Nå skal Norge slankes

Nordmenn blir fetere og fetere. Nå skal vi slankes, og det fra vi er barn. Helseministeren frykter amerikanske tilstander.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marius Sandvik

De siste tretti åra har den norske gjennomsnittsmann (40 år) gått opp 9,1 kilo, mens gjennomsnittskvinnen (40 år) er blitt 3,7 kilo tyngre. Halvparten norske menn (40 til 42 år) er overvektige. En tredel av kvinnene i samme gruppe er det. I samme periode har barna lagt på seg to-tre kilo.

Høybråten til aksjon

Nå vil helseminister Dagfinn Høybråten stoppe utviklingen. - Vi er på full fart mot amerikanske tilstander, og vil snart få en epidemi av diabetes, hjerte- og karsykdommer og økt kolesterol. Det er viktig at vi så snart som mulig iverksetter tiltak, sier Høybråten, som mener vi må skille mellom befolkningen generelt og de som har store problemer med fedme.

- For folk flest trenger vi å forebygge gjennom økt motivering til mosjon. I skolen bør det være en målsetting å sikre en daglig dose med aktivitet, og få tettere oppfølging av helsestasjonene, sier han.

Legger en slagplan

I en rapport fra Sosial- og helsedirektoratet, foreslås en rekke tiltak:

Skolebarn skal veies og måles, og følges opp på skolen og i hjemmet hvis de er overvektige.

Helsepersonell skal lære mer om overvekt og behandling av overvekt.

Det må vurderes om et eget nasjonalt kompetansesenter skal opprettes.

Ekstremt fete personer må få mer oppfølging av helsevesenet.

Må sette grenser

Rapportutvalgets Henriette Øien, som arbeider med ernæring i Sosial- og helsedirektoratet, mener måling og veiing er viktige tiltak.

- Poenget er å fange det opp før det blir et problem. Ikke bare overvekt, men også undervekt, kan ha bakenforliggende årsaker. Underernæring, feilernæring eller sykdom, for eksempel. Det er flere grunner til at det kan være viktig å veie, sier Henriette Øien.

Kroppsmasseindeks (KMI)

Kroppsmasseindeks (KMI)

Måles ved å dele vekt med høyde ganget høyde. (Kg/m2).

Er du 1,75 høy og veier 70 kilo, blir regnestykket: 70/(1,75 x 1,75) = 22,85. 22,85 er KMI.

Undervekt: KMI på 18,5 eller mindre

Normalvekt: KMI fra 18,5 til 24,9

Overvekt: KMI fra 25 til 29,9

Fedme, grad en: KMI fra 30 til 34,9

Fedme, grad to: KMI fra 35 til 39,9

Fedme, grad tre: KMI på 40 eller mer

Kilde: WHO og Sosial- og helsedirektoratet

- Hvor ofte bør barn veies?

- Det kan vi ikke svare på nå, det må vurderes videre.

- Hva skal gjøres med de overvektige barna?

- En ting er ernæring og fysisk aktivitet, men atferdsterapi er også noe vi må legge vekt på. Kanskje må foreldre veiledes når det gjelder grensesetting, kanskje er brus og godteri for tilgjengelig, og kanskje er det for mye tv-titting?

- Vi får mange telefoner om fete barn. De spør hvordan de skal takle det, sier Henriette Øien.

Matvaner og bevegelse

Ernæringsfysiolog Jorunn Sundgot-Borgen og prosjektleder Runi Børresen, begge arbeider med spiseforstyrrelser, mener det er viktig å følge med på barn og unges vekt.

- Det er kjempeviktig at en tar tak i det i et tidlig stadium, spesielt hvis også en eller begge foreldrene er overvektige. Det er viktig ikke å snakke med barn om diett og slanking, men i stedet snakke om å leve sunt, leke og å være i bevegelse, sier Sundgot Borgen.

- Å stimulere til gode matvaner og fysisk aktivitet har alltid vært en god ting. Men vi må passe på så vi ikke overfokuserer. Måten måling og veiing blir gjort på er viktig, sier Børresen.

MÅ ADVARE: - Sett advarsler på pizza, brus og andre produkter som har et høyt innhold av hvitt mel og sukker, er Marit Christensen råd til helseminister Dagfinn Høybråten når han nå skal slanke nordmenn.