Nå skroter Trump Obamas transtoalett-politikk. Gavin (17) kan bli avgjørende for hvem som får rett

Opphetet debatt om hva slags toaletter transkjønnede elever skal få bruke.

TRANSKJØNNET: Gavin Grimm ble nektet å brukte herretoalettene på videregående skolen der han går. Nå går saken hans til høyesterett, og kan være med på å avgjøre et betent politisk tema. Foto: Jonathon Gruenke/Newport News Daily Press/NTB scanpix
TRANSKJØNNET: Gavin Grimm ble nektet å brukte herretoalettene på videregående skolen der han går. Nå går saken hans til høyesterett, og kan være med på å avgjøre et betent politisk tema. Foto: Jonathon Gruenke/Newport News Daily Press/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hva slags toaletter transkjønnede i USA skal få lov til å bruke har vært en svært opphetet politisk diskusjon i USA de siste åra.

I all enkelhet har det handlet om transkjønnede skoleelever skal få lov til å velge det toalettet som stemmer med deres opplevde kjønnsidentitet, og ikke nødvendigvis kjønnet de er født med.

I mai i fjor, etter voldsomme og opphetede toalettdiskusjoner som følge av en kontroversiell lov i delstaten Nord-Carolina, innførte daværende president Barack Obama nye direktiver.

Beskjeden til offentlige skoler og universiteter som fikk føderale tilskudd var klar: skoler måtte ikke behandle transkjønnede elever på noen annen måte enn den behandler andre elever med den samme kjønnsidentiteten.

Opphevet av Trump

Direktivet var ikke juridisk bindende, men Obama-administrasjonen advarte skoler om at de risikerte å miste offentlig støtte hvis de ikke fulgte de nye retningslinjene.

USA nye president Donald Trump hintet i valgkampen til at han var uenig i at føderale myndigheter skulle ta en slik avgjørelse framfor delstatene. Det har også mange av hans republikanske partifeller uttrykt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer