Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå skal USA «bare» ha 1550 atomvåpen

Ny START-avtale godkjent av Senatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senatet i Washington har godkjent START-avtalen, den nye nedrustningsavtalen mellom USA og Russland.

En avstemning i Senatet onsdag sikret det nødvendige to tredels flertallet som var trengtes for å godkjenne avtalen. Avtalen ble vedtatt med 71 stemmer for og 26 mot.

Det betyr at president Barack Obama klarte å overtale flere republikanske senatorer til å stemme med Demokratene for avtalen. Nå gjenstår det bare for Obama å undertegne avtalen for å få den iverksatt.

Russerne trenger tid Ratifiseringen er en seier for Obama, som har forsøkt å hindre spredning av atomvåpen og forbedre USAs forhold til Russland.

Den russiske utenriksminister Sergej Lavrov hilser ratifiseringen velkommen, men understreker samtidig at myndighetene i Moskva trenger tid til å studere de amerikanske dokumentene før de vil gjøre det samme.
Færre atomstridshoder

Den nye START-avtalen innebærer at USA og Russland skal begrense antall atomstridshoder til 1.550 hver, en reduksjon på om lag 30 prosent fra dagens beholdning.

Obama og Russlands president Dmitrij Medvedev undertegnet avtalen i vår, og den har siden da ventet på å bli ratifisert av Senatet. Avstemningen har imidlertid blitt hindret av Republikanerne, som er imot avtalen.

Obama og Demokratene klarte altså likevel å overtale mange nok republikanske senatorer til å stemme for.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!