NETTKRIG: Pentagon har lenge hatt flere hundre personer som jobber med nettforsvar og cyberkrigføring, men forsvarsdepartementet mangedobler nå kapasiteten. Bildet viser mannskaper ved Air Force Space Command Network Operations & Security Center ved Peterson Air Force Base i Colorado i 2010. Arkivfoto: Rick Wilking / Reuters / NTB SCANPIX
NETTKRIG: Pentagon har lenge hatt flere hundre personer som jobber med nettforsvar og cyberkrigføring, men forsvarsdepartementet mangedobler nå kapasiteten. Bildet viser mannskaper ved Air Force Space Command Network Operations & Security Center ved Peterson Air Force Base i Colorado i 2010. Arkivfoto: Rick Wilking / Reuters / NTB SCANPIXVis mer

Nå skal USA drive cyberkrig med 4900 soldater

Femdobler internetthæren på kort tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pentagon mener trusselen for ulike former for nettangrep er så stor at det amerikanske forsvarsdepartementet nå har godkjent en enorm opptrapping av innsatsen på området.

Ifølge Washington Post skal USA i løpet av de neste åra mer enn femdoble sin kapasitet til cyberkrigføring, til en styrke på hele 4900 soldater og sivile eksperter.

I dag teller Pentagons «Cyber-kommando» 900 ansatte, og har i stor grad konsentrert seg om å lage forsvarsstrategier mot hackerangrep på militære nettverk.

Amerikanerne legger ikke lenger skjul på at den nye styrken, i tillegg til å bedre forsvaret av sivil infrastruktur, i langt større grad også skal slå tilbake eller selv kunne utføre ulike dataangrep mot utenlandske fiender.

Offensiv styrke Den planlagte forsterkningen av cyberkommandoen er tredelt, skriver Washington Post:

• Beskyttelse av IT-systemer som kontrollerer elektrisitetsforsyning, kraftverk og annen infrastruktur som regnes som kritisk for den nasjonale og økonomiske sikkerheten.

• En styrke som skal utføre hackerangrep eller «andre offensive operasjoner». Dette dreier seg blant annet om å kunne slå ut hele kommandosystemet til en fiende som planlegger et konvensjonelt angrep.

• En defensiv styrke som skal skjerme forsvarsdepartementets egne datanettverk.

- Storangrep kommer Bakteppet for dreiningen mot en mer offensiv internetthær er blant annet ferske eksempler på sabotasje via datanettverk i stor skala. I fjor sommer ble for eksempel et statlig oljeselskap i Saudia Arabia angrepet med et virus som ble brukt til å slette data fra flere enn 30 000 pc-er.

I USA frykter de fremste militære ekspertene langt mer dramatiske scenarioer på sikt.

- Når man ser den teknologiske utviklingen og hvilke ondskapsfulle aktører som er der ute, er det slik jeg ser det liten tvil om at en form for fiende vil prøve å utføre et betydelig cyberangrep mot USA på et eller annet tidspunkt. Spørsmålet er om vi skal gjøre de nødvendige forberedelsene som dette for å avskjære konsekvensene av et slikt angrep i forkant, eller lese om hva vi burde ha gjort i en kommisjonsrapport etter angrepet, sier William J. Lynn III, en tidligere viseforsvarsminister som har vært sentral i planleggingen, til Washington Post.

- Ikke for å beskytte nettbanken At styrken i stor grad består av militære, skaper bekymring om ryddigheten hos de amerikanske etterretningstjenestene når det gjelder amerikanske statsborgere og hva Pentagon kommer til å definere som cyberkrig.

Selv understreker forsvarsdepartementet at nettsoldatene bare vil tre inn i saker der et fiendtlig angrep vil ha stort skadepotensiale, og at de bare vil operere innenfor USA om de blir bedt om bistand fra FBI eller andre innenriksmyndigheter.

- Vi snakker ikke akkurat om å gjøre noe for å være sikre på at fru Smiths bankkonto ikke blir kapret, sier en anonym tjenestemann til Washington Post.