2000 NYE: Regjeringen har gitt tilskudd til å bygge 2.000 studentboliger i 2015. - Satsingen er rekordstor, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
2000 NYE: Regjeringen har gitt tilskudd til å bygge 2.000 studentboliger i 2015. - Satsingen er rekordstor, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Nå skal regjeringen bygge studentboliger: - Satsingen er rekordstor

2000 nye i 2015.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har gitt tilskudd til å bygge 2.000 studentboliger i 2015.

- Satsingen er rekordstor, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Andelen studenter som bor i studentboliger, har stått på stedet hvil i 20 år. Dette har frustrert studenter over hele landet, som ønsker et rimelig sted å bo mens de studerer.

- Vi er opptatt av å styrke studentvelferden, og tilgangen på rimelige og tilgjengelige studentboliger er et viktig velferdsgode for å kunne ta høyere utdanning. Det har aldri blitt gitt tilskudd til så mange studentboliger som i år, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til NTB.

Under den forrige regjeringen ble det i snitt gitt penger til i underkant av tusen studentboliger årlig. Budsjettforliket mellom samarbeidspartiene Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti sikret en dobling av det. Isaksen sier det er viktig for regjeringen å overgå de rødgrønne.

- Ja, men ikke bare fordi vi skal gjøre det for å overgå den forrige regjeringen. Det er fordi det er et stort behov for ekstra studentboliger, sier han.

Lover rimelige studentboliger Studentboligindeksen 2014 viste at leieprisene for studentboliger varierer veldig over hele landet. Og mange studenter klager over at studentboligene bygges med for høy standard, og derfor koster for mye. De ønsker heller rimelige kollektiver enn å bo i dyre ettromsleiligheter. Torbjørn Røe Isaksen lover at prisen på studentboligene skal være overkommelige.

- De skal ha en grei og rimelig standard og koste deretter. De skal ikke være luksuriøse. Men hvordan de skal se ut og bygges er opp til de lokale prosjektene og studentsamskipnadene, sier han.

Norsk Studentorganisasjon (NSO) krevde i fjor 3.000 nye studentboliger i året. Og Isaksen er enig i at selv om det aldri er bygget så mange studentboliger før, er det fortsatt for lite.

- Boligmarkedet er ekstremt hett i universitet- og høyskolebyer, og det er byer det er dyrt å bo. Noe som må resultere i ekstra studentboliger, sier kunnskapsministeren

- Nødvendig Studentboligundersøkelsen 2014 viser at studenter er en svært utsatt gruppe på boligmarkedet, og at den nasjonale dekningsgraden er kritisk lav. NSOs mål er å ha en nasjonal dekningsgrad på 20 prosent. I 2014 lå den på 13,83 prosent. Det betyr at det mangler 14.690 boliger for å nå målet.

Derfor er NSO-leder Anders Kvernmo Langset glad for den nye studentboligsatsingen.

- Det er veldig bra. For det er nødvendig med en betydelig innsats fra regjeringens side for å nå målet om 20 prosent studentboligdekning på nasjonalt nivå, sier han til NTB.

Regjeringen har gitt tilskudd på 2.000 nye studentboliger. Målet til NSO er 3.000.

- Og det er fortsatt målet vårt, men det er bra at regjeringen viser en mer offensiv studentboligsatsing, sier Langset.

Satser på de store byene Det er spesielt pressområdene som Oslo, Stavanger og Trondheim regjeringen har satset på.

- Det er de viktigste områdene, men det bygges også studentboliger som ikke er i pressområdene, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Hvor mye penger som blir bevilget til dette kan han ikke svare på ennå.

- Vi har tilsagn om 2.000 boliger. Pengene blir bevilget etter hvert som de blir bygget, forklarer han.

Det er gitt tilskudd til 15 studentsamskipnader med til sammen 23 prosjekt.

(NTB)