Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

STATSBUDSJETTET FOR 2019

Nå skal tipsen skattlegges

- Regjeringen styrker arbeidstakernes rettigheter, sier finansminister Siv Jensen.

SKATTEPLIKTG: Bartendere i Oslo har delte meninger om skattelegging av tips. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved å kreve at restauranteiere og bareiere innberetter tips som lønn vil statsrådene i Finansdepartementet og Arbeids- og sosialdepartementet skape mer ordnede forhold for ansatte i utelivsbransjen.

Finansministeren minner om at tips allerede er skattepliktig inntekt.

- Men det syndes ganske kraftig mot det, for å si det forsiktig. Regjeringen vil styrke arbeidernes rettigheter. Det skjer ved at vi nå innskjerper litt på arbeidsgivernes plikter, sier Siv Jensen.

Bedre uttelling

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie mener at en slik innstramming kan forebygge arbeidslivskriminalitet.

RYDDIGERE: Mindre svart arbeid og et ryddigere arbeidsliv for de ansatte er tanken bak å skattlegge tips i barer og restauranter, forklarer arbeidsminister Anniken Hauglie (t.v.) og finansminister Siv Jensen. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
RYDDIGERE: Mindre svart arbeid og et ryddigere arbeidsliv for de ansatte er tanken bak å skattlegge tips i barer og restauranter, forklarer arbeidsminister Anniken Hauglie (t.v.) og finansminister Siv Jensen. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

- For den enkelte ansatte er det viktig å være klar over at ytelsene dine avhenger av størrelsen på lønna di. Ved å innberette tips som lønn, får ansatte bedre uttelling i form av bedre pensjonsopptjening, mer feriepenger og økt grunnlag for sykepenger, sier Anniken Hauglie.

- Og ikke minst når du trenger boliglån. Når du går i banken, så er det inntekten din som er utslagsgivende. Det hjelper ikke å si til banken at du også pleier å få litt tips i tillegg. Banken bryr seg bare om den inntekten som er skatteinnberettet, supplerer Siv Jensen.

Skattetrykket

Hun frykter ingen stor uenighet i forbindelse med innskjerpingen.

- Også arbeidstakersiden mener dette prinsipielt sett er riktig. Vi ønsker oss et trygt og stabilt arbeidsliv i Norge. Det kan ikke være slik at jeg som restaurantgjest skal ha et særskilt ansvar for at du som servitør skal tjene godt ved å gi tips. Vi har brukt mye tid som regjering på å bekjempe arbeidslivskriminalitet og svart arbeid. Vår regjering jobber for å lette skattetrykket, men vi synes ikke det er greit med skatteunndragelser, sier Siv Jensen.

Finansministeren mener regjeringen gjør endringen på et riktig tidspunkt.

- Fra nyttår innføres nye bokføringsregler, som Stortinget vedtok i 2016. Da vil arbeidsgiver uansett ha oversikt over hva som betales av tips. Ved at arbeidsgiver får plikt til å innrapportere tips, vil arbeidstakere i ulike bransjer også bli skattemessig likebehandlet, sier Siv Jensen.

Mindre svart arbeid

Hun ser ikke for seg at det verken er realistisk eller effektiv bruk av skattebetalernes penger å hindre mangelfull rapportering av tipsinntekter gjennom veilednings- og kontrollaktiviteter alene.

- Dette forslaget vil være en forenkling og en styrking av de ansattes rettigheter ved å behandle tips som annen inntekt. Det er det enkleste for arbeidstakeren at arbeidsgiver innberetter tips som lønn. Da får vi bedre rettigheter for de ansatte, mindre svart arbeid og et ryddigere arbeidsliv, sier finansministeren.

- De fleste av oss betaler restaurantregningen med kort, og det vil derfor være veldig enkelt for en restauranteier å rapportere inn, fordi pengene allerede er på konto, sier Anniken Hauglie.

Snyte på skatten?

Med de nye bokføringsreglene, skal det i serveringsstedenes dagsoppgjør framgå hva som er tips og hva som ikke er tips.

- Da er det ingen grunn til at det ikke skal rapporteres inn på en ordentlig måte, av hensyn til de ansatte. Det kan jo være et og annet serveringssted som synes dette er kronglete. Men vil noen stå fram og si at det er helt greit å snyte på skatten? Jeg synes ikke det er greit, sier finansministeren.

ØKT GRUNNLAG: Regjeringen mener at ved å innberette tips som lønn, vil ansatte få bedre uttelling i form av bedre pensjonsopptjening, mer feriepenger og økt grunnlag for sykepenger. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ØKT GRUNNLAG: Regjeringen mener at ved å innberette tips som lønn, vil ansatte få bedre uttelling i form av bedre pensjonsopptjening, mer feriepenger og økt grunnlag for sykepenger. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Som heller ikke tror at restauranteiere vil vedstå seg at de ikke har ordnede forhold for sine ansatte.

- Men for all del, vi tar gjerne den debatten. Vi har gjennomført forenklinger i milliardklassen for norske bedrifter og gitt betydelige skattelettelser til næringslivet. Dette handler om et ryddigere arbeidsliv som vil styrke rettighetene til de ansatte. Det håper jeg også næringslivet vil være med på, sier Frp-statsråden.

Gøy med mye tips

Finansministeren forteller at hun som skoleelev og ung student jobbet som servitør på fritida.

- Og jeg skal ikke nekte for at det var veldig gøy de kveldene jeg fikk mye tips. Men da var perspektivet mitt snevert, for det dreide seg bare om muligheten for ekstrainntekter. For hvis det hadde vært jobben min permanent, så hadde jeg på en helt annen måte vært opptatt av rettighetene mine på lengre sikt, sier Siv Jensen.

Og legger til:

- Det er ingen grunn til å slutte å tipse. Men jeg tror de fleste restaurantgjester vil ha ordnede forhold uten svart inntjening. Dette er ikke et forslag mot tips. Det handler om at det skal følge med rettigheter som pensjonsopptjening og sykepenger for all lønn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!