Nå skal Norge opp til menneskerettseksamen

Land som Kina og Saudi-Arabia setter Norge under lupen i FNs menneskerettsråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Selv om Norge er et land hvor menneskerettighetene er svært godt ivaretatt, så skal vi ta på alvor innspillene om ting som kunne vært gjort bedre, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Mandag formiddag stiller han for FNs menneskerettsråd i Genève for å svare for menneskerettighetenes kår i Norge.

• Følg grillingen av Børge Brende direkte her.

I alt 91 land skal være med å kommentere og stille spørsmål i Norges andre landhøring. Flere organisasjoner har vært i Genève for å gi eksaminatorene skyts, og Brende kan vente seg kritiske spørsmål blant annet om barns rettigheter.

Det er ikke et ukontroversielt råd som skal gå Norge etter i sømmene.

Til daglig er det 47 land som styrer FNs vaktbikkje og velges av hovedforsamlingen. Blant dem er land som Kina, Russland, Cuba og Saudi-Arabia, regimer som anklages for omfattende brudd på rettighetene de er valgt inn for å forsvare i hele verden.

Paradoks - Det har sine styrker og svakheter, men jeg tror det er det beste alternativet man har, sier Brende om rådet og mener det er blitt mer relevant og konstruktivt etter at USA kom inn blant de 47 i 2009.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer