Nå skal verdens største flyktningleir tømmes. Europa kan være neste stopp

- Verden har glemt oss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdens største flyktningleir i Dadaab ved grensa mellom Somalia og Kenya, er nå i ferd med å tømmes. Det bekrefter kenyanske myndigheter.

Leiren, som med 350 000 flyktninger i praksis er landets fjerde største by, skal stenges fordi kostnadene har blitt for store, og fordi terrorister har søkt tilflukt her.

Mange av dem som har rømt til Dadaab er fra Somalia, et land der terrororganisasjonen al-Shabaab, sikkerhetsstyrker og tropper tilhørende Den Afrikanske Union fortsatt støter sammen.

- Verden har glemt oss En av de som bor i leiren, er Katra Ismail Abdi. Hun har kalt Dadaab sitt hjem siden huset hennes ble ødelagt i et al-Shaabab-angrep i 2011. Hun mistet ett av sine barn i angrepet. Nå risikerer de å bli sendt tilbake til Somalia.

- Dette er den verste perioden så langt i leiren. Verden har glemt oss, sier hun til VICE News.

Hun er engstelig for hva som vil skje med henne og de gjenlevende barna hennes, dersom de blir returnert over grensa. Al-Shaabab driver aktiv rekruttering til sine rekker i områdene de kontrollerer.

- Dersom vi må reise tilbake, er jeg redd for mine barns skjebne. Jeg er redd for at al-Shaabab vil rekruttere dem. I leiren fikk barna mine gratis undervisning. Det kommer de også til å miste om vi blir sendt tilbake.

Dette er den samme leiren hvor norske hjelpearbeideren Astrid Sehl ble bortført i 2012. Hun ble, sammen med sine tre kolleger, frigitt etter noen dager.

Går ut over nasjonal sikkerhet Mandag denne uka kom den kenyanske visepresidenten William Ruto med en uttalelse om at stengingen av leiren vil fortsette som planlagt.

- Kenya har oppfylt sine internasjonale forpliktelser knyttet til humanitær bistand, men ingen land kan bære denne byrden på bekostning av sin egen nasjonale sikkerhet, sier han.

- Vi kan ikke se hvordan å stenge leirene skal bedre sikkerhetssituasjonen, sa Neil Turner, Flyktninghjelpens landdirektør i Kenya, til Dagbladet tidligere i mai.

Det var landets innenriksminister som først luftet ideen om at Dadaab-leiren snart kunne være historie. Han pekte på at restriksjonene på flyktninger ikke er ulike de som har blitt og blir innført i en rekke europeiske land.

- Vi vil ikke være de første som gjør dette. Dette er en standard som har blitt satt over hele verden. I Europa ser vi rike og demokratiske land stenge grensene sine for flyktninger fra Syria - en av de verste krigssonene siden andre verdenskrig, sa han i en uttalelse.

Kan velge Europa Myndighetene har lenge sagt at Dadaab-leiren har blitt en yngleplass for al-Shaabab-terrorister, og at hovedgrunnen til at stengingen nå ser ut til å gjennomføres, er terroristenes angrep på universitetet i Garissa i 2015.

Enkelte eksperter spekulerer ifølge VICE i om det hele er en bløff for å få mer bistand og økonomisk hjelp til å holde det enorme maskineriet gående.

26 år gamle Ali Hussein Sahal forteller at han ikke har hørt om noen konkrete planer om å prøve lykken på veien til Europa, men utelukker ikke at det kan komme til å skje.

- Selvsagt er det de som kommer til å risikere livet for å reise til Europa i stedet for å dra tilbake til Somalia. Jeg vil at verden skal redde Dadaab, sier han.

Norsk operasjon Stadig flere flyktninger forsøker nå å ta seg over Middelhavet fra Libya til Italia. Så sent som i dag mistet minst sju mennesker livet da en overfylt båt kantret på vei til Europa.

Minst 5600 mennesker er plukket opp av den italienske kystvakta i Middelhavet siden mandag. Det skriver NTB.

Tirsdag var norske «Siem Pilot» involvert da 1017 migranter ble plukket opp utenfor kysten av Libya. Pål Erik Teigen, styrkesjef på den norske båten, sa til Dagbladet at han var rørt etter at operasjonen var gjennomført.

- Menneskesmuglerne er ekstremt kyniske. De sender folk avgårde i gummibåtene som er laget på billigste og simpleste vis, og som aldri kan nå Europa. Det handler om å få reddet dem så fort som mulig, før båtene faktisk går under, forklarer Teigen.

DADAAB: Verdens største flyktningleir i Dadaab på grensa mellom Somalia og Kenya, er nå i ferd med å tømmes. Det bekrefter kenyanske myndigheter. Foto: REUTERS/Thomas Mukoya/NTB Scanpix
DADAAB: Verdens største flyktningleir i Dadaab på grensa mellom Somalia og Kenya, er nå i ferd med å tømmes. Det bekrefter kenyanske myndigheter. Foto: REUTERS/Thomas Mukoya/NTB Scanpix Vis mer