GLEDER SEG: Første nestleder i KrF, Dagrun Eriksen, har overtatt Hareides suite på landsmøtet. Og elsker det. I morgen skal hun for første gang holde «partilederens» tale til KrF-landsmøtet. Foto: Ned Alley
GLEDER SEG: Første nestleder i KrF, Dagrun Eriksen, har overtatt Hareides suite på landsmøtet. Og elsker det. I morgen skal hun for første gang holde «partilederens» tale til KrF-landsmøtet. Foto: Ned AlleyVis mer

- Nå skjønner jeg hvorfor Knut Arild digger å være partileder

Dagrun Eriksen (KrF) er «partileder» for en helg, og fikk suiten til Hareide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): - Nå skjønner jeg hvorfor Knut Arild digger å være partileder!

Første nestleder i KrF, Dagrun Eriksen, har overtatt Hareides suite på landsmøtet. Og elsker det. I morgen skal hun for første gang holde «partilederens» tale til KrF-landsmøtet.

Partilederen selv er nemlig hjemme i Oslo og venter på at kona skal føde.

- Det å bli far er som livets julaften. Og med all respekt så føler jeg ikke at et landsmøte kan være det samme. Jeg har min oppmerksomhet rundt det å få barn, sa Hareide til Dagbladet tirsdag.

- Dagruns tale Eriksen har vært forberedt på at Hareide kanskje ikke kom til å rekke det, og har i så måte vært forberedt. Men helt forberedt har hun ikke vært. Torsdag kveld sitter derfor Eriksen og finpusser talen.

- Jeg var med i arbeidet med Knut Arilds tale, men vi er to forskjellige personer, så derfor blir nok min tale litt annerledes. Det blir Dagruns tale, sier hun når Dagbladet møter henne i suiten i Trondheim.

- Vi har jo forskjellig politisk erfaring, og vi har møtt forskjellige mennesker. Jeg legger nok litt mer følelser i det enn Knut Arild ville gjort, sier Eriksen.

Hun vil ikke avsløre detaljer i talen, men sier at det både i talen og på landsmøtet kommer til å bli fokus på blant annet:

• Flyktningekrisen
• Distrikstssaker
• Kommunereform
• Skole

- I skolespørsmålet så har Arbeiderpartiet og SV løftet fram heldagsskolen. Høyresiden er mer opptatt av karakterer og teori. For KrF blir det viktig å sørge for at vi leverer skole på skolens premisser, og fritid på fritidens premisser.

Anbefaler 10 000 flyktninger Eriksen er også tydelig på at spørsmålet om 10 000 syriske kvoteflyktninger kommer til å bli viktig.

Nå som Eriksen har på seg to hatter, både leder av resolusjonskomiteen og «partileder», må hun holde tunga rett i munnen.

- Som leder av resolusjonskomiteen anbefaler jeg at vi går inn for 10 000 syriske kvoteflyktninger. Men som leder, så må jeg si at jeg først skal høre på debatten, sier Eriksen.

Onsdag skrev Dagbladet at flere fylkesledere i KrF mener de nærmer seg smertegrensa for hva partiet kan tåle i samarbeidet med regjeringspartiene - og da særlig Frp.

- Jeg synes å merke et flertall som mener dette er noe vi bør komme oss ut av, sa fylkesleder Trude Brosvik til Dagbladet.

Den betente striden rundt asylpolitikken har ikke akkurat bedret samarbeidsklimaet, og i skyggene lurer konflikter om søndagsåpne butikker, Førdefjorden og flere andre miljøsaker.

- Kommer du til å ta opp denne misnøyen i talen?

- Vi er i en krevende situasjon, men jeg kommer til å snakke om situasjonen vi var i før valget, hvilket alternativ vi sto overfor, og hva situasjonen er i dag. Og det skal være lov å ha meninger i KrF, og si de meningene høyt, sier Eriksen.

HJEMME: Partileder i KrF, Knut Arild Hareide, går glipp av landsmøtet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HJEMME: Partileder i KrF, Knut Arild Hareide, går glipp av landsmøtet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer