Nå slåss de mot hverandre

Frykter palestinsk borgerkrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Palestinere, henholdsvis Hamas-tilhengere og Fatah-tilhengere, slåss mot hverandre i gatene i Gaza by og i byen Ramallah på Vestbredden i dag. Nå er minst 32 palestinere skadd, melder Haaretz.

- Krig mot Gud

I Ramallah i dag begynte bråket da Hamas-tilhengere demonstrerte i gatene. Der skal de ha blitt beskutt av Fatah-tilhengere. Nå sender Hamas-talsmenn anklager mot palestinernes tidligere statsminister, Mahmoud Abbas.

- Hamas setter i gang en krig, først mot Gud, men også mot Hamas, sier en av senior-lederne i Hamas, Khalil al-Hayya foran en forsamling på hele 100.000 Hamas-tilhengere i Ramallah i dag, ifølge Haaretz.

Forsamlingen ropte «Gud er stor», mens de - på sedvanlig palestinsk demonstrasjonsvis - skjøt geværsalver opp i lufta.

Skyting i bysentra

I Gaza begynte dagens Fatah-Hamas-skyteepisoder etter fredagsbønnen. Maskerte Hamas-menn begynte å skyte mot en Fatah-styrt politistasjon midt i Gaza by, skriver nyhetsbyrået Ap. Skytingen pågikk i fire minutter og sivile måtte springe som gale for å komme i dekning, sier meldingene.

I Ramallah begynte militante fra Fatah og Hamas å skyte mot hverandre midt i bygatene. Politiet kom til åstedet, og klarte etterhvert å få en slutt på skytingen.

GATEKRIG: Medlemmer av de palestinske sikkerhetsstyrkene (t.v.) endte i slåsskamp med Hamas-tilhengere i Vestbredden-byen Ramallah i dag. Stadig flere frykter nå borgerkrig i de palestinske områdene. Foto: Loay Abu Haykel/Reuters
GATEKRIG: Medlemmer av de palestinske sikkerhetsstyrkene (t.v.) endte i slåsskamp med Hamas-tilhengere i Vestbredden-byen Ramallah i dag. Stadig flere frykter nå borgerkrig i de palestinske områdene. Foto: Loay Abu Haykel/Reuters Vis mer

I Ramallah ble minst 32 personer skadd da kuler og steiner suste i gatene, ifølge sykehuspersonell.

Folket fortviler

Stadig flere palestinere fortviler nå over den stadig eskalerende situasjonene, palestinerne imellom. Til BBC forteller en kvinne at hennes sønn, som har tilknytning til Fatah, ble drept at en bevæpnet Hamas-person. Hun er frustrert.

En annen kvinne, Umm Mohammed, sier:

- Min eneste sønn sier hele tida: «Jeg vil ikke studere her. Det finnes ikke noen sikkerhet. Jeg vil ikke gå til universitetet - jeg vil dra».

Kvinnen er nå redd for at hennes barn vil dø på grunn av den stadig økende volden i de palestinske områdene. Hun ber nå landets ledere, fra Hamas og Fatah, om å få situasjonen under kontroll.

- Hvis vi har en ordentlig regjering her, burde de arrestere disse menneskene. Det er ikke noen sikkerhet her. Vi vil ha lov og orden.

En annen person, Fathi Tobail oppsummerers stemningen:

- Vi ønsker å rope «Stopp, det er nok, hva som skjer i Gaza. Vi lever i kaos og anarki. Dette er problemet.

Ville drepe statsminister

Hamas anklager nå nøkkelfigurer i Fatah-organisasjonen for å ha forsøkt å drepe palestinernes statsminister Ismail Haniyye da han returnerte til Gaza, skriver BBC.

Hamas beskylder den tidligere palestinske sikkerhetssjefen Mohammad Dahlan for å ha iverksatt drapsforsøket da Haniyye var på vei inn i Gaza fra Egypt. En sikkerhetsvakt ble drept og president Haniyyas sønn var blant de fem skadde under skuddvekslingene på Rafah-grensa mot Egypt.

Dahlan benekter anklagene, og sier at Hamas som det regjerende partiet bare forsøker å maskere sine feilgrep. Nå frykter stadig flere Midtøsten-kjenner økt politisk kamp og en eventuell borgerkrig i de palestinske områdene.

ISMAIL HANIYEH TILBAKE i Gaza etter utenlandsreisen. Her på en møte med tilhengere i dag.