Nå skal piratene tas

34 prosent av alle programmer som norske bedrifter bruker, er piratkopierte. Nå trappes jakten opp for å stoppe den ulovlige programvaren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Business Software Alliance (BSA), som representerer verdens ledende programvareprodusenter skal slå hardt ned på piratkopiering i tida som kommer. Arbeidet med å oppspore distributører av ulovlig programvare over Internett trappes opp, og nye digitale verktøy utvikles for bruk av BSAs eget spesialteam i jakten på Internettpirater.

- Vi har allerede tatt mange pirater i Norge. Hver dag får vi tips om bedrifter som bruker piratkopierte programmer, sier formann i BSA Norge, Eilert Hanoa, til Dagbladet.no.

Verst i Norden

Han sier det både er ansatte, tidligere ansatte, konkurrenter, kunder og leverandører som ringer inn tipsene.

- Vi har også vært borti tilfeller der IT-sjefer har fått beskjed at ledelsen i bedriften om at de ikke skal kjøpe programmer, fordi det bare er tull.

En stor undersøkelse som er utført av International Planning and Research Corporation viser at 37 prosent av alle programmer som ble brukt av europeiske bedrifter i 2001, var piratkopier. I Norge gikk andelen ned med ett prosentpoeng, til 34 prosent. Vi er likevel verstingene i Norden.

- Vi kan bruke hele spekteret av virkemidler, fra politianmeldelse til dialog. Det viktigste for oss er at kopieringen opphører. Det er ikke mange som vet at du kan få tre års fengsel for piratvirksomhet, sier Hanoa.

Stopper nettsteder

Ved siden av å informere bedrifter om konsekvensene av ulovlig kopiering, jobber de også for å stoppe nettsteder som tilbyr piratversjon av programmer. Selv om kopien bare er lastet ned hundre ganger fra et nettsted, betyr det at 5000 mennesker bruker ulovlige programmer hvis bedriftene har 50 ansatte i snitt. Det blir raskt flere millioner kroner.

- Dette skjer både i små og store bedrifter, i det offentlige og privat næringsliv. Ingen av dem er noe bedre enn de andre, sier Hanoa til Dagbladet.no.

KJEMPER: Formann i BSA Norge, Eilert Hanoa (t.v.) intensiverer kampen mot piratene. Her sitter han sammen med utviklingsdirektør Marius Kjeldahl i Funcom.