Farevarsel for snø:

Nå skal snøen lave ned

Mandag våkner Østlandet til en ny runde med vinter, og snøen skal lave ned flere steder. Meteorologene har sendt ut farevarsel og ber bilistene med sommerdekk om å la bilen stå.

FARE FOR SNØ: Dersom du venter på sommerværet, blir det en kjip værstart på uka Østafjells. Foto: Berit Roald / NTB
FARE FOR SNØ: Dersom du venter på sommerværet, blir det en kjip værstart på uka Østafjells. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lavtrykket vil treffe kysten av Skagerak i løpet av søndagen, med nedbør i form av regn i første omgang. Synkende temperaturer gjennom natta gjør imidlertid at kong vinter har et, muligens, siste ess i ermet.

- Det betyr at det blir sludd og snø mange steder, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Store deler av områdene Østafjells må derfor regne med å våkne til snø mandag.

- I områdene som får mest så kan man nok ende opp med 10 til 15 centimeter med snø, forteller Granerød.

- La bilen stå

Værsituasjonen er helt i grenseland for snø og regn, og snøen vil derfor være tung og våt. Granerød advarer om at den vinterlige visitten kan skape trafikale problemer flere steder.

Akkurat hvem som vil få mest snø, er vanskelig å si, ifølge Granerød, men han tror de største byene vil slippe lettere unna, og at jo lenger inn i landet man kommer, jo mer snø vil det være.

RAS: Dette snøraset er på vei i full fart mot den russiske fjellandsbyen Tsakhur. Video: Kameraone. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

- Men skal man for eksempel kjøre på E18 mellom Oslo og Drammen, så er det områder på over 200 meter, og da kan det være snø. Det er grunn til å forberede seg på at det kan være trafikale problemer flere steder i morgen, og har man sommerdekk, gjelder det derfor å la bilen stå, advarer meteorologen.

- Det store spørsmålet vil være hvor mye som legger seg. Mange steder vil nok snøen smelte i det den treffer bakken, så intensiteten på nedbøren har mye å si.

Vårvær

Det vinterlige besøket vil imidlertid være kjapt over, tror Granerød.

- Allerede tirsdag vil det være mer normalt vårvær, med 10 til 15 grader igjen. Så snøen vil forsvinne omtrent like fort som den kommer.

VÅRVÆR: I Oslo har det vært sol og vårlige temperaturen den siste tida, og våren returnerer allerede tirsdag, ifølge meteorologene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
VÅRVÆR: I Oslo har det vært sol og vårlige temperaturen den siste tida, og våren returnerer allerede tirsdag, ifølge meteorologene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Den siste tida har det blåst friskt over Østlandet, og den kalde nordavinden vil vedvare også utover i uka.

- Men det vil bli bra vårvær, må man kunne si, og lange perioder med sol, sier Granerød.

Skiftende i resten av landet

På Vestlandet og i Midt-Norge blir været skiftende den kommende uka.

- Det ser ut som det blir best vær torsdag og fredag, og ellers vil det være skiftende vær og utrygt for noe nedbør i form av regn. Nedbøren vil nok komme som snø i fjellet.

I Nord-Norge blir mandagen fin, før det blir mer skya utover i uka, med perioder med regn, sludd og snø.

Ingen sommer i sikte

Så langt meteorologen kan se, er det ikke utsikter til at mer sommerlige temperaturer har tenkt å ankomme med det første.

- Vi har jo allerede hatt en dag med over 20 grader, i Lier, men med dagens prognoser så er det ingenting som tyder på at det blir så varmt igjen med det første, sier Granerød.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer