Nå slipper Obama løs kamphunden

Kan visepresidentkandidaten bli en kvinne som ikke heter Hillary? Eller en republikaner?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I løpet av de aller nærmeste dagene, ifølge Financial Times før fredag morgen men ifølge Politico.com kanskje «så seint som i helga», kommer Barack Obama til å offentligjøre hvem han har utpekt som demokratenes visepresidentkandidat. Det skjer etter nitidig nitid detektivarbeid som blant annet skal ha luket ut potensielle skandalemakere fra den endelige ønskelista.

Valget er trolig gjort allerede, og en svært liten gruppe mennesker sitter i disse dager på et kontor eller på en buss eller i en flykabin og diskuterer hvordan de skal få mest mulig ut av begivenheten i media.


Kandidaten er Obama-stabens kanskje best bevoktede hemmelighet og kan i beste fall for Demokratene være et trumfkort som sender den nyetablerte duoen til værs på meningsmålingene. I verste fall kan den vise seg å bli en klamp om foten som Illionois-senatoren må slepe med seg helt fram til 4. november. Begivenheten er uansett en av de viktigste i årets svært uforutsigbare valgkamp.

Velger han «trygt», en hvit, eldre mannlig demokrat med lassevis av erfaring som i tillegg vet å unngå pinlige YouTube-øyeblikk - eller vil han overraske velgerne med et mer ubeskrevet blad, en perifer guvernør, kanskje til og med en kvinne, noen med minoritetsbakgrunn eller rett og slett en republikaner?

Ingen vet

Gjetteleken om hvem som blir de to presidentkandiatenes følge på valgkampplakatene i høst er like uungåelig som den er dårlig fundert - dog veldig underholdende for enkelte av oss.

Eller som selverklært politisk junkie og Washington Post-blogger Chris Cilizza skriver: «Ta alt du leser her og andre steder om temaet med en klype salt. De som vet mest om prosessen er de som snakker minst».

Det er ventet at John McCain vil vente med sin kunngjøring i flere dager etter at Obama har stjålet rampelyset for en stund med sin offentliggjøring. Men om ikke Obama planlegger en helt uvanlig «avduking» av kandidaten under selve kongressen i Denver neste uke, er han nødt til å sende sin nyervervede kamphund i ringen allerede i løpet av de neste fem-seks dagene.

HETESTE TIPS: Hvorfor «buzzen» er størst rundt akkurat Joe Biden nå er det ingen som helt klarer å sette fingeren på, men han framstår som storfavoritt når Obama denne uka velger sin visepresidentkandidat. Arkivfoto: SUSAN WALSH / AP / SCANPIX
HETESTE TIPS: Hvorfor «buzzen» er størst rundt akkurat Joe Biden nå er det ingen som helt klarer å sette fingeren på, men han framstår som storfavoritt når Obama denne uka velger sin visepresidentkandidat. Arkivfoto: SUSAN WALSH / AP / SCANPIX Vis mer

Og om man skal stole på bedreviterne i USA er det nettopp en pitbull av en politiker som nå vil få rollen med å gå til blodige angrep på John McCain mens Obama opprettholder sitt milde, nyanserte og positive image. Det mener mange demokrater trengs etter at angrepene fra republikansk hold har blitt stadig hardere og mer personlige de siste ukene.

Mange tror at Obama, som bare er 47 år gammel, vil se seg om etter en betydelig eldre politiker som aller helst kan skilte med militær bakgrunn og/eller utenrikspolitisk pondus for å jevne ut egne svakheter.

Topplista - kanskje

Disse ser ut til å være de mest aktuelle følgesvennnene for Obama, forsøksvis rangert etter sannsynlighet. (Uenig? Slå deg løs i kommentarfeltet under artikkelen.):

1. JOE BIDEN (65)

Erfaren senator fra Delaware. Utdannet advokat.

Denne uka kan det se ut som \'alle\' politiske kommentatorer har landet på at Obama vil ende opp med denne kandidaten, og i sommer har den distinkte toppolitikeren ikke gått rundt grøten når han har blitt spurt direkte. «Svaret jeg er nødt til å gi er ja», sa Biden til NBC 22. januar.

Delaware er en bitteliten delstat som Obama uansett vil vinne i november, så her er kandidatens geografiske tilhørighet til liten hjelp. Men Biden har vært folkevalgt på Capitol Hill siden 1973(!), er leder for utenrikskomiteen i senatet, og en høyt respektert politiker i begge leire. En Obama/Biden-plakat kan kvele diskusjonen om manglende erfaring av banen.

Nå slipper Obama løs kamphunden

Etter å ha vært en svært ivrig våpendrager for Obama tidligere i valgkampen, ble han nesten borte fra de politiske debattprogrammene en periode - noe enkelte tolker som et tegn på at den durkdrevne 65-åringen vet noe vi andre ikke vet.

I helga var han i Georgia og snakket direkte med blant andre president Saakashvili om krisen i Kaukasus, en krise han forøvrig satte søkelyset på tidligere enn de fleste - ingen dårlig opptrapping til en eventuell kunngjøring om visepresidentambisjoner.

Biden er kjent for å snakke mye og for å være kjapp i replikken - noen ganger for kjapp. I fjor skapte han for eksempel overskrifter etter en uheldig formulering nettopp om Obama. «Jeg mener, vi har fått den første mainstream afroamerikanske kandidaten som er artikulert, skarp, ren og som ser bra ut. Jeg mener, det er historie, mann», sa senatoren, og måtte raskt beklage det som ble oppfattet som svært foreldede oppfatninger. Biden har også vært med på å så tvil om hvorvidt den langt mindre erfarne Obama er klar til å ta de vanskeligste president-avgjørelsene.

65-åringen er imidlertid en hardtslående, fryktet debattant med en voldsom autoritet på flere områder som en hvilken som helst av republikanernes håpefulle kan få trøbbel med å kontre. I tillegg, i motsetning til flere av de andre på lista, er Biden et kjent navn og ansikt for de fleste velgerne i USA - men kan han være for satt og etablert?.

Biden var selv presidentkandidat første gang i 1987 uten hell. Han prøvde seg igjen i år, men trakk seg allerede etter nominasjonsmøtene i Iowa i januar, der han havnet på femteplass blant demokratene og aldri var en reell utfordrer til Obama, Clinton eller Edwards.2. EVAN BAYH (52)

Senator fra Indiana og tidligere guvernør i delstaten. Sitter i etterretnings- og forsvarskomiteen i senatet, regnes som stødig i økonomisk politikk og har erfaring innen utenrikspolitikk. Tidligere privatpraktiserende advokat.

Indiana er regnet som en republikansk stat og gikk i overveldende margin til Bush i 2004, men Bayh - regnet som en moderat demokrat - vant sitt senatvalg med enda bedre sifre og Obama tror ifølge New York Times det er mulig å vippe nok velgere der i hans retning 4. november til å vinne delstaten.

Støttet Hillary Clinton helt fram til hun trakk seg, men framstår nå som en helhjertet Obama-støttespiller som også kan bidra til forsoning i partiet. På søndag var han presidentkandidatens mann på den antatt siste utgaven av prestisjetunge «Meet The Press» før visepresident-avgjørelsen blir kjent, en velsmurt opptreden som ble betegnet som en audition for jobben.

52-åringen har i likhet med Biden svart klart på hvorvidt han tar jobben om han blir spurt. «Jeg tror ikke det er den typen ting man sier nei til. Svaret på det er ja», sa Bayh til MSNBC 25. juni. «Jeg har ingenting å rapportere ennå», svarte han kryptisk på «Meet The Press» i går.3. TIM KAINE (50)

Guvernør i Virginia - en stat som Obama har håp om å vinne til tross for at Bush vant den soleklart for fire år siden. Per i dag viser meningsmålingene helt dødt løp, og en visepresidentkandidat herfra kan være spikeren i kista for McCains sjanser i den svært viktige vippestaten.

Kaine regnes som en nær venn av Obama og var en av de aller første framtredende politikere til å støtte Illinois-senatoren da han ble med i organiseringen av valgkampen allerede i februar i fjor.

50-åringen er tidligere katolsk misjonær, menneskerettighetsadvokat og snakker spansk. Han kan med sin svært ulike bakgrunn bidra til å overbevise viktige velgergrupper Obama har slitt med, blant andre latinamerikanere, hvite arbeiderklassefamilier og katolikker.

Det Kaine derimot ikke har er noen betydelig utenrikspolitisk erfaring eller tung bakgrunn fra Washington-politikken, to sentrale områder som Obama også kan trenge hjelp på. Virginia-guvrnøren vil derfor være et ganske dristig valg som enten kan gi Obamas budskap om «endring» enda mer vind i seilene eller gjøre folk enda mer skeptiske til demokratene fordi Obamas begrensede karriere i så fall blir supplert av en minst like kort CV.

Guvernøren gjør, i likhet med de to ovennevnte en svært god figur på TV som en selvsikker, poengtert debattant med noe skarpere kanter enn Obama. Etter nettopp en vellykket duell mot republikanernes Bobby Jindal (også han regnet som visepresident-joker) på NBCs «Meet The Press» i går, svarte han mest unnvikende av alle på spørsmålet alle vil ha svar på.

- Mammaen min elsker det, sa Kaine spøkefullt om spekulasjonene, før han på ingen måte avviste påstander om at han er inne i \'seriøse samtaler\' med Obamas folk om visepresident-jobben.

- Jeg kommer ikke til å diskutere samtaler med kampanjen. (...) Jeg ble ikke med i valgkampen for å bli utpekt til noe, men jeg vil hjelpe Obama på alle måter der han mener jeg kan hjelpe, sa Kaine, som riktignok hevder at det er \'svært usannsynlig\' at han blir kandidaten.

Ifølge alltid velinformerte Politico.com har Kaine vært «veldig, veldig høyt» på den hemmelige lista de siste ukene.

Men da en annen Virginia-politiker, Kaines forgjenger i guvernørstolen, ble oppført på talelista på landsmøtet fikk det selv sentrale folk i Obama-staben til å klø seg i hodet. Det regnes nemlig som lite sannsynlig at Kaine, fra samme delstat, skal få lov til å gjøre Virginia-dominansen enda større på den nøye tilrettelagte kongressen i Denver, mener blant andre Forbes og Washington Post. Kanskje er han derfor allerede ute av dansen.4. KATHLEEN SEBELIUS (60)

Guvernør i Kansas som er populær blant moderate og konservative velgere i en ellers sterkt republikansk delstat.

Sebelius har vært en stigende stjerne i partiet de siste åra, og fikk æren av å holde demokratenes tilsvar til Bush\' tale om rikets tilstand tidligere i år.

Noen tror en kvinnelig VP-kandidat kan lindre noen av sårene som feiden mellom Obama og Hillary påførte partiet og sørge for at Hillary-tilhengerne likevel går i samlet tropp til urnene om drøye to måneder. Andre tror ikke Sebelius er nok for å samle partiet, og at det å utpeke en kvinne som ikke heter Clinton rett og slett kan virke mot sin hensikt og at det kan oppfattes som nok et slag i ansiktet for Obama-skeptiske demokrater.

Kansas er en en delstat Obama gjerne skulle ha skravert med demokratenes blåfarge - selv om det framstår som vel optimistisk.

60-åringen har reist til Irak, Afghanisten og Pakistan for å besøke amerikanske soldater, og har ifølge New York Times vært i Kina for å promotere Kansas-baserte bedrifter - erfaringer som trolig kan framheves positivt i valgkampen.

Sebelius, som var tidlig ute med å støtte Obama, er ennå en av de hyppigst nevnte i spekulasjonene, men Biden og Bayh ser ut til å ha overtatt mye av «hypen» de siste ukene - så spørs det om det bare er tåkelegging fra anonyme kilder i Obama-leiren.

Forøvrig er Obamas besteforeldre på morssiden fra Kansas, et sjarmpoeng for velgerne der som kanskje kan styrkes med Sebelius på plakaten.5. BILL RICHARDSON (60)

Guvernør i New Mexico.

Har vært ambassadør til FN, energiminister og er en høyt respektert diplomat - urokkelig utenriks-kred, med andre ord. Han stilte som underdog-kandidat mot Obama og resten av feltet i år, men trakk seg tidlig.

Richardson var Bill Clinton-lojalist og nær venn av familien - ble helhjertet Obama-mann til ramaskrik fra Clinton-ekteparet.

Halvt meksikansk og spansktalende, noe som kan bidra til å øke Obamas støtte blant latinamerikanere. Har figurert høyt oppe og langt nede på synse-listene, men journalister som ikke har annet å gjøre leser mye inn i at Richardson trolig skal ha nye samtaler med Obama når sistnevnte i starten av denne uka driver valgkamp i New Mexico.

Men Richardson er defintivt en del av det Washington som Obama kritiserer, noe som kan være vanskelig å svelge for den endringsfrelste tilhengerskaren.6. CHUCK HAGEL (61)

Republikansk senator fra Nebraska. Vietnamveteran som har vært en kraftfull kritiker av Irak-krigen og Bush-administrasjonens oppfølging av den, og har ennå ikke stilt seg bak John McCain som presidentkandidat, til tross for at han er an av McCains nære venner i senatet.

Hagel har også kunngjort at han slutter som senator neste år, omtales av Obama som en god venn, og deltok på den demokratiske presidentkandidatens mye omtalte reise til Irak og Afghanistan, der han framsto som en meningsfelle.

En så vågal utnevnelse, i så fall for å hamre inn Obamas budskap om forsoning på tvers av partigrenser, vil garantert bli kontroversiell og skape oppstyr i begge partier.

I juni sa han at han ville vurdere å takke ja til et tilbud fra Obama, men de siste uttalelsene hans kan tyde på at han er lite aktuell - selv om han ennå tar enkelte forbehold for en overraskelse.

- Senator Hagel har ingen intensjoner om å bli involvert i noen av kampanjene, og planlegger ikke å omfavne noen av kandidatene. Han kommer til å være i Sentral- og Sør-Amerika under begge landsmøtene på offisielle reiser, hevdet en talsmann for senatoren i forrige uke, ifølge Wall Street Journal.

Mulige overraskelser:

SAM NUNN (69)

Tidligere senator fra Georgia, noe han var i 24 år. Høyt respektert innen forsvars- og sikkerhetspolitikk. Er nå sjef for nonprofit-organisasjonen The Nuclear Threat Initiative. Obama snakket nylig varmt om Nunn som en av sine viktige rådgivere.

JIM WEBB (62)

Senator fra Virginia, vippestat i årets valg. Ble rikskjent medieyndling i 2006-valget da han vant over skandalemaker George «Macaca» Allen med et nødskrik. Var i likhet med Obama motstander av Irak-krigen fra starten av, og er - i motsetning til Obama - medaljebelønnet vietnamveteran.

Har, av for undertegnede uklare grunner, ikke blitt nevnt i de siste rundene med spekulasjoner i de toneangivende amerikanske mediene, noe som både kan tyde på at han er ute - eller at han holder en lav profil fordi han er med i sluttspurten .


CHRIS DODD (64)

Senator fra Connecticut. Prøvde seg som presidentkandidat i primærvalgkampen. Har i sommer nektet for at han er interessert i visepresident-jobben, men Obama-stabens bakgrunns-sjekkere har vært innom 64-åringen.


JACK REED (58)

Senator fra Rhode Island. Sjelden nevnt outsider med lang militær karriere i bagasjen.


JAMES L. JONES (64)

General og tidligere toppsjef for NATOs styrker i Europa. Er fra Kansas, en viktig delstat i presidentvalget.


WESLEY CLARK(63)

Pensjonert general som blant annet ledet NATOs luftangrep i Kosovo. Clark er demokrat, og støttet Hillary Clinton fra starten av i fjor. Har siden deltatt aktivt i Obamas valgkamp, men fikk en stygg ripe i lakken da han 29. juni kom med kontroversielle uttalelser rundt McCains tjeneste og krigsfangenskap i Vietnam .

... og de som havner i kategorien «neppe»:


TED STRICKLAND (66)

Guvernør i Ohio, en vippestat, og konservativ i partiet i forhold til Obama. Svært populær i hjemstaten, har religiøs bakgrunn - og var en av Hillary Clintons mest framtredende støttespillere. Men har flere ganger sagt at han «absolutt ikke» vil svare ja om han blir spurt.

Strickland meldte seg kanskje helt ut av lista da han uttalte følgende om Obama så sent som i forrige uke: «Det er vel og bra å fortelle folk om håp og endring, men du er nødt til å ha massevis av konkrete, pragmatiske ideer som puster liv i håpet og endringen».


AL GORE (60)

Har gang på gang og krystallklart benektet at det er aktuelt.

Han har vært visepresident før, har tapt én presidentvalgkamp, og framstår også som tilfreds med dagens rolle som nobelprisvinnende fanebærer for miljøkampen. Men han er ennå en av demokratenes største stjerner, og blant annet det faktum at han ikke er å finne på programmet til landsmøtet i Denver (der navnefeltet ved «visepresidentkandidatens tale» er blankt foreløpig) bidrar til at spekulasjonene ikke er lagt helt døde.


JOHN KERRY (64)

Tapte mot Bush blant annet fordi han framsto som vinglete og elitistisk, merkelapper republikanerne prøver å klistre også på Obama. Samtidig klinger ikke akkurat demokratenes forrige, mislykkede presidenkandidat som «endring» i alles ører. Neppe et drømmelag.

Aldri...:

HILLARY CLINTON (60)

Det har aldri framstått som særlig realistisk at Obama skulle velge sin nylig nedkjempede og svært vonbrotne rival som visepresidentkandidat.

Gevinsten ved å vinne Hillary-tilhengernes hjerter ville raskt blitt overskygget av de negative konsekvensene, som store forklaringsproblemer rundt de negative karakteristikkene både av politikk og person som haglet i primærvalgkampen og at en aldri hvilende Bill Clinton ikke på noen måte signaliserer et farvel til «det ødelagte Washington» som Obama ofte snakker om.

... og aldri i livet:

JOHN EDWARDS (55)

 Den tidligere rivalen fra primærvalgkampen var en visepresident-mulighet på papiret helt fram til forrige uke, da den ulmende utroskapsskandalen (som Dagbladet.no faktisk omtalte første gang for over ni måneder siden) omsider eksploderte og ødela senatorens politiske karriere.

Obama-kampanjen har lovet at nyheten om visepresidenten skal kunngjøres i en SMS til alle støttespillere og andre interesserte. Vi utlendinger må nøye oss med en epost, men du kan selvfølgelig lese om utnevnelsen og reaksjonene på Dagbladet.no.

<B>IKKE HILLARY NOK?</B> Kansas-guvernør Kathleen Sebelius er eneste kvinne som for alvor figurerer i visepresident-spekulasjonene.
<B>EKS-CLINTONVENN:</B> Bill Richardson har massevis av utenrikspolitisk erfaring, men drar også med seg ballast fra den «gamle» politikken.
<B>MULIG JOKER:</B> Chuck Hagel er republikaner, og nekter for at han skal være i Denver i neste uke - men har heller ikke stilt seg bak John McCain.
<B>IKKE HAN IGJEN:</B> Al Gore er trolig ferdig med Det hvite hus, selv om mange demokrater drømmer om innenrikspolitisk comeback.
<B>BYE BAYH?</B> Mye tyder på at senator Evan Bayh har vært med på lista over de aller mest aktuelle politikerne, men har han noe å stille opp med mot Bidens erfaring?
<B>KOMPIS:</B> Virginia-guvernør Tim Kaine står Obamas hjerte nært men er nesten like ung.
<B>KANSKJE?</B> Senator Sam Nunn blir nevnt av mange, men er ingen rockestjerne - i USA heller. Her under en konferanse i Oslo tidligere i år om kampen mot atomvåpen.