- Nå skal vi ta ham!

Flere vitner har sett en mann i en hvit varebil der snikskytteren drepte FBI-analytikeren Linda Franklin natt til i går. Nå skal politiet bruke spionfly og satellitter i jakten på drapsmannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårsdagens drap på 47 år gamle Franklin er det niende mordet siden snikskytteren løsnet sitt første skudd i Wheaton for to uker siden. Så langt har jakten på drapsmannen vært resultatløs. Men nå tror politiet de endelig er på sporet.

Minst ett vitne så mannen gå ut av en kremfargede varebil, løfte rifla mot skulderen, sikte og fyre av skuddet som rammet Franklin i hodet.

Flere andre vitner har sett bilen både før og etter at det dødelige skuddet ble løsnet. Noen av vitnene har forklart at det var to menn i bilen. Vitner ved noen av de andre åstedene har også sagt at de så to menn - en sjåfør og en skytter.

Øyenvitne

Bygningsarbeider Robert Young forklarte seg for politiet etter drapet på Franklin. Han rygget bilen sin ut fra parkeringsplassen ved kjøpesenteret der 47-åringen ble drept, da han hørte et skudd. Kort tid seinere prøvde en hvit varebil med to menn å presse seg inn foran ham.

- Sjåføren virker svært irritert over at han ikke kunne passere mens jeg rygget. Jeg tenkte at «Nå kommer idioten ut av bilen sin for å krangle». Men han gjorde ikke det, forklarte Young.

Seansen tok lang nok tid til at Young har gitt politiet et godt signalement av sjåføren: Han var kort, hadde spinkel kroppsbygning og så ut til å være fra Midt-Østen.

- Jeg fikk tatt en lang titt på ham.

Andre vitner, og anonyme politikilder sier at drapsmannen trolig er spanskættet eller fra Midt-Østen.

Mer informasjon

Signalementet gikk ut på politiradioen få minutter etter at Franklin ble drept klokka 21.15 lokal tid. Men ingen ble pågrepet. Heller ikke veisperringene som strakte seg over et stort område, førte politiet nærmere drapsmannen.

Likevel mener de at det bare er et tidsspørsmål før de går til pågripelse.

- Vi har fått mer informasjon etter gårsdagens skyting, og jeg er sikker på at opplysningene kommer til å føre oss til drapsmannen, sier politisjef i Fairfax, Tom Manger.

Politiet jobber nå med å lage en tegning av drapsmannen. Men det er lite sannsynlig at den blir offentliggjort, rett og slett fordi beskrivelsene fra vitnene ikke er detaljerte nok.

Spionfly

Før drapet på Franklin, fortalte politiet at de var interessert i opplysninger omen hvit Chevrolet Astro, som var sett ved flere av åstedene. Nå har politiet sagt at det kan dreie seg om en Ford Ecoline. Flere vitner har også notert seg registreringsnummer på biler som kan ha blitt brukt under drapene.

Problemet er at skiltene er forskjellige.

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld har allerede godkjent bruk av et militært spionfly i jakten på snikskytteren. Pentagon har bedt media om ikke å gå ut med opplysninger om hva slags type fly som skal benyttes, fordi de frykter at snikskytteren har militær bakgrunn og dermed så god kunnskap om spionfly at han kjenner svakhetene til de forskjellige modellene.

Værsatellitter

Det de imidlertid ikke legger skjul på, er at flyet blir bemannet, fordi det ville være livsfarlig å bruke ubemannede fly i et område med så stor flytrafikk som Washington. FBI har også bedt forskjellige satellittoperatører om å sende dem alle tilgjengelige bilder som er av åstedene fra verdensrommet.

Dermed kommer etterforskerne til å gjennomgå en rekke bilder både fra værsatellitter og militære satellitter, for å hindre at drapsmannen liste over dødsofre blir tosifret.

Kilder: CNN, AP, Washington Post, Reuters, UPI

TRENGER TIPS: Politiet vil ha melding om biler av typen Ford Ecoline og Chevrolet Astra.
DREPT: Linda Franklin (47) ble snikskytterens niende offer.
SORG: Mange sørgende drar innom drapsstedet for å legge ned blomster og lys.