Nå skal Wiki-hackerne ta Facebook og Paypal - igjen

Varsler nye angrep.

NYTT ANGREP: Wikileaks-aktivistene som går under pseudonymet «Anonymous» varsler angrep på den amerikanske IT-giganten Amazon.com. Foto: Faksimile/Ap Photo
NYTT ANGREP: Wikileaks-aktivistene som går under pseudonymet «Anonymous» varsler angrep på den amerikanske IT-giganten Amazon.com. Foto: Faksimile/Ap PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Oppdatert kl. 18.00: Nå varsler hackerne ifølge Sky News at de skal angripe Facebook og Paypal - sistnevnte for andre gang. Det går imidlertid fortsatt an å åpne Amazons hjemmesider.

Nå bekrefter også Facebook ifølge Reuters at de har stengt kontoene til Anonymous-støttespillere. Også Twitter forsøker å stenge nettkrigerne ute, men ønsker ikke å kommentere saken.

Dagbladet følger saken fortløpende.

• Oppdatert kl. 17.00: Dagbladet klarte å komme inn på Amazon.com nå. Etter planen skulle «Anonymous» gå til angrep på siden, men på en chattekanal på IRC diskuteres det nå hvorvidt angrepet vil utføres.

- Det har ingenting å si hvor mye man sender mot Amazon. De har så god sikkerhet på serverne sine at de tar seg serverne til andre selskaper. Dette blir med andre ord som å pisse i motvind, skriver en.

Det er besluttet at aksjonen er utsatt en time - til klokka 18.

Dagbladet følger saken.

(Dagbladet): Like etter at Wikileaks.org lekket hundrevis av totalt over 250 000 ambassadedokumenter, var det umulig å komme seg inn på nettsiden. Årsaken viste seg etterhvert å være at tjenesteleverandøren Amazon.com hadde tvunget dem til å forlate siden - angivelig etter press fra amerikanske myndigheter.

Hevnaksjon Klokka 15 i dag varslet Wikileaks-sympatisører under pseudonymet «Anonymous» at de ville gå til angrep mot Amazon.com «om to timer» - altså klokka 17 norsk tid.

Dersom de lykkes med å få siden til å knele, føyer det seg bare i rekken av angrep i hevnaksjonen «Operation Avenge Assange» mot aktører som er kritiske til Wikileaks og Julian Assange.

Blant annet har de fått nettsidene til kortgigantene Mastercard og Visa til å bli utilgjengelig for brukere. Samme gruppering av datakyndige har utført vellykkede angrep mot PayPal, den sveitsiske banken PostFinance, den amerikanske politikeren Sarah Palin, den svenske påtalemyndigheten, advokaten til kvinnene midt i Assange-dramaet og den svenske regjeringens hjemmeside.

- En refleksjon Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson sier i en uttalelse at det ikke har vært noe kontakt mellom Wikileaks og Anonymous.

- Vi verken fordømmer eller applauderer angrepene. Vi mener dette er en refleksjon av hva folk mener om handlingene til som blir angrepet, sier Hrafnsson.

Angrepene er av lik natur som de Wikileaks ble utsatt for etter publiseringen av de første ambassadedokumentene.

Angrep mot Facebook? Ifølge Sky News' kilder i miljøet rundt «Anonymous» skal Facebook og Twitter gjort seg selv til mål etter at de sosiale nettverkene stengte brukerne deres, men etter det Dagbladet forstår er dette kanalene de får ut informasjonen til folk som ikke er innvidd i miljøet.

Men for de som selv deltar i angrepene er det notoriske nettstedet 4chan (der innleggene er anonyme og innleggene slettes etter kort tid og derfor er vanskelig å spore) og ulike chattekanaler på IRC stedet de får informasjon.

Les også: Nå er den store nettkrigen i gang

• Saken oppdateres.