Nå slokkes tusen julelys

Streng kulde førte i går til rekordpris på strøm. I Strandgata borettslag på Gjøvik er snittalderen 77 år. Der tar de strømsparing på alvor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjøvik (Dagbladet): Kvikksølvet har stivnet på minus tjue utenfor Strandgata borettslag. Andre søndag i advent er passert, og grantrærne glitrer i hvitt, men de tusen julelys glimrer med sitt fravær. De eldre beboerne tar strømsparing på alvor.

- Her bor det en generasjon som er vant med å spare. Mange tar oppfordringen med å spare strøm helt bokstavelig. Det er påfallende hvor mørke leilighetene til mange er blitt etter at oppfordringen til å spare strøm kom, sier borettslagslederen Bjørg Lyberg.

Ny rekord

70 øre per kilowattime må strømleverandørene nå betale for strømmen de selger deg. Og verstingen blant dem, Forbrukerkraft, skrur prisen for husholdningene opp til 1,17 kroner! Så høye strømpriser har vi aldri før sett i Norge.

Bjørg Lyberg beskriver for Dagbladet hvordan prissjokket slår ut i Strandgata borettslag. Det finnes ikke pipeløp i blokkene, som ble bygd i 1968. Vinduer, balkongdører og korridordører er byttet ut.

- Det er ikke så mye luksus strømforbruk her hos oss. Likevel er det flere som har tatt til ordet for at vi må skru av utelys og lys i korridorene. Men da har jeg satt foten ned. Det bor mange som både ser dårlig, og er dårlig til beins her. Jeg kan ikke risikere at de eldre brekker lårhalsen, armer og bein fordi vi skal spare på strømmen, sier Lyberg.

Selv har hun bestemt seg for å beholde temperaturen i leiligheten.

Mørkt i alle rommene

Mange av de eldre naboene har et mer nøysomt forhold til strømsparingen. I gangen utenfor Lybergs leilighet slår kaldgufset mot oss. Lenger bort i korridoren slipper Sigrid Schaanning (97) oss inn i stua. Hun sparer ikke mer på strømmen enn hun gjorde før oppfordringene om rasjonalisering kom. Det er ganske enkelt ikke noe mer å spare på.

- Jeg har det mørkt i alle værelsene utenom der jeg sitter, og jeg trenger den varmen jeg har på i stua. På soveværelset har jeg ikke varme i det hele tatt.

Sigrid synes folk kan være litt lojale når det har vært tørr sommer og høst.

- Jeg synes det er bedre å kle på meg litt ekstra, enn å skru opp temperaturen, sier hun.

I etasjen over har Ragnhild Faraas (61) akkurat fått strullene og fyrstekakene inn på stabburet. Belysningen er dempet i leiligheten. Og fordi komfyren har vært i bruk, har Ragnhild skrudd ned varmen på kjøkkenet.

- Jeg sparer ekstra mye på strømmen etter at vi ble oppfordret til det. Jeg har ikke så mye lys på nå som jeg hadde før jula begynte, forteller Faraas.

I tillegg til at lysene er slokt, regulerer Ragnhild strømforbruket med sparepærer og termostatstyrte ovner.

Sparommelige

Jorunn Carlsen forteller at hun er 66 og gjør som hun vil - bare ikke med strømmen.

- På det området har jeg alltid vært sparsommelig. Jeg tenker strøm og er forsiktig med forbruket, sier hun.

- Jeg ser at det har blitt mørkere i rommene i de andre leilighetene. Det er nok fordi det bor eldre her. Vi er vokst opp i en annen tid.

Det er bekmørkt i entreen, og i spisestua er det bare adventsstaken som lyser.

- Jeg har blitt mer påpasselig etter at det ble oppfordret til å spare. Jeg skrur av lyset på badet når jeg går ut derfra, lar ikke varmtvannet renne, og tenker over hvor mange plater det er nødvendig å bruke når jeg lager mat. Når jeg ser på fjernsyn har jeg bare ett lys på i stua, forteller hun.

Lillian Gabrielsen (75) er også en nyktern strømbruker.

- Men den varmen jeg har må jeg nesten ha. Jeg betaler så dyrt for den, sier Lillian.

Hun slår av lyset i alle rom hun ikke bruker, og når hun sitter i stua og arbeider bruker hun bare en lampe. Men lys i arbeidslampa må hun ha, for denne dama er ikke sparsommelig på julekortene.

Frykter dobling

- Tidligere år har jeg hatt ei liste på 150 personer som jeg har sendt julekort til, avslører hun.

Men i år har den tidligere misjonæren i Taiwan redusert julekortskrivingen til kollegaer.

Bjørg Lyberg mener det er mer å hente andre steder enn i borettslaget hennes.

- Her i borettslaget prates det mye om strømsparing, og det har blitt mye mørkere i vinduene enn før. Andre steder ser du villaer som har metervis med belysning og oppvarmede innkjørsler. Jeg synes det er litt trist å se eldre svaksynte som sitter i skumringen og leser, sier Lyberg.

Hun frykter dobling av strømpriser etter nyttår.

- Noen sitter nok godt i det, og sparer fordi de er vant med det. Andre er minstepensjonister som fortsatt har lån å betjene.

<B>BARE ADVENTSSLYS:</B> Jorunn Carlsen (66) har bare lys i adventsstaken.
ALLTID SPART: Sigrid Schaanning (97) har alltid spart på strømmen og har ikke mer varme eller lys å avse. - Jeg synes det er bedre å kle på seg litt ekstra enn å skru opp varmen, sier hun.
SPARER EKSTRA NÅ: Ragnhild Faraas (61) skrur av varmen på kjøkkenet når hun baker.