HJEMME: Knut Storberget kom hjem til kona Anne Kristel Johnsgaard fredag kveld, etter sin avgang som justisminister. Foto: Jacques Hvistendahl
HJEMME: Knut Storberget kom hjem til kona Anne Kristel Johnsgaard fredag kveld, etter sin avgang som justisminister. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Nå skal Storberget pusle lego og gå på fotballkamper

Snakker ut om hvorfor han gikk av, og hva han planlegger å gjøre nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ELVERUM (Dagbladet): Fredag gikk han av som justisminister etter måneder med både sorgarbeid og knallhardt politisk press. Nå skal Knut Storberget få tid til å gå på foreldremøter og fotballkamper.

Dagbladet ble med hjem til kona og døtrene fredag kveld. Der ventet en god klem og hjemmelaget pizza.

- Det er litt vemodig, en epoke er slutt, og det er en dag vi har ventet på lenge. Jeg er veldig stolt av mannen min. Jeg er også veldig rørt over alle som har sendt hilsener til meg i dag, sier kona Anne-Christel Johnsgaard og gir mannen en god klem.

- Jeg føler lettelser og vemod. Men det er en riktig beslutning, sier eksjustisministeren.

Nå gleder han seg til å få mer tid med familien, til å slippe å melde avbud til fotballkamper og foreldremøter, til å kunne konsentrere seg om legoklossene til minstejenta uten å tenke på den svært krevende jobben som justisminister.
Bestemt i vinter Selv om opposisjonen en rekke ganger har krevd Storbergets avgang, selv om han sittet lenge, har hatt et umenneskelig press, og til tider har virket sliten, var det få som gjettet at han ville gå dagen etter redegjørelsen om 22. juli i Stortinget.

Men ifølge Storberget ble det bestemt under pappapermen i februar i år at nå fikk det være nok.

- Vi hadde fått ett barn til. Anne-Christel skulle begynne å jobbe, og jeg skulle begynne å jobbe, og vi fikk ikke barnehageplass før i august. Og seks år som justisminister er lang tid, nesten rekord. Det er en krevende jobb som krever 110 prosent. Så vi ble enige om at nå får vi si at det holder, sier Storberget.

Gikk til Jens Han og kona tok beslutningen i vinter, men det var først noen dager etter 22. juli han ba sjefen, Jens Stoltenberg, om å få avløsning. Stoltenberg bekreftet fredag at han ba Storberget stå i jobben en stund til, at han ikke kunne gå midt under krisehåndteringen etter terroren.

De ble enige om et skifte etter kommunevalget.

- Jeg vil ikke gå inn på de samtalene jeg har hatt med Jens, men da datoen for redegjørelsen i Stortinget ble satt, ble det bestemt at jeg skulle gå etter den, forteller Storberget.

Dermed avviser han også at han går nå på grunn av ekstraordinær belastning etter 22. juli.

Ikke på grunn av 22. juli - Jeg legger ikke skjul på at dagene etter 22. juli er de tøffeste dagene i mitt politiske liv. Det har vært enormt krevende. Men jeg går ikke av på grunn av 22. juli.

- Går det an å komme til krefter etter en slik påkjenning, eller er man konstant sliten?

- Det går an å komme seg! Og jeg er ikke egnet til å legge meg ned. Dagbladet kommer til å høre mer fra meg! Jeg gleder meg til å jobbe på Stortinget og har tenkt å bidra til rødgrønn seier i 2013, sier Storberget.

- Du har fortalt at du har fått mye støtte fra ofre og pårørende etter 22. juli, men hva sier du til kravene om at du burde vært mer ydmyk, sagt unnskyld. Hva svarer du til det?

- Som justisminister må jeg tåle at folk har et sinne etter slike forferdelige hendelser. Men jeg synes redegjørelsen jeg holdt i Stortinget var preget av ydmykhet. Jeg beskrev hendelsesforløpet. Jeg har liten sans for å si unnskyld bare for å si det. Hva er det du unnskylder? Vi bør vite hva og derfor vente til 22. juli-kommisjonen.

- Flere i opposisjonen mener det at du går av, er et uttrykk for at du tar ansvar for manglende beredskap.

PIZZAKOS Storberget håper han klarer å være mer til stede når han er hjemme framover. Foto: Jacques Hvistendahl
PIZZAKOS Storberget håper han klarer å være mer til stede når han er hjemme framover. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Jeg er imponert over telepatien hos enkelte og hva de mener å vite om meg, og det før jeg har sagt noe! Det er riktig at vi tar ansvar, men jeg går ikke av på grunn av 22. juli, fastholder Storberget.

Sykmeldt Vinteren 2009 kollapset han og var sykemeldt i fire uker.

- Vurderte du å gå av da?

- Ikke sånn. Man tenker alltid over situasjonen, men tanken om å gå var ikke manifest og jeg hadde lyst til å fortsette, sier Storberget.

Men da den tredje datteren kom, ble situasjonen endret. I intervju etter intervju fredag oppga han fire grunner til at han gir seg: Kona og døtrene på 12 år, 8 år og 1 ½ år.

- Familien min mener jeg har stilt opp, og at de ikke har ofret noe. Jeg vil heller si at jeg heretter ønsker å bruke mer tid på familien. Det blir mer og mer krevende å ha tre barn i ulike aldrer. Jeg har strukket meg langt og vært mye sammen med onga mine, men jeg er ikke alltid psykisk til stede. Å pusle lego er krevende, det krever at man er til stede og konsentrert! Jeg må bli flinkere til å koble ut når jeg er hjemme, være til stede når jeg er der, sier han til Dagbladet.

Kommer tilbake - Du har vært justisminister i seks år og hatt store ambisjoner. Hva føler du nå når den epoken er over, tomhet eller lettelse?

- Jeg går ut av regjering, men ikke ut av politikken. Det er få mennesker som får mulighet til å sitte i regjering, men man kan ha politisk engasjement uten å sitte der. Alt har sin tid. Jeg tenker å fortsette i politikken og slåss for rødgrønn seier i 2013. Så dere kommer til å høre mer fra meg!

KLENODIE: På vei hjem fra departementet med blomst og klenodiet han har hatt med seg i alle år, skiltet fra Elverum. Foto: Jacques Hvistendahl
KLENODIE: På vei hjem fra departementet med blomst og klenodiet han har hatt med seg i alle år, skiltet fra Elverum. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer