Nå skal USA hindre despotene i å gjemme unna svarte millioner

Men USA skulle hindre strømmen av skitne penger etter 11. september også. Slik gikk det ikke.

GJENNOMKORRUPT: Teodoro Obiang Nguema  og kona Constancia Mangue de Obiang nyter godt av penger hvitvasket i det amerikanske banksystemet. Likevel holdes de ikke utenfor det gode selskap. Her ankommer de Sør-Afrika for et møte med president Jacob Zuma. Foto: AFP/Jerome Delay
GJENNOMKORRUPT: Teodoro Obiang Nguema og kona Constancia Mangue de Obiang nyter godt av penger hvitvasket i det amerikanske banksystemet. Likevel holdes de ikke utenfor det gode selskap. Her ankommer de Sør-Afrika for et møte med president Jacob Zuma. Foto: AFP/Jerome Delay Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Global Witness har tidligere dokumentert hvordan korrupte statsoverhoder i såvel Gabon, Ekvatorial Guinea og Angola som Liberia, Republikken Kongo og Turkmenistan har kunne bruke banker i Vesten og Hong Kong som sine private pengebinger.

Milliarder tilhørende de i samtlige tilfeller lutfattige landene finner veien til statsledernes egne lommebøker - og hemmelige bankkontoer.

Innbyggerne i despotenes hjemland, som blir henvist til et liv i ekstrem fattigdom får verken vite om eller nyte godt av pengene - som i samtlige tilfeller stammer fra landenes egne naturressurser - olje, tømmer eller mineraler.

Ny rapportAvsløringene har ført til at Senatet selv har gransket det amerikanske bankvesenets evne og vilje til å hindre svarte penger i å strømme inn i landet.

Rapporten er klar i dag. Den viser at de nye reguleringene iverksatt etter 11. september, ment å gjøre det vanskeligere å finansiere terror i USA, slett ikke har hindret såkalte PEPer, «Politically Exposed Persons», å plassere penger i USA.

Den 330 sider lange rapporten dokumenterer ifølge AP at klientene gjennom et nettverk av advokater, eiendomsmeglere og finanshaier har kunne snike seg rundt det nye og strengere lovverket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer