Nå skylder vi 4.829 mrd kroner

Nordmenns gjeld fortsetter å øke, men raskere i næringslivet enn i husholdningen. Kommunenes gjeld var uendret.

GJELD: Det er ikke så mye å flagge for, men gjelden for norske husholdninger vokste litt saktere det siste året enn i foregående 12-måneders periode i august.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
GJELD: Det er ikke så mye å flagge for, men gjelden for norske husholdninger vokste litt saktere det siste året enn i foregående 12-måneders periode i august. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Ved utgangen av august hadde nordmenns innenlandske bruttogjeld steget med 5,8 prosent det siste året, viser ferske tall fra SSB.

Nordmenns samlede innenlandske bruttogjeld steg dermed med 24 milliarder kroner, fra 4.805 til 4.829 milliarder kroner. Det tilsvarer ca. 930.000 kroner pr. innbygger i Norge.

Ifølge DNB Markets var det ventet en økning på 5,7 prosent, på linje med foregående 12-månedersperiode.

- Dette var stort sett på linje med Norges Banks forventninger. I sin pengepolitiske rapport for september var sentralbankens forventning en vekst på 6,5 prosent i 3. kvartal i snitt, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i en fersk kommentar.

Han legger til at fremover venter Norges Bank en raskere vekst i husholdningenes gjeld, og at den når nesten 7 prosent på årsbasis mot slutten av året.

Lavere vekst i for husholdningene Bak veksten ligger en økningen i veksten hos de ikke-finansielle foretakene, og en liten nedgang i veksten for husholdningene.

Husholdningenes innenlandske bruttogjeld steg den med 6,4 prosent, fra 2.821 til 2.832 milliarder kroner, og her falt veksttakten fra 6,5 prosent måneden før.

Bruttogjelden til næringslivet og ikke-finansielle foretak steg med 4,2 prosent, fra 1.560 til 1.572 milliarder kroner. Måneden før var 12-månedersveksten her på 3,4 prosent.

Flatt i kommunene Kommuneforvaltningens innenlandske bruttogjeld utgjorde 425 milliarder kroner ved utgangen av august var uendret fra måneden før.

12-månedersveksten falt dermed fra 8,5 prosent ved utgangen av juli til 7,6 prosent ved utgangen av august, viser ferske tall fra SSB.

Flere økonominyheter Verste kvartal på børsene siden 2011
DNB-rally i frisk børsåpning
Dette visste du kanskje ikke om Volkswagen?