Bilfrie veier, Oslo, MDG

Nå skal veiene rundt Oslo-skolene bli bilfrie

MDG-Lan vil innføre bilfrie soner rundt alle skoler i Oslo. Løkkeveien utenfor Ruseløkka skole skal stenges allerede i år.

SKOLEVEI:  Lan Marie Nguyen Berg, Miljøpartiet De Grønne, sammen med Katja og Josefine i Løkkeveien i Vika. De to jentene gleder seg til veien utenfor skolen deres blir stengt for biltrafikk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKOLEVEI: Lan Marie Nguyen Berg, Miljøpartiet De Grønne, sammen med Katja og Josefine i Løkkeveien i Vika. De to jentene gleder seg til veien utenfor skolen deres blir stengt for biltrafikk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er jo fantastisk at det nå omsider kan bli noe av. Helt utrolig! Vi gleder oss veldig, sier Erik Karlsen.

Han er leder for beboerforeningen Ruseløkka og Skillebekk, og har jobbet for å få stengt Løkkeveien siden 70-tallet.

- Løkkeveien var tidligere en lokal gate. Så bygde man Dronning Mauds gate som lagde en forbindelse fra Rådhuset og opp, så vi fikk mer trafikk her. Vi hadde fakkeltog og underskriftsaksjon for å få stengt veien da, men vi møtte veggen. Det var ikke mulig å få gehør, sier han.

DAGBLADET 8. OKTOBER 1975.
DAGBLADET 8. OKTOBER 1975. Vis mer

I år skal Løkkeveien prøvestenges for biltrafikk, som en av de første blant mange gater i Oslo. Byrådet har besluttet å innføre «hjertesoner» rundt alle barne- og ungdomsskolene i byen. Det innebærer at biltrafikken skal ryddes unna slik at skoleveien blir tryggere for barna.

- Skummelt å gå til skolen

Dagbladet møter byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Nguyen Berg utenfor Ruseløkka skole. Hun peker på Løkkeveien:

- Her går det 15 000 biler i døgnet. Det er en kjempetrafikkert vei, som er trafikkfarlig for barna som skal til skolen, sier hun.

RUSELØKKA: Berg viser frem klippet fra Dagbladet 1975 om beboeraksjonen på Ruseløkka. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RUSELØKKA: Berg viser frem klippet fra Dagbladet 1975 om beboeraksjonen på Ruseløkka. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Katja Bolstad og Josefine Espeseth går i femte klasse på Ruseløkka. Skolen er for øyeblikket stengt for oppussing, men de skal fremdeles møte opp her for å ta bussen til Vollebekk skole.

- Det er litt skummelt å gå til skolen. Vi skulle egentlig tatt Ruseløkka-bussen til den andre skolen nå, men det er så mye trafikk at vi tar Trafotaket-bussen i stedet. Det er ikke så mye trafikk på veien til den bussen.

De to forteller at flere elever med astma har måttet bli inne i friminuttene da de gikk på Ruseløkka, og at foreldrene er bekymret for forholdene på skoleveien.

- Vi fikk gå til skolen selv fra tredje klasse. Noen barn fikk gå selv fra første klasse, men foreldrene våre er ganske overbeskyttende, sier de to.

- Hvorfor fikk dere ikke gå selv tidligere?

- På grunn av trafikken. De var redde for at vi skulle bli påkjørt, sier Katja og Josefine.

Ond sirkel

Hjertesoner er et konsept som kan implementeres på forskjellige måter. Flere organisasjoner stiller seg bak at alle skoler i hele landet skal få slike soner, blant dem Trygg Trafikk, Foreldreutvalget for grunnopplæringen og Statens vegvesen. Hjertesonene rundt skolene i Oslo skal tilpasses hver enkelt skole og utformes i samarbeid mellom skolen, foreldrene og Bymiljøetaten.

- Dette høres ut som et enkelt tiltak å innføre. Det vil sikkert gjøre noen sure fordi de liker å kjøre til jobb, men du får antakelig vekk en del av foreldrekjøringen, sier Jørgen Aarhaug, forsker ved Avdeling for mobilitet og organisering ved Transportøkonomisk institutt om forslaget fra MDG. Han fortsetter:

- En utfordring er ofte at folk kjører barn til barneskoler der det ikke er grunn til å kjøre dem. Da kan det bli en ond sirkel der flere foreldre kjører barna, på grunn av trafikksikkerheten.

Berg forklarer at når sonene implementeres i Oslo, vil det opprettes stoppesteder hvor foreldre kan slippe av barna langt nok unna skolen til at det ikke blir trafikkfarlig for andre barn.

- Det er mange skoler i Oslo. Blir det ikke samlet sett veldig mange stengte veier?

- Hvilke tiltak som er aktuelle, vil variere fra skole til skole, og jeg er opptatt av at vi skal finne gode løsninger som er tilpasset de ulike områdene, sier Berg.

Bred enighet

Til tross for at det tidligere har vært mye bråk når MDG har lagt begrensninger på bilkjøring i byen, er det foreløpig lite motstand mot dette initiativet, ifølge Berg.

- Jeg tror ikke at det er noen som ønsker seg flere biler rundt skoleveien til barna sine. I Frogner bydel har alle partiene stemt for at man ønsker å få prøvestengt Løkkeveien, inkludert Høyre og Frp. Det er ganske talende, fordi barna er jo det viktigste vi har, sier hun.

MDG avholder landsmøte nå i helga, og et av forslagene er å innføre hjertesoner rundt alle skoler i hele Norge.

- Jeg ønsker at vi skal få hjertesoner over hele landet, og håper vi går inn for det. Nå starter vi i hvert fall her i Oslo, og da vil vi uansett høste gode erfaringer. Det blir veldig spennende å se hvordan dette kan gjøres i praksis, avslutter Berg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer