- Nå sliter steinleggerne

Mange av de irske asfaltbandene har valgt å forlate Norge i løpet av de siste ukene.

- DE SLITER: I løpet juni har Skatt Øst beslaglagt over 3,3 millioner fra ulovlige steinleggere. Nå varsler de flere beslag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- DE SLITER: I løpet juni har Skatt Øst beslaglagt over 3,3 millioner fra ulovlige steinleggere. Nå varsler de flere beslag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av juni har Skatt Øst beslaglagt over 3,3 millioner steinleggerkroner. Nå varsler de flere beslag.

- Nå sliter steinleggeren. Å ta pengene deres er det mest virkningsfulle vi kan gjøre, sier skattekrimsjef Jan Egil Kristiansen til Dagbladet.

Skatt Øst har fått medhold i å ta arrest i pengene til seks forskjellige steinleggfirmaer siden 31. mai, ifølge sju kjennelser Dagbladet har fått tilgang til.

- Det er første gang vi gjør dette. Vi samarbeider tett med Økokrim. Når de gir beskjed om at det er penger inn på kontoen, tar vi det i arrest slik at vi får sikret momskravene, sier Kristiansen.

Han forteller at det er stoppet utbetalinger for 1,5 millioner kroner.

Lever i luksus Dagbladet har den siste måneden dokumentert hvordan omreisende steinleggerfamilier kan knyttes til alt fra krypskyting av neshorn til menneskehandel og organisert kriminalitet.

Dagbladet har dokumentert slaveliknende forhold for dem som legger stein for selskapene. De må bo under kummerlige forhold uten vann og strøm, mens bakmennene selv lever i luksus.

Samtidig som Dagbladets fokus på de såkalte asfaltbandene, har politi, arbeidstilsyn og Skatt Øst aksjonert mot firmaene. Dette har ført til at mange av steinleggerne har valgt å forlate Norge.

- I forrige uke ble en kolonne med steinleggere stoppet av tollen ved Svinesund. Da fortalte de at de ikke ville være i Norge lenger. Det hadde blitt for vanskelig. Det er et godt tegn, sier Kristiansen.

Tjener mye penger Kjennelsene fra Oslo Byfogdembete viser at steinleggerne har tjent gode penger på den ulovlige virksomheten i Norge. I en kjennelse fra 11. juni kommer det fram at en slovakisk steinlegger hadde «en omsetning i Norge på over sju millioner kroner i løpet av en sjumånedersperiode».

FRA NORSKE OPPKJØRSLER til drap i Afrika. Dagbladet har vist hvordan irske steinleggerfamilier er tungt involvert i handel og krypskytting av neshorn. 
Foto: Geir Barstein / Dagbladet
FRA NORSKE OPPKJØRSLER til drap i Afrika. Dagbladet har vist hvordan irske steinleggerfamilier er tungt involvert i handel og krypskytting av neshorn. Foto: Geir Barstein / Dagbladet Vis mer

I perioden har han helt utelatt å registrere seg i Foretaksregisteret.

«Dette kombinert med de øvrige momentene viser at saksøkte ikke ønsker å drive i tråd med de lover og regler som gjelder for næringsdrivende i Norge», skriver retten.

Flere i sikte Nå har Skatt Øst tatt beslag i 1,4 millioner kroner i en DnBNor-bankkonto som tilhører slovaken.

Kristiansen varsler at de kommer til å ta beslag i flere penger.

- Dette er det mest virkningsfulle vi kan gjøre, sier Kristiansen og forteller at de nå har 15 andre steinleggere i kikkerten.

- Vi klare med to innen kort tid, sier Kristiansen.

- Nå sliter steinleggerne