Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå skal McDonald's fjerne plastsugerørene i Norge

Hurtigmatkjeden har vedtatt å erstatte plastsugerør med papir i alle sine restauranter i Storbritannia. Også Norge følger etter.

FJERNES: McDonald's har merket presset mot plastsugerørene. Nå skal de fjernes fra restaurantene. Foto: AP / NTB Scanpix
FJERNES: McDonald's har merket presset mot plastsugerørene. Nå skal de fjernes fra restaurantene. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BBC melder fredag at hurtigmatkjeden McDonald's har besluttet å fjerne plastsugerør fra alle sine utsalgssteder, og starter utfasingen 1. september i år. I Storbritannia går det daglig 1,8 millioner sugerør i plast ut til kundene.

Det enorme tallet har ført til kraftig press fra miljøorganisasjoner i landet fordi mange av sugerørene ender på søppelfyllinger og videre i havet, hvor det globalt havner flere millioner tonn plast hvert år. Flere ganger har det dukket opp bilder av blant annet havskilpadder med sugerør sittende fast i nesen.

Starter etter sommeren

Det er imidlertid ikke bare ved kjedens restauranter i Storbritannia det nå gjøres grep. Også i Norge blir kommer det endringer om kort tid, opplyser kommunikasjonsansvarlig i McDonald's, Veronika Skagestad, til Dagbladet.

- Vår ambisjon er å kunne tilby kundene plastfrie sugerør så fort som mulig, og vi har besluttet å teste sugerør av papir i enkelte av våre restauranter i Norge rett etter sommeren, sier Skagestad.

SØPPELØYA: Det flyter over med plast og søppel på Midwayøyene. I 2050 vil det være mer plast enn fisk i havet. Video: CNN Vis mer

Merker engasjementet

Plastavfall i havet fikk enorm oppmerksomhet i Norge etter at en syk hval ble funnet ved Sotra utenfor Bergen i 2017. Hvalen måtte avlives, og det ble senere oppdaget at magen var full av plast.

- Magen var helt fullstappet av plast. Rundt 30 plastposer i tillegg til en del småplast. Det er veldig trist, sa zoolog og førsteamanuensis Terje Lislevand ved Universitetet i Bergen den gang.

Skagestad sier til Dagbladet at også hurtigmatkjeden merker engasjementet rundt plastavfall godt i Norge. De er derfor glade for å kunne bidra til at mengden reduseres.

Merker engasjementet

McDonald's mål er å erstatte alt av kjedens emballasje med gjenvinnbare, sertifiserte eller fornybare alternativer innen 2025. Sugerør blir en av de første grepene som gjøres på veien.

- Vi fjerner også lokkene på McFlurry-begerne våre i løpet av sommeren, som betyr at vi reduserer vårt plastforbruk med seks til sju prosent, sier Skagestad.

Kjeden fortsetter også arbeidet med å gjøre flere tiltak både på kort og lang sikt, for å finne bedre løsninger enn de har i dag. Men det er også andre hensyn som skal tas underveis, når ny emballasje skal fases inn.

- Vi kommer til å gjennomføre kundeundersøkelser for å se om de som besøker oss er fornøyde med emballasjen vi velger, og sikre oss at det ikke påvirker smaksopplevelsen på en betydelig måte, sier Skagestad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!