Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå skal Trump stoppes

Her er spenningsmomentene før nattas republikanske presidentdebatt.

I SENTRUM: Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump står i sentrum når partiets mange kandidater i natt møtes til ny TV-debatt. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson
I SENTRUM: Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump står i sentrum når partiets mange kandidater i natt møtes til ny TV-debatt. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Ti andre kandidater vil i natt norsk tid gjøre alt de kan for å sette en stopper for eiendommagnaten og kjendisrikingen Donald Trumps ferd mot den republikanske presidentnominasjonen.

I natt norsk tid møter han ti av de andre kandidatene til en svært viktig direktesendt TV-debatt i Ronald Reagan Presidential Library like ved Los Angeles. Dette er en stor sjanse for kandidatene til å forandre kursen på valgkampen.

Debatten, som vil vare i nesten tre timer, blir en utholdenhetsprøve for kandidatene. I forkant er det en rekke spenningsmomenter:

• Klarer Jeb Bush og co å takle Donald Trump? Kampen mellom outsideren Donald Trump, som nå leder klart på meningsmålingene, og Jeb Bush, som er etablissementet i det republikanske partiets store favoritt, er den store duellen.

Etter den første debatten mente de fleste kommentatorene at Bush tidvis hadde blitt overkjørt av bulldozeren Trump. Det stakk hull på ideen om at Bush nesten var uovervinnelig, og han har falt på meningsmålingene. Spørsmålet nå er om han vil klare å angripe Trump hardt tilbake.

Også alle de andre kandidatene vil måtte finne ulike måter å takle Trump.

- Alle motkandidatene ser noe forskjellig i ham. Nå som ting er mer seriøst, og noen av de svakere kandidatene er under økonomisk press for enten å stige på meningsmålingene eller å trekke seg, vil det bli interessant å se hvordan de responderer, sier lederen for presidentvalgkampen til senator Ted Cruz i California, Ron Nehring, til CNN.

DUELLEN: Donald Trump, som leder på meningsmålingene, og den tidligere antatte favoritten, Jeb Bush, blir trolig en av hovedduellene i nattens debatt. Foto: AP Photo/Andrew Harnik, File
DUELLEN: Donald Trump, som leder på meningsmålingene, og den tidligere antatte favoritten, Jeb Bush, blir trolig en av hovedduellene i nattens debatt. Foto: AP Photo/Andrew Harnik, File Vis mer

Samtidig er det knyttet stor spenning til hva den særdeles uforutsigbare Donald Trump kan finne på å si.

• Vil Ben Carson klare seg uten tabber? Carson er en pensjonert nevrokirurg uten politisk erfaring. Likevel har han nå klart å stige til en andreplass bak Donald Trump på målingene.

Carson er svært kontroversiell. Han benekter blant annet læren om evolusjonen, og han har kalt Obamas helsereform det verste som har skjedd USA siden slaveriet og beskrevet dagens USA som likt Nazi-Tyskland. I denne debatten, som blant annet skal handle om utenrikspolitikk, må han vise at han også kan framstå som en seriøs kandidat.

Så langt har han snublet i utenrikspolitikken. I et radioprogram med Hugh Lewitt, virket det, ifølge Washington Post, som han ikke var klar over at de baltiske landene var en del av Nato.

• Vil Fiorina angripe Trump? Den tidligere toppsjefen for Hewlett-Packard, Carly Fiorina, er den eneste kvinnen i racet. Nylig ble hun angrepet av Donald Trump med uttalelsen «se på det ansiktet hennes. Vil noen stemme på det?».

ENESTE KVINNE: Carly Fiorina har blitt utsatt for et grovt angrep fra Donald Trump. Nå møtes de ansikt til ansikt. Foto: Keiko Hiromi/Polaris
ENESTE KVINNE: Carly Fiorina har blitt utsatt for et grovt angrep fra Donald Trump. Nå møtes de ansikt til ansikt. Foto: Keiko Hiromi/Polaris Vis mer

Siden svarte Fiorina med en video hvor hun beskrev seg selv som «lederskapets ansikt». Hun har også steget på meningsmålingene siden angrepet fra Trump. I forrige debatt hadde hun ikke høy nok oppslutning til at hun fikk være med, men nå møtes de to for første gang ansikt til ansikt, og Fiorina må forsøke å utnytte situasjonen til sin fordel. 

- Hun vil ikke la seg skremme. Hun slår tilbake bedre en noen av disse andre kandidatene, sier rådgiver for en super PAC, som støtter Fiorina, Keith Appell, til Politico.

• Kan Scott Walker eller Rand Paul slå tilbake? Wisconsin-guvernøren ledet på et tidspunkt racet, men har stupt på målingene etter en svak opptreden i den første debatten i Cleveland i august. Nå er han nødt til å komme på offensiven igjen.

Også Rand Paul lå bra an på meningsmålingene tidligere i år, men er nå druknet i det overbefolkete heatet av kandidater. I kveldens debatt, kan han gjøre seg mer synlig igjen dersom han klarer å få fram hvordan han skiller seg ut som en libertarianer i dette feltet. Det innebærer blant annet at han i utenrikspolitikken ønsker langt mindre innblanding i forhold utenfor USA enn det hans motkandidater gjør.

• Kan taperne vinne? Tidligere Texas-guvernør Rick Perry ble den første til å trekke seg fra valgkampen. Fire andre kandidater som som ikke har nådd kravet om én prosent oppslutning på nasjonale målinger, deltar i en mindre debatt i forkant av hoveddebatten. De fire er Lindsey Graham, Rick Santorum, Bobby Jindal og George Pataki. Dette kan være deres siste sjanse.

OMSTRIDT: Den republikanske presidentkandidaten, Ben Carson, har ingen tidligere politisk erfaring, men ligger nå på andreplass bak Donald Trump på meningsmålingene. Foto: AP Photo/Sid Hastings
OMSTRIDT: Den republikanske presidentkandidaten, Ben Carson, har ingen tidligere politisk erfaring, men ligger nå på andreplass bak Donald Trump på meningsmålingene. Foto: AP Photo/Sid Hastings Vis mer

- Det vil være så liten interesse rundt disse folkene at TV-kanalene ikke vil fortsette med disse juniordebattene. Så det er siste sjanse for de mindre kjente kandidatene til å slå tilbake, sier nestkommanderende for Mitt Romneys valgkamp i 2012, Katie Packer Gage, til CNN.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling