Nå skal tiggerbølgen stoppes

Politiet frykter at utenlandske tiggere er organisert av bakmenn. Sannsynligvis får de ikke pengene selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Slutt å gi


Fremmer ny tiggerlov

-  Det hadde vært veldig greit med et tiggerforbud, sier stasjonssjef ved Sentrum politistasjon, Bjørn Åge Hansen.

31. mars foreslo Justisdepartementet å endre straffelovens paragraf 224, som omhandler menneskehandel, slik at det å utnytte eller forlede noen til tigging også blir straffbart. Politiet i Oslo hadde et møte om det nye lovforslaget torsdag.

Løsgjengerloven ble opphevet før nyttår, og det har vært tillatt å tigge siden 1. januar. Dermed har politiets mulighet til å etterforske tiggere, og eventuelle bakmenn, vært begrenset.

-  Vi antar at det er en form for lokal organisering. I noen tilfeller er det en type arbeidsformenn som henter folk, og setter dem ut og henter dem igjen. Men vi vet ikke sikkert, sier Hansen.

Organisert

Dagbladet kan dokumentere at et titall tiggere har samme tilholdssted i Oslo, og reiser i samlet flokk til sentrum for å tigge. Huset de bor i rommer også sosialklienter og andre husløse.

 STRAFFBART: Ny lov kan gjøre tigging straffbart. Oslo har opplevd en eksplosjon i antall tiggere fra Øst-Europa. Foto: Frank Karlsen
STRAFFBART: Ny lov kan gjøre tigging straffbart. Oslo har opplevd en eksplosjon i antall tiggere fra Øst-Europa. Foto: Frank Karlsen Vis mer

I løpet av halvannen time fredag morgen kom 14 personer fra Øst-Europa ut fra kjellerleiligheten, som er beregnet til å romme to personer.

Naboer som Dagbladet har snakket med, sier at ulike biler med jevne mellomrom henter personer fra hybelhuset og frakter dem til Oslo sentrum. Der blir passasjerene sluppet av på forskjellige «punkter» og setter da i gang med å tigge etter penger, før de seinere på dagen blir fraktet tilbake.

Huseieren er klar over at mange tiggere bor i huset han eier, men sier at han «ikke kan kontrollere hvem leietakerne har på besøk».

-  De betaler ikke noe for å bo her. De sier de er på besøk hos personen som er innlosjert via sosialkontoret, sier huseieren. Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Dagbladet fant i går igjen mange av beboerne som tiggere i Oslo sentrum. Ingen av disse ønsket å snakke om sin situasjon.

-  Ikke gi penger

Daglig leder for Frelsesarmeens kontaktsenter for rusmisbrukere og hjemløse, Rune Isegran, mener det er uverdig at mennesker må tigge på gata i Norge.

-  Det viktigste i denne saken er å vite at dette er organisert. Det er ganske sannsynlig at tiggerne ikke får pengene selv. Hvis det er mat de trenger, så burde det være mulig å opprette tiltak slik at de får det, sier Isegran.

Nå skal tiggerbølgen stoppes

-  Bør folk gi penger til de utenlandske tiggerne?

-  Nei, det synes jeg ikke. Etter min mening bør myndighetene nå finne ut hvilken situasjon disse menneskene er i. Hvis det er mennesker som myndighetene har ansvaret for, så skal de få hjelp. Det er ingen grunn til at noen skal tigge på gatene i Norge, sier Isegran, som mener lovforslaget er fornuftig.

Krykker og trekkspill

Det nye lovforslaget som nå skal opp til vurdering, er resultat av press fra politiet og byrådet i Oslo. Fungerende politimester i Oslo, Roger Andresen, har advart mot «trafficking in beggars», altså menneskehandling med tiggere.

I et brev fra Politidirektoratet til justisdepartementet 12. juli 2005, beskriver Andresen den organiserte tiggingen på følgende måte:

«Personene kommer i hovedsak fra samme land, er nokså likt kledd og er instruert i hvordan de skal tigge, enten ved hjelp av utdelte musikkinstrumenter, roser eller tillærte fysiske skavanker. Vi foretok en telling i Oslo sentrum i midten av mai. Da fant vi i alt 13 personer i løpet av et par timer, hvorav 3 med skjelvende høyreben og krykke og 3 med trekkspill»