HARDE KAMPER: Opprørssoldater tar hånd om en skadd kamerat i byen Taiz i Jemen i går. Flere ble skadd og minst en ble drept i skuddvekslinger i byen. Foto: AP/Anees Mahyoub/Scanpix
HARDE KAMPER: Opprørssoldater tar hånd om en skadd kamerat i byen Taiz i Jemen i går. Flere ble skadd og minst en ble drept i skuddvekslinger i byen. Foto: AP/Anees Mahyoub/ScanpixVis mer

Nå slår hærstyrker tilbake mot presidentens menn

Jemen kan være på full fart mot borgerkrig etter at landets væpnede styrker har begynt å slåss mot hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På den ene siden står Republikanergarden og Spesialstyrkene, som ledes av Ahmed Saleh, sønn av den hardt pressede presidenten, Ali Abdullah Saleh. Mot ham står hæravdelinger under kommando av en av landets mektigste generaler, Ali Mohsen.

Mohsen, som er presidentens halvbror, deserterte i mars, men har holdt soldatene han kommanderer i ro — inntil mandag. Da kom det til kamper mellom de to grupperingene.

Foreløpig vet ingen hvem som begynte, men republikanergarden skjøt mot Mohsens hovedkvarter i hovedstaden Sanaa fra et høydedrag de kontrollerer rett utenfor byen.

Har mange soldater Mohsen kommanderer den største hæravdelingen i Jemen, og flere eksperter sier at mer enn halvparten av de regulære soldatene står under hans kommando og at han også skal disponere over rundt halvparten av landets våpenarsenal.

TV-stasjonen Al Jazeera rapporterte i formiddag at soldater, blant annet i pickuper, var observert ut av Sanaa sentrum mot Republikanergardens bastion, der de var blitt angrepet fra i går.

Forverret søndag Opptøyene i Jemen forverret seg kraftig søndag da minst 26 demonstranter ble drept av Saleh-lojale soldater. Demonstrantene lot seg ikke skremme, men mandag måtte minst 27 av dem bøte med livet.

Og tidlig i dag morges, rett etter morgenbønnen, ble det skutt med raketter mot teltleiren demonstrantene har opprettet ved Sanaas universitetsområde. Minst sju mennesker skal være drept. Øyenvitner sier at minst tre raketter slo ned ved teltleiren.

TÅREGASS: Sikkerhetsstyrker forsøkte å slå ned på demonstrasjoner mot den sittende presidenten. Foto: Reuters/Scanpix
TÅREGASS: Sikkerhetsstyrker forsøkte å slå ned på demonstrasjoner mot den sittende presidenten. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

— Vi kom spaserende etter å ha utført morgenbønnen. Plutselig slo en rakett ned like ved oss, og vi så folk falle til bakken. Deretter kom ytterligere en rakett, og to mennesker ble drept, sier Menea al-Matari, en av lederne for teletleiren, til nyhetsbyrået Reuters.

Edle motiver? General Mohsen sier han deserterte fordi han ikke ville at soldatene hans skulle skyte på sivile.

Men flere observatører peker på at det pågår en kamp mellom ham og Ahmed Saleh om å overta makten i landet når Ali Abdullah Saleh trolig blir tvunget til å trekke seg tilbake.

Presidenten har kommet med en rekke løfter om å diskutere en maktovertakelse, men har brutt alle sammen.

For tida befinner han seg i Saudi-Arabia der han får medisinsk behandling etter å ha blitt alvorlig forbrent under et angrep på presidentpalasset i Sanaa i juni.

Hektisk diplomati Nå drives et storstilt diplomatisk spill for å unngå at det blir borgerkrig i Jemen, der både FN og Golf-statenes samarbeidsråd, GCC, er involvert.

Noen av opposisjonsgruppene deltar i samtaler, og håpet er å komme til en midlertidig løsning med det sittende styret.

DELT: President Ali Abdullah Saleh kjemper desperat for å beholde makta. Men han har fortsatt sine støttespillere. Foto: EPA/Scanpix
DELT: President Ali Abdullah Saleh kjemper desperat for å beholde makta. Men han har fortsatt sine støttespillere. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Men store deler av Jemens befolkning er ikke interessert i dialog. De vil ha Saleh-regimet vekk, og da er det verken plass til en sønn eller en halvbror i presidentstolen.

Det er allerede i gang nye demonstrasjoner i Sanaa, demonstrantene igjen blir beskutt. Det skal også foregå rene gateslag i byen, der desserterte soldater kjemper side om side med demonstrantene.

SKADD: Det var kamper i Sanaa i helga. Partene står steilt mot hverandre. Foto: Khaled Abdullah/Reuters/Scanpix
SKADD: Det var kamper i Sanaa i helga. Partene står steilt mot hverandre. Foto: Khaled Abdullah/Reuters/Scanpix Vis mer