Nå skal Wikileaks-Assanges skjebne avgjøres

Høring om utlevering i voldtektssaken mot ham i Sverige starter i morgen.

I RETTEN I MORGEN: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange returnerer nå til Belmarsh Magistrates' Court sammen med sine advokater, blant annet stjerneadvokat Mark Stephens (t.v). Her er han avbildet av Dagbladets fotograf mens han snakker til pressen etter forrige høring i januar. Foto: Keith Hammett/Dagbladet
I RETTEN I MORGEN: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange returnerer nå til Belmarsh Magistrates' Court sammen med sine advokater, blant annet stjerneadvokat Mark Stephens (t.v). Her er han avbildet av Dagbladets fotograf mens han snakker til pressen etter forrige høring i januar. Foto: Keith Hammett/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Wikileaks-grunnlegger Julian Assange og hans advokater er på vei tilbake til utleveringsdomstolen i London for å kjempe mot svenske myndigheters krav om utlevering.

Assanges forsvarere vil argumentere mot utlevering fordi de mener han umulig vil bli gitt en rettferdig rettssak i Sverige fordi alle voldtektssaker blir holdt for lukkede dører - og at mediene dermed ikke kan følge med.

Høytstående juss-eksperter i London advarer overfor australske Sidney Morning Herald at sjansene er små for at de vil lykkes. 95 prosent av alle europeiske arrestordre blir nemlig innfridd.

Etter to dager i Belmarsh Magistrates' Court sør i London vil Assanges videre skjebne avgjøres. Men dersom Assange taper saken, vil han kunne anke videre helt opp til høyesterett.

Svenskene forbereder seg Assange er i Sverige mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner, og svensk rettsvesen forbereder seg på å ta imot australieren.

- Jeg kan ikke gå inn på detaljene om hvordan vi forbereder oss, men vi gjør det, sier informasjonsdirektør Karin Rosander i svensk påtalemyndighet til det svenske nyhetsbyrået TT.

Assange på sin side nekter straffskyld i saken og har hevdet at anklagene mot ham inngår i en svertekampanje.

I et 35 sider langt dokument lagt ut i januar i år går Assanges advokater nøye gjennom alle detaljer i saken, og hevder svensk påtalemyndighet har opptrådt ulovlig eller korrupt i saken.

- Bør trekke anklagene Assanges stjerneadvokat Mark Stephens skriver blant annet at den svenske påtalemakta ikke har myndighet til å sende ut en europeisk arrestordre i denne saken, med grunnlag i en tidligere sak som slo fast at det bare var Rikspolisstyrelsen som kan sende ut slike. I tillegg mener de utleveringen er søkt for et «utilbørlig formål» fordi hensikten er et avhør og ikke påtale.

SNAKKET MED DAGBLADET: Sammen med andre utenlandske journalister snakket Julian Assange med Dagbladets journalist (t.h) før jul. På Dagbladets spørsmål om kvinnene, ba han kvinnene trekke anklagene mot ham. Foto: AFP Photo/Carl Court/Scanpix
SNAKKET MED DAGBLADET: Sammen med andre utenlandske journalister snakket Julian Assange med Dagbladets journalist (t.h) før jul. På Dagbladets spørsmål om kvinnene, ba han kvinnene trekke anklagene mot ham. Foto: AFP Photo/Carl Court/Scanpix Vis mer

Stephens fikk i etterkant kritikk for at han hadde publisert navnene på kvinnene i dokumentene.

Da Dagbladet møtte Assange før jul, ba han kvinnene trekke beskyldningene mot ham fordi han ifølge seg selv er uskyldig.

- Absolutt. Jeg har også hørt at en av dem har trukket anklagen, og at de har blitt utsatt for press fra politi og andre, sa Assange den gangen.

Kvinnenes bistandsadvokat, Claes Borgström, benektet disse opplysningene overfor Expressen i ettertid.

HAR MÅTTET MELDE SEG: Her melder Wikileaks-grunnlegger Julian Assange seg for politiet i den lille byen Beccles i Øst-England for første gang.Foto: Jonas Sverrisson Rasch
HAR MÅTTET MELDE SEG: Her melder Wikileaks-grunnlegger Julian Assange seg for politiet i den lille byen Beccles i Øst-England for første gang.Foto: Jonas Sverrisson Rasch Vis mer