Nå skal mannen som kastet syre på Ameneh også blindes

Øye for øye-straff i Iran.

SLIK SÅ HUN UT FØR: Ameneh Bahrami har fått store skader og er blind etter syreangrepet i 2004. Foto: AFP Photo/LLUIS GENE/Scanpix
SLIK SÅ HUN UT FØR: Ameneh Bahrami har fått store skader og er blind etter syreangrepet i 2004. Foto: AFP Photo/LLUIS GENE/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Iranske Ameneh Bahrami har valgt å ikke vende det andre kinnet til.

Hun er blind og vansiret i ansiktet etter at Majid Movahedi i Teheran i oktober 2004 kastet syre på henne fordi hun ikke ville gifte seg med ham.

Nå er Movahedi dømt til å miste synet av en islamsk domstol som følger sharialover i Teheran, hovedstaden i Iran.

Sa hun hadde giftet seg
27 år gamle Movahedi hadde fridd til kvinnen en rekke ganger, men hun avviste frieriet hver gang.

Da Bahrami fortalte han at hun hadde giftet seg med en annen mann, bestemte han seg for å kaste kaste syre på henne, ifølge den engelske avisa The Guardian.

- Jeg bestemte meg for å gjøre det fordi mannen hennes da ville forlate henne slik at jeg kunne få henne, forklarte mannen i retten, ifølge avisa.

Bahrami har flyttet til Spania etter vansiringen. Hun er blitt operert 17 ganger, har mistet det ene øyet og er nå blind på det andre.

Ifølge nyhetsbyrået AP hadde hun på et tidspunkt 40 prosent syn, men nå er hun blitt helt blind. Hun har også fått store etseskader på kroppen etter syreangrepet.

Mannen mer verdt, ifølge retten
Det er uklart om Movahedi vil bli blindet på et eller begge øynene i øye for øye-dommen.

Guardian melder at han vil bli blindet på begge øynene. Samtidig sa Bahrami i et intervju med den spanske radiokanalen Cadena SER i går at han bare vil bli blindet på et øye hvis hun ikke betaler en sum som tilsvarer 20 000 euro, fordi retten ikke mener en kvinnes øye er like mye verdt som en manns øye.

- De har fortalt meg at mine to øyne tilsvarer et av hans, fordi hver mann er verdt like mye som to kvinner i mitt hjemland, sa hun til radiokanalen ifølge AP.

Dommeren skal ha spurt Bahrami om hun ønsket at Movahedi skulle bli kastet syre på. Det skal hun ha svart nei til, og heller svart at de kunne dryppe syre i øynene hans.

- Da vil han forstå hva slags smerter jeg har vært gjennom, sa hun i retten.

Hun understreker at hun ikke ønsker å hevne seg på sin overgriper.

- Jeg gjør det slik at andre skal få slippe lidelsene jeg har gått gjennom, sa hun i radiointervjuet.

Bahrami hevder at hun må reise tilbake til Iran for at straffen skal gjennomføres.

VILLE IKKE GIFTE SEG: Ameneh Bahrami vil at mannen skal få sin straff, slik at ikke flere kvinner opplever det samme som henne. Foto: AFP Photo/LLUIS GENE/Scanpix
VILLE IKKE GIFTE SEG: Ameneh Bahrami vil at mannen skal få sin straff, slik at ikke flere kvinner opplever det samme som henne. Foto: AFP Photo/LLUIS GENE/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer