«Nå skjønner jeg dette med politikerforakt»

Hunsfoss papirfabrikk i Vennesla kommune på Sørlandet har hatt større nedskjæringer enn de som rammer Skien og Union nå. Men det har ikke skjedd i valgår, og rikspolitikerne har knapt brydd seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Nå skjønner jeg dette med politikerforakt, sier næringssjef Halvor Rismyhr i Vennesla.

Papirfabrikken som har vært kommunens fremste hjørnesteinsbedrift i generasjoner, ble i 1998 kjøpt av det sveitsiske papirkonsernet Cham Paper Group.

Siden har den vært et tapssluk for sveitserne. -  Fra 1998 til 2004 har Hunsfoss-fabrikken gått med 500- 600 millioner i underskudd, sier næringssjef Rismyhr.

Tusen i avgang

Ifølge Rismyhr har bemanningen gått ned fra ca. 1200 på det meste til nå ca. 175 ansatte.

Seinest i vinter var det kroken på døra for 80- 90 ansatte. -  Men vi har ikke oppnådd særlig interesse fra rikspolitikerne av den grunn, konstaterer Rismyhr, som har merket seg at landets topp-politikere nå reiser til Skien og Union i flokk og følge «for å sette seg inn i situasjonen» der.

-  Vi har prøvd på harde livet å få statlig støtte til å løse utfordringene, men det er ikke rare responsen vi har fått. Det ser ut til at sveitserne burde tatt nedbemanningene i valgår, sier Rismyhr.

Svak respons

Vennesla skal ha søkt Kommunaldepartementet om å bli omstillingskommune, men fikk til svar at kommunen ikke oppfyller kravene.-  Derimot scorer vi som en gammel industrikommune høyt på alle de gærne parametrene når det gjelder elendighetslister. Og vi er satt under administrasjon av fylkesmannen, sier Rismyhr.

KrF-besøk

-  Jon Lilletun har vært her, det skal sies, han er jo nærmest venndøl. Og KrF-ministrene Dagfinn Høybråten og Knut Arild Hareide var innom her i forbindelse med en rundreise på Sørlandet, men det har ikke resultert i noe.

FORSKJELLSBEHANDLING: Næringssjef Halvor Rismyhr i industrikommunen Vennesla reagerer sterkt.