Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Nå skjer det»

Skrekkslagen varslet den gullsmedansatte sjefen sin om de brutale ranerne som truet med pistol og kniv.

LØPER AVGÅRDE: Her løper en raner med kamuflasjefargede klær og en annen med lys jakke og lue/finlandshette med klokker til nesten 800 000 kroner.
Foto: Politiet
LØPER AVGÅRDE: Her løper en raner med kamuflasjefargede klær og en annen med lys jakke og lue/finlandshette med klokker til nesten 800 000 kroner. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire chilenske menn er dømt for det brutale ranet av Oslo Diamantsenter i 2. november i fjor. De fire fikk med seg gull og diamanter verdt 800 000 kroner, men ble tatt i Sverige dagen etter ranet.

«Nå skjer det» Døra til Oslo Diamantsenter er alltid låst, men en kvinnelig ansatt i butikken åpnet døra til det hun trodde var en kunde like før kl 11.30 ransdagen. De fire mennene løp da inn døra. To av dem knuste med en gang flere montere og begynte å legge smykker i en bag, mens kvinnen ble truet med softgunpistol og kniv.

Kvinnen fikk beskjed om å sette seg på huk i et hjørnet. Butikkeieren satt på en stol i rommet ved siden av, og den ansatte sa til henne: «Nå skjer det».

VÆPNA RAN: De maskerte ranerne slo til mot Oslo diamantsenter. Foto: Tuva Bønke Grønning
VÆPNA RAN: De maskerte ranerne slo til mot Oslo diamantsenter. Foto: Tuva Bønke Grønning Vis mer

Eieren gikk ut. En av ranerne rettet en pistol mot henne og sa: «Stener, stener». Hun snudde og gikk mot bakrommet, men da rettet en av dem en pistol mot nakken hennes. Ranet var over på to minutter, og de fire stakk av i en stjålet bil.

Rev kvinne ut av bil Fluktbilen hadde mennene skaffet seg på hardhendt vis.

Klokka 08.20 dagen før ranet stoppet to av dem en kvinne som nettopp hadde kjørt datteren til Møllergata skole. Den ene åpna døra til førersetet, bøyde seg inn og tok av henne bilbeltet, før han grep tak og rev henne ut av bilen. Kvinnen prøvde forgjeves å klamre seg fast. En forbipasserende som hørte ropene hennes om hjelp klarte heller ikke å stoppe ranerne.

FORSVARER: Advokat Amir Mirmotahari forsvarte en av ranerne.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
FORSVARER: Advokat Amir Mirmotahari forsvarte en av ranerne. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

Fluktbilen satt mennene igjen i Oslo, før de kjørte til Sverige i en annen stjålet bil. En av mennene ble pågrepet i bilen i Stockholm dagen etter ranet, mens de tre andre ble pågrepet i en frisørsalong i nærheten. Politiet fant da store deler av tjuvgodset.

- Korttenkt Mennene var tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen, straffelovens § 60a, men dette ble de frikjent for, selv om Interpol i Chile mener en av dem har koblinger til « spesiell internasjonal kriminalitet». Tre av mennene ble dømt til tre år og ni måneder i fengsel, mens den siste fikk tre år og seks måneder. Aktor hadde lagt ned påstand om fem år og seks måneder.

- Alle de tiltalte erkjente straffskyld. De har forklart at de tenkte kortsikt for å få noen raske penger, da de ikke klarte å skaffe seg jobb. Vi er fornøyd med at de ikke ble dømt som en organisert kriminell grupp. Det er fire unge gutter som kastet seg inn i noe uten å tenke over konsekvensene, ikke et nettverk som driver med organisert kriminalitet, sier advokat Amir Mirmotahari, som forsvarte en av mennene.

TJUVGODS: Denne D&G-klokka ble funnet blant godset fra Oslo Diamantsenter, men tilhører ikke denne butikken. På klokken henger en merkelapp som trolig er norsk. På merkelappen står det DW0551. Rek. Ca: pris: 2998,00. Foto: Politiet
TJUVGODS: Denne D&G-klokka ble funnet blant godset fra Oslo Diamantsenter, men tilhører ikke denne butikken. På klokken henger en merkelapp som trolig er norsk. På merkelappen står det DW0551. Rek. Ca: pris: 2998,00. Foto: Politiet Vis mer

Hans klient har uttrykt anger overfor de fornærmede i saken.

- Han er lei seg for det han har gjort. Han ser problemene de har blitt utsatt for og at de ble skremt. Han er også lei seg for at han har satt sin egen familie i problemer, da han har to små barn i Chile, sier Mirmotahari til Dagbladet.

FRA OSLO DIAMANTSENTER: Her er tyvegods fra Oslo Diamantsenter. Foto: Politiet
FRA OSLO DIAMANTSENTER: Her er tyvegods fra Oslo Diamantsenter. Foto: Politiet Vis mer

Chilenere er også dømt for ran av en gullsmed i København fire dager tidligere. De fire forklarte i retten at de kom til Norge og Danmark for å skaffe seg jobb.

LØPER FRA STEDET: Ranerne stakk fra stedet, men ble seinere tatt og nå dømt i tingretten. Foto: Politiet
LØPER FRA STEDET: Ranerne stakk fra stedet, men ble seinere tatt og nå dømt i tingretten. Foto: Politiet Vis mer