New Zealand, corona

Nå slår planen sprekker

Opposisjonspartiene vender regjeringen ryggen.

UTBRUDD: Acukland sentrum avbildet på kveldstid. Foto. NTB
UTBRUDD: Acukland sentrum avbildet på kveldstid. Foto. NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.56% Første dose: 79.06%

Fram til utbruddet av Delta-varianten for noen måneder siden har New Zealand hatt stor suksess med sin taktikk med å stenge grensene og å slå ned coronaviruset.

Landet har hatt få utbrudd, lave smittetall, og har sluppet unna lengre perioder med «lockdown», inngripende restriksjoner, og bare hatt 27 døde som følge av covid-19.

Delta-utbrudd

Men i august brøt Delta-varianten ut i New Zealand. Landet greide å få ned de daglige smittetallene, men har ikke greid å eliminere viruset.

Smittetoppen kom 28. august med 84 nye smittede. I september fikk de tallet ned i under 20 nye smittede i uka, før det nå har bikket over 20 igjen.

Storbyen Auckland, hvor utbruddet er, er nedstengt for andre måned på rad, mens resten av landet bare har milde restriksjoner.

Vil gjøre endringer

Det gjør at landets største opposisjonsparti for første gang under pandemien stiller spørsmål til coronastrategien.

Denne uka presenterte Judith Collins, som er leder av opposisjonen, og nasjonalpartiet, sin egen coronaplan. Da hun mener utbruddet av Delta-varianten gjør at dagens plan ikke strekker til.

UENIGE: New Zealands statsminister Jacinda Arden og opposisjonsleder Judith Collins under en TV-debatt i september i fjor. Foto: NTB
UENIGE: New Zealands statsminister Jacinda Arden og opposisjonsleder Judith Collins under en TV-debatt i september i fjor. Foto: NTB Vis mer

Hun mener hyppigere testing, sporing og isolering må til før de finner et godt svar på den mer smittsomme mutanten.

- De har sovet ved rattet. Ting har endret seg, det åpenbart at dette ikke fungerer, sa Collins da hun la fram sin egen plan, ifølge The Guardian.

I planen ønsker opposisjonspartiet å skrinlegge lockdown så fort 70-75 prosent av befolkningen er vaksinerte, og karantenefri reise når 85 prosent er vaksinerte.

Ifølge Collins er hennes plan laget av eksperter i offentlig sektor.

Noe som betyr at newzealendere som bor utenfor landet kan komme hjem for å feire jul og nyttår.

Ifølge The Guardian har Collins sagt hun er frustrert over at statsminister Jacinda Ardern ikke har satt et konkret vaksinemål før de endrer på vilkårene.

Mer kritikk

Også David Seymour, leder av det liberale ACT-partiet, har presentert sin egen plan. Han har også vært svært kritisk til regjeringens strategi.

- Jeg ville ikke kalt det en elimineringsstrategi, jeg vil beskrive det som en sporadisk utryddelsesstrategi, har han sagt ifølge The Guardian.

Han mener landet burde hatt strengere og kortere nedstengninger enn hva tilfellet har vært.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer