Arbeidslivskriminalitet

- Nå skal vi ta skurkene

Arbeidsminister Anniken Hauglie gir Arbeidstilsynet makt til å stoppe ulovlig innleie. - Seint, men godt, sier Hadia Tajik.

ULOVLIG INNLEIE: Arbeidsminister Anniken Hauglie i samtale om ulovlig innleie med Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, på Tullinløkka i Oslo sentrum, der Veidekke bygger nye lokaler for juridisk fakultet i regi av Entra. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ULOVLIG INNLEIE: Arbeidsminister Anniken Hauglie i samtale om ulovlig innleie med Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, på Tullinløkka i Oslo sentrum, der Veidekke bygger nye lokaler for juridisk fakultet i regi av Entra. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie forklarer at tiltakene iverksettes for å styrke håndheving av innleiereglene.

- Arbeidstilsynet gis nå makt og myndighet til stoppe ulovlig innleie av arbeidskraft fra bemanningsforetak. Det vil virke preventivt. Reglene blir underlagt offentligrettslig håndheving i tillegg til privatrettslig håndheving, opplyser Anniken Hauglie.

I dag må arbeidstakeren selv gå til domstolene hvis innleieforholdet ikke holder mål.

- Konsekvensene ved å gå til sak mot arbeidsgiveren er store. Mange av dem som leies ut ulovlig er i en svak posisjon, med fremmedspråklig bakgrunn og er i liten grad organiserte. Frykt for å skape konflikt og å gå glipp av framtidige oppdrag, kan være en medvirkende årsak til at den enkelte velger ikke å melde fra om uryddige innleieforhold, sier Høyre-statsråden.

Tar de useriøse

På spørsmål om Arbeidstilsynet har kapasitet til å utvide sin kontroll av det ulovlige arbeidsmarkedet, svarer Anniken Hauglie:

- Ja, det har de. Arbeidstilsynet har fått tilført betydelige ressurser de siste årene. Det handler om prioriteringer. Vi har bedt Arbeidstilsynet å gå etter de useriøse arbeidsgiverne, der det er sannsynlig at de finner noe, framfor å bruke tid på å finne fem småfeil hos de lovlydige. Nå skal vi ta skurkene, sier arbeidsministeren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer