- Nå skal vi stemme på Obama, fordi hun ber oss om det

Ihuga Clinton-fan Susie (65) og Obama-tilhenger Alexia (20) hyller Clintons svært viktige tale. Bill Clinton satt på orkesterplass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DENVER (Dagbladet.no): Da Hillary Clinton gikk av podiet i Denver i 05-tida i natt norsk tid fikk både hun og ektemannen en telefon fra presidentkandidat Barack Obama.

Han var ifølge velinformerte Mark Halperin i Time.com  svært takknemlig for den tidligere erkerivalens generøse tale, noe Obama hadde all mulig grunn til å være.

• Les hele Hillarys tale her

Clintons opptreden på demokratenes landsmøte har av flere kommentatorer i forkant blitt omtalt som en av de viktigste i valgkampen, fordi mange av Hillarys støttespillere fra valgkampen slett ikke stilte seg uforbeholdent bak vinneren av nominasjonsvalget. Enkelte meningsmålinger har til og med vist at en betydelig andel av de som stemte på Hillary fram til hun ble tvunget til å trekke seg fra valgkampen, heller vil stemme på McCain enn å omfavne Obama.

- Obama er min kandidat

Og Clinton snakket direkte til denne gruppen i natt, mens mange millioner tv-seere fulgte spent med over hele USA. Publikum foran talerstolen var utstyrt med hundrevis på hundrevis av spesiallagde, hvite Hillary-plakater, men om det er opp til Obamas stab var nok det en siste gest som ikke blir å se i resten av denne valgkampen.

- No Way. No how. No McCain. Barack Obama er min kandidat. Og han må bli vår president, sa Hillary allerede i starten av talen.

Hun har nå erklært seg som en "stolt tilhenger av Obama".

TAKKNEMLIG: Barack Obama drev valgkamp i andre viktige delstater fram til han ankommer Denver i dag, men så Hillarys landsmøteøyeblikk på tv, og skal ha vært storfornøyd. Foto: SCANPIX
TAKKNEMLIG: Barack Obama drev valgkamp i andre viktige delstater fram til han ankommer Denver i dag, men så Hillarys landsmøteøyeblikk på tv, og skal ha vært storfornøyd. Foto: SCANPIX Vis mer

- Dere har ikke arbeidet så hardt i 18 måneder, eller strevd gjennom de siste åtte åra, for å lide dere gjennom mer mislykket lederskap, formanet hun, med klar adresse til nettopp demokratene som ville ha henne men som nå i frustrasjon over nederlaget gløtter til Obamas motkandidat

Med en smilende Bill Clinton i publikum prøvde Hillary å lappe sammen partiet så godt hun kunne, og appellerte flere ganger til samvittigheten til "sine" velgere.

- Jeg vil at dere skal spørre dere selv: Deltok du i denne valgkampen bare for meg? Eller var du med for den unge marinesoldaten og andre som ham? Var du med for moren som kjempet mot kreften mens hun oppdro sine barn? Var du med for gutten og moren hans som overlever på minstelønn? Var du med for alle menneskene i dette landet som føler seg usynlige?, spurte senatoren retorisk, med referanser til rørende møter hun hadde med folk i løpet av nominasjonsvalgkampen.

Etter en lang passasje der hun forklarte hvorfor hun stilte som presidentkandidat i utgangspunktet - som middelklassens beskytter og pådriver for såvel universelt helsesystem og bedre utdanning for ikke-rike som for menneskerettigheter og krigsveteraners rettigheter - konstaterte Hillary at han som vant over henne til slutt egentlig står for de samme tingene.

- Når Obama er i Det hvite hus kommer han til å revitalisere økonomien vår, forsvare det arbeidende amerikanske folk, og ta fatt på de globale utfordringene i vår tid. Demokrater vet hvordan vi gjør dette. Såvidt jeg kan huske, har president Clinton og demokratene gjort det før. Og president Obama og demokratene skal gjøre det igjen, sa Clinton til enorm jubel i landsmøtesalen.

Overbevist i natt

Dagbladet.no snakket i natt med flere Hillary-tilhengere og andre demokrater som skrøt talen opp i skyene da de strømmet ut av Pepsi Center i Denver i minuttene etterpå. Om deres reaksjon er toneangivende for de nesten 18 millioner velgere som stemte på Clinton i løpet av den stadig bitrere nominasjonsvalgkampen, har Clinton hjulpet partiet et langt steg videre om samling rundt Obama ved stemmeurnene 4. november.

