Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå slår Iran-effekten inn: Kan føre til lavere kronekurs, lavere lønn, dyrere varer og dårligere harryhandel

Ny bunnotering for oljeprisen, og mørkere tider venter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Nå skal selskapene levere inn sine resultater, og hvis det kommer dårlige tall fra aksjemarkedet, så kan det innebære at flere selger seg ut av industrien. På kort sikt kan det føre til at oljeprisen faller ytterligere, sier oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets til Dagbladet.

Nordsjøolje ble en kort periode omsatt for under 28 dollar fatet i Asia natt til mandag - kort tid etter at sanksjonene mot Iran ble lettet.

På det laveste var prisen nede i 27,67 dollar per fat, før den tok seg opp over 28 dollar igjen. Sist nordsjøolje ble omsatt til en så lav pris var i november i 2003.

21. desember ble det også slått alarm, da var prisen for nordsjøolje nede i 36,06 dollar fatet. Siden har prisen bare fortsatt å falle.

Mange rammes Dette får direkte konsekvenser for norsk privatøkonomi, forklarer Saltvedt:

• Billigere bensin og diesel.

• Lavere lønn og færre jobber: Oljeindustrien har vært lønnsledende. Når arbeidsplasser forsvinner og lønninger går ned, så smitter det over på det generelle arbeidsmarkedet og lønnsnivået i Norge.

• Lavere kronekurs: Når oljeprisen faller, så blir mange bekymret for å investere i Norge, og da svekkes den norske krona.

• Dyrere varer: Med lavere kronekurs øker prisen på importerte varer, både mat og klær.

TILBAKE PÅ OLJEMARKEDET: Etter den historiske atomavtalen med Iran, ble en rekke av sanksjonene mot landet fjernet. Det gjelder også landets mulighet til å eksportere olje, noe som vil føre til at det blir mer olje tilgjengelig på markedet. Iran produserte 3,6 millioner fat olje i slutten av 2011, før USA innførte fullstendig eksportstopp for landet. Bildet viser Irans president Hassan Rouhani da han snakket til Gas Exporting Countries Forum (GECF) i Tehran i november. Foto: AFP PHOTO / ATTA KENARE
TILBAKE PÅ OLJEMARKEDET: Etter den historiske atomavtalen med Iran, ble en rekke av sanksjonene mot landet fjernet. Det gjelder også landets mulighet til å eksportere olje, noe som vil føre til at det blir mer olje tilgjengelig på markedet. Iran produserte 3,6 millioner fat olje i slutten av 2011, før USA innførte fullstendig eksportstopp for landet. Bildet viser Irans president Hassan Rouhani da han snakket til Gas Exporting Countries Forum (GECF) i Tehran i november. Foto: AFP PHOTO / ATTA KENARE Vis mer

• Dyrere ferier: Både euro, pund og dollar blir dyrere på grunn av den lave kronekursen.

• Dårligere harryhandel: Selv i Sverige blir det dyrere for Norge, noe som gjør at harryhandel ikke lenger blir like lønnsomt for nordmenn.

Men det er ikke bare dårlige nyheter. Den lave kronekursen gjør også at eksportbransjene har fått en oppsving.

- Den lave kronekursen gjør at alle som eksporterer fra Norge blir mer konkurransedyktige. Fiskeriet, spesielt lakseeksporten, går så det griner, sier Saltvedt.

- Vil skvise ut USA og Russland Men hva er det da som har forårsaket dette prisfallet? Overordnet så er det Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) som trekker i trådene.

Ifølge Saltvedt er de misfornøyde med at det er for mange konkurrenter på oljemarkedet. De forsøker derfor å skvise ut noen av konkurrentene ved å oversvømme markedet med olje slik at prisene faller.

- Det er primært tjæresandproduksjonen i Canada, skiferolja i USA og den russiske oljeproduksjonen de forsøker å skvise ut, men USA overrasker med å fortsette sin oljeproduksjon.

Snittpris på 49 dollar I helga ble også sanksjonene mot Iran løftet, noe som førte til ytterligere metning av markedet. Iran har varslet at landet vil øke oljeproduksjonen med opptil en million fat per dag.

I tillegg kan oljen iranerne har på sine skip sendes rett ut i markedet.

- Investeringene i oljeproduksjon kuttes over hele linja, så på ett eller annet tidspunkt vil fallet flates ut. Men på kort sikt vil vi kunne vente ytterligere fall, og det er lenge til vi vil se et skikkelig prishopp. Vi estimerer en snittpris på 49 dollar fatet i 2016, men det er nok litt optimistisk, sier Saltvedt.

Nordmenn er bekymret Det er også tydelig at folk flest har fått med seg denne utviklingen, og nordmenn har nå et hardere grep om lommeboka enn tidligere.

I en KLP-undersøkelse før jul svarte 41 prosent at de er mer forsiktige med pengebruken enn for ett år siden.

Særlig er unge blitt mer forsiktige.

- Undersøkelsen kan tyde på at en del nordmenn er bekymret for utviklingen i arbeidsmarkedet, stigende arbeidsledighet og forbereder seg på dårligere tider i norsk økonomi, sa KLP Bankens administrerende direktør Leif Magne Andersen før jul.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media