- Nå skal vi skape problemer for regjeringen

Regjeringen setter et foreløpig kroken på døra for sprøyterom i Norge i revidert nasjonalbudsjett, og John Alvheim (Frp) varsler strid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sosialminister Ingjerd Schou (H) vil heller satse på andre tiltak.

- Vi er veldig opptatt av de tyngste misbrukernes verdighet, men den må knyttes til menneskene, ikke til et rom. Sprøyterom er å kapitulere, vi ønsker å agere, sier Schou til Aftenposten.

Leder i Stortingets sosialkomité, John Alvheim (Frp), er skuffet over Schous konklusjon i revidert nasjonalbudsjett, som legges fram tirsdag.

- Fryktelig skuffende. Dette liker jeg svært dårlig, og nå skal vi skape problemer for regjeringen. Vi kommer nok til å fremme forslag i Stortinget om å etablere sprøyterom uansett, sier Alvheim, som har støtte fra Ap i sitt syn på sprøyterom. For å få flertall må imidlertid også SV støtte forslaget, noe det ikke ligger an til.

- Jeg kommer til å tilrå at vår gruppe stiller seg bak Regjeringens nei til sprøyterom, og kan vanskelig forestille meg at Alvheim får flertall for et eventuelt forslag, sier SVs sosialpolitiske talsmann Olav Gunnar Ballo.

Tidligere sosialminister Guri Ingebrigtsen (Ap) sendte forslaget om sprøyterom ut på høring like før hun gikk av i høst. Høringsinstansene viste seg å være overveiende negative til forslaget, og Oslo var den eneste kommunen som ønsket seg sprøyterom.

Schou mener, i tråd med flertallet av høringsinstansene, at det vil være bedre å satse på andre tiltak enn sprøyterom for å få ned narkodødsfallene.

- Vi vil intensivere satsingen på lavterskeltiltak, legemiddelassistert rehabilitering og en bred, samordnet innsats fra politiet, helse- og sosialtjenesten og frivillige organisasjoner som Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon. Slik vil kunne oppnå vesentlig bedre resultater enn med sprøyterom, sier Schou.

(NTB)