Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sluttspillet om Syria

Nå skal «terroristene i Idlib utslettes»

Idlib-innbyggerne frykter nok et kjemisk angrep. - Uforståelig at verden bare sitter og ser på, sier norsk-syriske Hanan al-Balkhe.

FRYKTER DET VERSTE: To jenter bor i en flyktningleir for internt fordrevne syrere i den nordlige provinsen Idlib, og har ingen steder å dra til tross for mulig angrep. FN-sjef Antonio Guterres advarer russerne og det syriske regimet om å starte en militær operasjon i Idlib. Han frykter en «humanitær katastrofe» og advarer alle parter: - Ikke bruk kjemiske våpen. Foto: Aaaref Watad / Afp / Scanpix
FRYKTER DET VERSTE: To jenter bor i en flyktningleir for internt fordrevne syrere i den nordlige provinsen Idlib, og har ingen steder å dra til tross for mulig angrep. FN-sjef Antonio Guterres advarer russerne og det syriske regimet om å starte en militær operasjon i Idlib. Han frykter en «humanitær katastrofe» og advarer alle parter: - Ikke bruk kjemiske våpen. Foto: Aaaref Watad / Afp / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver dag går nær tre millioner syrere i den opprørskontrollerte Idlib-regionen, nord-vest i Syria, og er redde for framtida. Både Assad-regimet og Russland snakker nå høylydt om at «terroristene i Idlib skal knuses».

- Folk er redde for at kjemiske våpen igjen blir brukt, og hva kan de gjøre? De kan ikke flykte. Alle de som flyktet fra andre opprørskontrollerte områder i Syria er nå samlet i Idlib, sier Hanan al-Balkhe, representant for Den syriske nasjonalkoalisjonen i Norge.

Brutalt comeback

Krigen i Syria har nå vart i over sju år. I løpet av disse årene har det vært voldsomme slag om Aleppo, Homs, Hama, Deraa og Øst-Ghouta. Alle kampene har endt med voldsomme sivile tap, samtidig som president Bashar al-Assad og hans regime tok tilbake kontrollen over landområdene. Opprørere og innbyggere som ikke ville leve under Assad-regimet, fikk fritt leide til opprørskontrollerte Idlib.

Nå håper president Assad at han kan få sitt endelige comeback som enehersker for et samlet Syria. Kampen om Idlib blir trolig ekstrem brutal, og USA, FN og organisasjoner advarer om å bruke kjemiske våpen.

- I Idlib prøver folk å leve vanlige liv, men de er redde venter et angrep hver dag. Om ikke i dag, så i morgen. De ser at syriske styrker nærmer seg, men vet at de ikke kan gjøre noen ting, sier al-Balkhe.

TETT I TETT: Antallet innbyggere i Idlib har fordoblet seg etter at Syria-krigen startet for over sju år siden. Bildet er tatt fra den tyrkiske siden av grensa, og viser den syriske byen Atimah i Idlib. Foto: Osman Orsal / Reuters / Scanpix
TETT I TETT: Antallet innbyggere i Idlib har fordoblet seg etter at Syria-krigen startet for over sju år siden. Bildet er tatt fra den tyrkiske siden av grensa, og viser den syriske byen Atimah i Idlib. Foto: Osman Orsal / Reuters / Scanpix Vis mer

Hun er oppgitt:

- Assad-regimet har brukt kjemiske våpen mot egen befolkning gjentatte ganger, men får likevel fortsette. Det er uforståelig at verden bare sitter og ser på: At Assad får fortsette overgrepene mot egen befolkning, bare regimet holder seg unna kjemiske våpen.

Stor-konflikt

Idlib huser i dag rundt tre millioner mennesker, hvorav halvparten enten er opprørere eller internt fordrevne syriske flyktninger.

- Assad-regimet og russerne sier at de skal ta terroristene i Idlib, men brukte samme begrunnelse i de andre områdene. Dette handler kun om at Assad vil ta tilbake kontrollen over hele Syria, og verden sitter stille og ser på, sier al-Balkhe.

GJØR SEG KLARE: Syriske opprørsgrupper gjør seg klare for et angrep. Her er noen av opprørerne avbildet, i landsbyen Kafr Zeta. Foto: Zein al Rifai / Afp / Scanpix
GJØR SEG KLARE: Syriske opprørsgrupper gjør seg klare for et angrep. Her er noen av opprørerne avbildet, i landsbyen Kafr Zeta. Foto: Zein al Rifai / Afp / Scanpix Vis mer

Men kampen om Idlib handler om langt mer enn Assad-regimet og dets syriske motstandere. Assad-regimet og russerne bomber fra lufta og syriske styrker er på vei mot regionen. Utallige syriske opprørsgrupper slåss seg i mellom, i tillegg til at det ligger an til en storkonflikt mellom Syria og nabolandet Tyrkia.

Idlib grenser mot Tyrkia, og ønsker å kontrollere deler av grenseområdet for å unngå etablering av både kurdiske militsgrupper og syriske regjeringssoldater.

Fanget mellom dem alle er den syriske sivilbefolkningen.

- Utslett

JEVNLIGE ANGREP: Idlib-regionen har blitt angrepet av Assad-regimet mange ganger siden krigen startet i 2011. Her er det landsbyen Kafr Nabuda som ble bombet. Foto: Ap / Scanpix
JEVNLIGE ANGREP: Idlib-regionen har blitt angrepet av Assad-regimet mange ganger siden krigen startet i 2011. Her er det landsbyen Kafr Nabuda som ble bombet. Foto: Ap / Scanpix Vis mer

Russere og syrere har holdt møter i Moskva denne uka, der den russiske forsvarsministeren Sergej Lavrov sa følgende bak lukkede dører:

- Det vi må gjøre, er å utslette terroristgruppene, spesielt i Idlib-områdene, sa Lavrov ifølge Al Jazeera.

Lavrovs syriske motpart, Walid al-Muallem, sier at syriske styrker «vil gå hele veien» i Idlib, men la til at hæren vil gjøre alt for å unngå sivile tap.

FN og humanitære organisasjoner frykter en enorm humanitær katastrofe. Røde Kors meldte i går at de ikke lenger får fram nødhjelpen til over én million mennesker som bor i beleirede eller såkalte vanskelig-å-nå-områder i Idlib.

Hele Norges coronakart