Nå slår Frp tilbake mot Breivik-koblingen

Vil ut av selskapet til høyrepopulistiske europeiske partier.

- ELSK OSS ELLER HAT OSS: ..men gjør det på det rette grunnlaget, sa Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen under dagens pressekonferanse for internasjonal media. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
- ELSK OSS ELLER HAT OSS: ..men gjør det på det rette grunnlaget, sa Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen under dagens pressekonferanse for internasjonal media. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag slår Frp tilbake. Partiet har reagert på koblinger, først og fremst i utenlandsk media, til Sverigedemokraterna, Dansk Folkeparti og andre høyrepopulistiske europeiske partier.

SE PRESSEKONFERANSEN I VIDEOSPILLEREN OVER.

Enkelte utenlandske medier omtalte terrordømte Anders Behring Breiviks fortid i Frp i forbindelse med valgresultatet. Det har falt Frp tungt for brystet, som mener den koblingen er urimelig.

«Han var en gang et medlem, men trakk seg ut fordi han ikke fikk noen støtte for sine synspunkter i partiet», skriver partiet i pressemeldingen som annonserte dagens pressekonferanse.

Der vil nestleder Ketil Solvik-Olsen og FpU-leder Himanshu Gulati være til stede.

- Vi er lei oss Solvik-Olsen åpnet med å fortelle kort om partiets tilblivelse og historie. Ha la vekt på Frp's motstand mot skatter og avgifter, og partiets liberale arv.

FpU-leder Himanshu Gulati sa at han var lei seg på partiets vegne for omtalen og «de tøffe ordene» som den siste uken er brukt om Frp internasjonalt.

De avviser at Frp er et høyrepopulistisk parti, lik en del andre europeiske partier, og Gulati trakk fram at Frp under valgkampen hadde besøk fra Venstre i Danmark, og at han selv skal besøke deres landsmøte om kort tid. Derfor blir det feil å koble Frp med Dansk Folkeparti, mener Gulati.

Valget på db.no

I stortingsvalget 2013 velges 169 medlemmer av nasjonalforsamlingen for perioden 2013 til 2017.

• Se alle kandidatene som har kommet inn, basert på de siste innkomne valgresultatene.

• Les siste nytt om valget på db.no/valg.

• Se alle valgvideoene her.

• Ta Dagbladets valgomat.

• Se alle kandidatene i stortingsvalget.

- Det er et parti vi aldri har hatt et samarbeid med.

- Elsk oss eller hat oss, men gjør det på det rette grunnlaget, sier Solvik-Olsen.

Han dro også kort igjennom Anders Behring Breiviks historie i partiet, og fortalte at han selv var i ledelsen i Oslo Frp da Breivik var medlem.

- Jeg kan rett og slett ikke huske ham, han gjorde ikke noe av seg mens han var medlem, han var ikke med på å forme noe av grunnlaget for politikken. Og det ble også klart under rettsaken mot ham, han forklarte at han forlot Frp fordi han mente vi var for liberale. Han fant ikke noe jordsmonn å så sine ideer i, sier Solvik-Olsen.

- Feil å bruke «snikislamisering» Frp-ledelsen måtte svare på spørsmål om bruken av ordet «snikislamisering». Frp-leder Siv Jensen har tidligere sagt: «Det foregår en snikislamisering av det norske samfunnet».

Solvik-Olsen holdt fast ved at sitatet må ses i sammenheng med situasjonen det ble brukt i - og trakk fram at det fra muslimsk hold ble fremmet krav om å fjerne bilder av griser fra eldrehjem.

Han understreket likefullt at det var lenge siden et slikt begrep hadde blir brukt av noen i partiet, og innrømmet at det var feil å bruke et slikt ord, særlig med tanke på hvordan begrepet er blitt brukt mot Frp i ettertid.

Frp om seg selv: I pressemeldingen som ble sendt ut i forrige uke, fastslår Frp samtidig at det er «urimelig og ukorrekt» å bruke betegnelser som «ytre høyre», «høyrepopulistisk og «xenofobisk» om partiet.

«Vi er et pragmatisk, klassisk liberalt/liberalkonservativt parti som fremmer lavere skatter, fritt valg i helse og utdanning og et nytt anker i den økonomiske politikken, og som er sterkt for globalisering og internasjonalt samarbeid. Hjørnesteiner i vår utenrikspolitikk er forsvar for menneskerettigheter, demokrati og frihandel», forteller Frp om seg selv.

Valgserien Folkets røst

• Se alle episodene av Folkets røst!

LES OGSÅ: Forstår ikke at Frp vil renvaske seg selv ved å angripe oss

Breivik-koblingen Utenrikdepartementet utarbeidet etter valget en analyse av den internasjonale dekningen av det norske valget, som viste at Frp kobles til Anders Behring Breivik i 12 av 19 land.

Utviklingsminister Heikki Holmås har ikek gjort den koblingen, men skapte likefullt rabalder da han via sosiale medier ga uttrykk for at det var naturlig at Frp i utlandet oppfattes som et populistisk parti. Forskere ga ham rett i det.

Høyre-leder Erna Solberg, som gjerne vil ha med Frp inn i en borgerlig regjering, har forsvart partiet og sier hun frykter for Norges omdømme i utlandet dersom det internasjonale inntrykket av Frp blir hengende.
Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer