Nå skal USA gå til angrep på Talibans fødested

En seier i Zhari-distriktet kan føre til seier i Afghanistan, mener amerikanske kommandører.

TALIBANS FØDESTED: Neste måned går amerikanske styrker til angrep på Zhari-distriktet i Kandahar-provinsen. Her fra en operasjon med styrker fra Canada. Foto: REUTERS/Stefano Rellandini/Scanpix
TALIBANS FØDESTED: Neste måned går amerikanske styrker til angrep på Zhari-distriktet i Kandahar-provinsen. Her fra en operasjon med styrker fra Canada. Foto: REUTERS/Stefano Rellandini/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Sikkerheten suger, det er ingen betydelig utvikling, vi har ingen informasjonskampanje - ingen vil tro på oss uansett. Vi har heller ikke samarbeid med lokale myndigheter. Vi har bare møtt en lokal tjenestemann de siste to og en halv månedene. Det er Taliban som er hjemmelaget her, sier oberstløytnant Peter N. Benchoff til nyhetsbyrået AP.

Talibans maktbase Benchoff skal lede neste måneds angrep mot Zhari-distriktet vest for Kandahar-distriktet - selve fødestedet til Taliban.

Området betyr mye for Taliban. Bare tre kilometer  sør for den amerikanske basen i Howz-e-Madad ledet Taliban-leder Mullah Mohammad Omar en islamsk skole og hang en mann fra en stridsvogn etter at manne hadde voldtatt to tenåringsjenter.

Kampen for Zhari sees på som fase tre i en større kamp om å skape ro rundt Kandahar (byen), landets nest største by og omkringliggende områder. Høystående kommandører mener ifølge AP at en seier i Kandahar kan føre til en seier i Afghanistan i det hele og det store - siden man mener Talibans maktbase har fotfeste i regionen.

Til tross for fem store NATO-operasjoner i Zhari-distriktet de siste åra er det fremdeles sett på som et opprørsterritorium. I september 2006 ble en større Canada-ledet operasjon utført i området. Operasjonen presset ut Taliban, men kostet koalisjonen 28 liv. Bare måneder etterpå var Taliban tilbake.

Nøye planlegging Rundt 1000 amerikanske og 400 afghanske soldater skal delta i operasjonen.

- Vi prøver nå å finne ut hvordan opprørerne vil reagere og utvikler måter vi kan gjøre denne reaksjonen til vår fordel. Vi tar oss tid til å gjøre det riktig. Vi vil ikke gå i gang med et sjokkangrep slik vi gjorde i Marjah, og deretter komme ut og klø oss i hodet og si «Hva skjedde der?!».

Operasjonsen i Marjah i den sørlige Helmand-provinsen i februar var noe hastet og det første målet for offensiven den gangen var å ta sentrum av Marjah, en by med rundt 80 000 innbyggere, uansett hvor stor risikoen måtte være for bomber plantet av Taliban. Men verken sikkerheten eller noe effektivt lokalt styre har blitt betydelig forbedret.

Vil vinne befolkningen I Zhari blir patruljer sendt ut daglig, og afghanske kommandosoldater har allerede gjort vellykkede oppdrag i distriktets hovedstad Singesar. Benchhoff, som har vært 44 måneder i Afghanistan, mener intensiv trening med den afghanske hæren og det å forstå  hvordan man kan vinne befolkningen er essensielt for å ha mulighet til å vinne.

- Man må kunne tilby grunnleggende sikkerhet for å gjøre utvikling mulig, fortelle befolkningen hva du gjør for dem og gi dem god styring og dermed mer sikkerhet. Om man gjør dette raskt nok, vil ikke Taliban klare å holde taket på distriktet, mener Benchhoff.

Til å begynne med har USA satt av mer enn en halv million dollar for å bygge nye markeder og veier. Han mener man ikke kan få gjort operasjonen innen USAs tilbaketrekningsfrist i juli til neste år, og sier operasjonen vil vare minst ett og et halvt år.

- ANA er helt essensielle - Jeg tror vi får gjort nok her for å ta presset bort fra Kandahar, og jeg håper den afghanske hæren klarer å holde trykket videre.

Benchoff og hans kollegaer mener på den afghanske hæren som selve nøkkelen for seier eller tap i Afghanistan.

- De er helt essensielle. Før de kom, fikk vi ingenting ut av den lokale befolkningen. Folk ville ikke snakke med oss. Nå får vi masse tips og informasjon, sier kaptein David Yu til AP.

- Den store testen vil komme når de begynner å miste egne. Vil de ha ferdigehtene og viljen til å kjempe? spør han.

VIKTIG: Den afghanske hæren sees på som svært viktig. Foto: REUTERS/ Omar Sobhani/Scanpix
VIKTIG: Den afghanske hæren sees på som svært viktig. Foto: REUTERS/ Omar Sobhani/Scanpix Vis mer