTB scanpix
EKSTRABELASTNING: I dag møter ekteparet Gerry og Kate McCann i portugisisk rett for å vitne i ærekrenkelsessaken de har anlagt mot Goncalo Amaral - den utskjelte etterforskeren som sto for den første, kraftig kritiserte etterforskningen av Maddie-saken. Ekteparet mener påstander Amaral har framsatt i sin bok fra 2008 har påført dem en stor, og totalt unødvendig, tilleggsbelastning. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

Nå skal Maddie-foreldrene forklare seg om den bitre striden med politietterforskeren

Krever ti millioner av portugisisk etterforsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag møter ekteparet Gerry og Kate McCann i portugisisk rett for å vitne i ærekrenkelsessaken de har anlagt mot Goncalo Amaral - den utskjelte etterforskeren som sto for den første, kraftig kritiserte etterforskningen av Maddie-saken.

Ekteparet ble først nektet å forklare seg. Men etter en begjæring fra deres advokat har ekteparet McCann nå fått lov å gi det som er ventet å være følelsladde innlegg i retten.

Ekteparet mener påstander Amaral har framsatt i sin bok fra 2008 har påført dem en stor, og totalt unødvendig, tilleggsbelastning, ifølge Daily Telegraph.

Med McCann-parets vitnemål avrundes rettssaken, men det er ikke ventet en avgjørelse i saken før over nyttår.

Krasse påstander I et eksklusivt intervju med Dagbladet i januar fortalte Goncalo Amaral om kampen mot ekteparet McCann. Rettssaken som nå pågår dreier seg om et krav om 10 millioner kroner i erstatning fra Gerry og Kate McCann, som mener Amaral framsetter ærekrenkende påstander i boka «Maddie: A verdade de mentira» (Sannheten om løgnen) fra 2008:

I boka går Amaral igjennom bevisene i saken, og uttalte at mistanken burde rettes mot foreldrene til Madeleine McCann, påstander som foreldrene reagerte sterkt på.

Konflikten mellom Amaral og McCanns preget lenge dekningen i britiske medier, og McCann-paret har fått flere millioner kroner i erstatning, og flere beklagelser, fra britisk presse for dekningen av Maddie-saken.

Ingen midler Boka solgte i rekordopplag og ble oversatt til åtte språk før Gerry og Kate McCann fikk den stoppet i 2010, via en domstol i Portugal. Høyesterett i Portugal opphevet dommen og boka er igjen på markedet. I boka gjennomgår Amaral bevisene og sporene som han hevder peker mot foreldrene.

Erstatningskravet fra McCann behandles nå av en domstol i Lisboa. Inntil saken er avgjort, fryses Amarals midler og han får bare disponere nok penger til å overleve.

- Jeg kan ikke disponere midler fra boksalget. Jeg jobber litt som juridisk rådgiver for et firma. Men jeg får bare penger slik at jeg kan overleve. Jeg bor i min fars leilighet i Portugal, sa Goncalo Amaral til Dagbladet i januar.

KONTROVERSIELL: Goncalo Amaral er politioffiseren som ledet etterforskningen av  
Madeleine McCanns forsvinning i 2007. Nå krever Maddies foreldre 10 millioner kroner fra Amaral. Foto: Per Lars Tonstad
KONTROVERSIELL: Goncalo Amaral er politioffiseren som ledet etterforskningen av Madeleine McCanns forsvinning i 2007. Nå krever Maddies foreldre 10 millioner kroner fra Amaral. Foto: Per Lars Tonstad Vis mer