- Hun var nydelig, jeg kan ikke få sagt det nok. Hun er en stor leder, og fordi hun er en leder skal vi følge henne. Hun sier at vi skal støtte Obama, så det er det vi kommer til å gjøre, sier 65 år gamle Susie Saldana.

- Nå skal vi stemme på Obama, fordi hun ber oss om det

Hun er delegat på årsmøtet fra delstaten Texas, og er i den harde kjernen av Hillary-tilhengere, men forteller at hun rett og slett ble overbevist av heltinnens formaninger i natt.

- Ja, det ble jeg. Mange folk i min delstat har fortalt meg at de vil stå over dette presidentvalget, og vente og se. Men etter å he se hennes engasjement for ham nå vil jeg dra tilbake til Texas og omvende dem, sier den engasjerte 65-åringen til Dagbladet.no.

- Vi er hundre prosent for henne, hun bar vår stemme, hun bar våre hjerter. Vi kom hit for å sjekke at det går bra med henne. Vi vil stemme på Obama, fra nå av. Men fordi det er hennes råd, det vil jeg presisere.

Saldana får støtte fra venninnen og partifellen Lucy Rubio (56) fra samme delstat. I likhet med fleste andre av de drøyt fire tusen delegatene på landsmøtet hadde de to tatt med seg plakater som suvenirer fra kveldens taler, og strevde med å holde styr på en bunke sprikende skilt med "Hillary", "Obama" og "Unity".

- Vi kan ikke takle åtte nye år med det samme som før. Jeg har venner som har mistet jobbene sine og hjemmene sine, som vil være i alvorlig trøbbel om vi ikke bryr oss om å få en demokrat inn i Det hvite hus, sier Rubio

- Amerikanere liker ikke å tape

- Fantastisk, perfekt, var den spontane reaksjonen til Hillary-fan Isabel Reiff (58) fra Washington D.C, som var spesielt imponert over at Clintons "jeg vil at dere skal spørre dere selv..."-formaning.

Også 27 år gamle Ryan Robertson, landsmøtedelegat fra Idaho, har tidligere kjempet med nebb og klør for at Hillary skulle bli president, men da han ruslet ut i den varme Colorado-kvelden var svært imponert over eks-kandidatens forsonende tale

- Det er trolig den mest treffende talen hun har holdt. Hun er svært karismatisk, og endret fokuset fra det å følge henne til å følge de demokratiske verdier og stille seg bak Obama, sier delegaten til Dagbladet.no.

Robertson håper talen var nok til å samle partiet og dempe bitterheten han og andre har følt de siste månedene.

- Det har vært mye bitterhet, amerikanere liker ikke å tape, heller ikke i politikk.Selvfølgelig var jeg skuffet, jeg hadde støttet henne fra starten av. Men uansett hvor mye som jeg skulle ønske at vi hadde Hillary som kandidat, så er Obama et bra andrevalg, sier 27-åringen.

Alexia Romera (20), delegat fra Ohio, har på sin side vært overbevist om Barack Obama helt fra han lanserte sitt kandidatur, men hyller Clintons viktige ordvalg.

- Jeg er en Obama-tilhenger, men synes hun er en sterk, uavhengig kvinne og at hun viste stor modenhet i kveld. Jeg satt i salen med mange Hillary-supportere som er motivert for å dra ut og jobbe for Obama. De har åpenbart hatt sterke følelser for sin kandidat, slik jeg har, men jeg tror de forstår viktigheten av å komme forbi det, sier hun til Dagbladet.no.

I morgen skal Bill Clinton på talerstolen. Også da er nok nervene i helspenn i Obama-leiren.

Dagbladet.no følger landsmøtet hver dag fra Denver.

<B>DRAR POSITIVE HJEM:</B> Delegatene Susie Saldana (65, t.v.) og Lucy Rubio (56) vil følge Hillarys ordre og spre det glade budskap om Obama hjemme i Texas.
<B>STOLTE:</B> F.v. Megan Nagel (23), Jeanette Wolfley (52) og Ryan Robertson (27), alle landsmøtedelegater fra Ohio, strålte da de kom ut av Pepsi Center i går kveld lokal tid.
<B>OGSÅ OBAMA-LEIREN FORNØYD:</B> Alexia Romera (20) er Obama-supporter men var svært fornøyd med Hillarys samlende tale.