DYRESYKDOM: Skrantesjuke er en dyresykdom som er påvist på flere villrein i Nordfjella, og i denne filmen ser du hva det egentlig er. Video: Norsk institutt for naturforskning og Norsk villreinsenter Vis mer

Skrantesjuke:

Nå slaktes 2000 villrein. Slik smitter den dødelige sykdommen

Nye prøver sendes fortløpende til Veterinærinstituttet. De første prøvene fra Hardangervidda er negative.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I Nordfjella, som ligger i Buskerud, Sogn og Fjordane og Hordaland, skal anslagsvis 2000 villrein avlives etter at det i fjor ble påvist skrantesjuke på tre villrein der.

Under årets jakt, som startet nå i høst, har den dødelige og smittsomme sykdommen blitt påvist på ytterligere to dyr i området, forteller forsker Christer Moe Rolandsen ved Norsk Institutt for Naturforskning (NINA).

- Det er nå bekreftet smitte på en bukk og ei simle (hu-rein), sier Rolandsen til Dagbladet.

Frykter smitte

- Vi opplever at det er mange bekymringer knyttet til denne sykdommen nå, spesielt der smitte er påvist. Dette opptar både jegere og reindriftutøvere - og mange frykter også at det skal smitte over på tamrein, sier han.

Totalt er det påvist skrantesjuke hos seks villrein i Nordfjella, ifølge Rolandsen.

Skrantesjuke er også påvist på to elg i Sør-Trøndelag.

Totalt har altså 8 dyr fått påvist smitte.

Utover det er det ingen kjente tilfeller av sykdommen så langt, forteller Moe Rolandsen i NINA.

- Sykdommen ble påvist på to elg i Selbu våren 2016. Begge elgene var gamle - henholdsvis 13 og 14 år - og analyser av dem tyder på at de hadde en annen form for skrantesjuke enn den som er påvist på villreinen i Nordfjella, sier han.

Vil forklare

NINA og Norsk villreinsenter har nå gått ut med en animasjonsfilm som skal få flere til å forstå den dødelige dyresykdommen og hvorfor den er utfordrende å bekjempe.

<strong>ANALYSERER:</strong> Veterinærinstituttet foretar prøver av villrein for å finne ut om dyret er smittet av den dødelige skrantesjuka, eller ikke. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
ANALYSERER: Veterinærinstituttet foretar prøver av villrein for å finne ut om dyret er smittet av den dødelige skrantesjuka, eller ikke. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Vi opplever at jegere og andre har spørsmål om og lurer på hva skrantesjuke egentlig er. Dette har vi tatt på alvor og har fått laget en film som på enklest mulig vis forsøker å forklare hva denne alvorlige sykdommen er, hvordan den smitter og hvorfor smitterisikoen er så stor ved saltsteiner, sier Olav Strand, forsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

På Hardangervidda befinner Norges eldste og største villreinbestand seg. Den er anslagsvis på 10 000 - 12 000 dyr, og det er ikke påvist skrantesjuke der. Men enkelte frykter at sykdommen vil kunne spre seg dit.

- Det er ikke påvist smitte på noen dyr på Hardangervidda, understreker Rolandsen i NINA.

Han forteller at Veterinærinstituttet fortløpende foretar analyser av villrein som er felt på vidda, og at det tar fra en til to dager å få svar på disse prøvene.

Ingen smitte påvist

Leder Henning Poulsen for villreinutvalget for Hardangervidda sier til Dagbladet at de betrakter Hardangervidda som smittefri inntil det motsatte er bevist.

- Vi sendte inn de første prøvene mandag forrige uke, og fikk svar på dem på torsdag. Prøvene var negative, det var altså ikke påvist smitte, sier Poulsen.

Han forteller at alle jegerne på vidda er lovpålagt å sende inn hjerneprøver og prøver av avføringa til dyra de feller. I tillegg anmodes de om å sende inn lymfeprøver

- Det skytes bra vestover på vidda nå, og det hagler inn med prøver, tenker jeg, sier Poulsen.

- Bare starten

Bare i løpet av denne jaktsesongen antar han at det vil sendes inn rundt 1500 prøver til analyser hos Veterinærinstituttet.

- Så dette er bare starten, og det er fortsatt mange prøver igjen å få svar på, sier han.

- Er dere urolige for at sykdommen skal nå Hardangervidda?

- Med over 10 000 dyr må man ha et godt statistisk grunnlag for å kunne erklære bestanden som smittefri, og så langt har vi ikke det grunnlaget. Vi kan ikke erklære vidda for smittefri før vi har tatt cirka 2500 prøver.

- Så testingen vil fortsette også neste år?

- Ja, den vil fortsette hele neste år.

Bekymringer

Det er ifølge Rolandsen i NINA mange som er bekymra for at sykdommen skal spre seg til Hardangervidda.

- Ingen kan svare på om det vil skje eller ikke, og det er også uvisst hva man bør gjøre dersom sykdommen smitter over på dyra der, sier Rolandsen.

- Dersom den sprer seg dit, vil konsekvensene bli mye verre og utfordringene vesentlig større, tilføyer han.

Et dyr som har fått skrantesjuke vil ikke kunne overleve sykdommen, forteller forskeren. Det finnes ingen vaksiner eller medisiner i dag som tar knekken på den dødelige sykdommen.

Mattilsynet oppfordrer alle som ferdes i skog og mark, og som ser syke eller døde hjortedyr å melde fra til dem.

Omfattende testing

Symptomer på skrantesjuke er avmagring, pjuskete pels, hyppig urinering og unormal oppførsel, for eksempel dyr som ikke skyr mennesker.

Siden starten i 2016 er over 13000 hjortedyr testet for skrantesjuke.

Skrantesjuke (Chronic Wasting Disease (CWD)) er en prionsykdom (en type proteiner som ikke brytes ned i kroppen) hos hjortedyr. Det er ikke påvist noen sammenheng mellom skrapesjuke hos sau, BSE hos storfe og skrantesjuke hos hjortedyr, skriver NINA.

Sykdommen er kjent fra Nord-Amerika, hvor den siden 1960-tallet har blitt oppdaget i stadig nye områder og enkelte steder har begynt å forårsake bestandsnedgang hos hvithalehjort og mulhjort.

Da den ble påvist i Nordfjella første gang våren 2016 var det også første registrerte tilfelle på reinsdyr noen gang, og det første tilfelle av denne smittsomme prionsykdommen i Europa, skriver NINA.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer