- Nå smeller det

Da sjarken «Skarbak» skulle bakke, var det for sent. Fiskeren ennå ikke funnet. Søket i gang igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Søket etter fiskeren som er savnet etter kollisjonen mellom sjarken «Skarbak» og kjemikalietankeren «Doris» i går kveld, ble gjenopptatt klokka 08 i dag morges, etter at leteaksjonen seint i natt ble avblåst.

- Vi er nå på plass igjen med uthvilte mannskaper. To marinefartøy, to skip fra Sjøheimevernet, to redningsskøyter samt mindre frivillige båter deltar, i tillegg til et Super Puma redningshelikopter fra Heidrun-feltet, sier vakthavende redningsleder Nils Ole Sunde ved Hovedredningssentralen (HRS) på Sola til Dagbladet.no i 09-tida.

I tillegg til det organiserte redningsarbeidet er alle skip som passerer gjennom farvannet, bedt om å holde utkikk etter den savnede fiskeren.

Én om bord

Det var klokka 19.26  i går at politiet fikk melding om at sjarken «Skarbak» var rent i senk av kjemikalietankeren «Doris» utenfor Bud i Møre og Romsdal. Tankeren tilhører Bergen-rederiet Utkilen.

Om bord i den rundt 40 fot store fiskebåten «Skarbak» fra Bø kommune i Vesterålen befant det seg én person. Politiet vil forsikre seg om at alle pårørende er informert om ulykken før de går ut med navn på vedkommende.

Det et ventet at navnet på fiskeren offentliggjøres i formiddag.

- Vi har ikke fått tilbakemelding om at de pårørende er varslet ennå, sier Halvard Haugseth, operasjonsleder ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt, til Dagbladet.no i 09-tida.

BRAKT PÅ LAND: Ringnotbåten «Roaldsen» fra Egersund kom seint tirsdag kveld inn til Skjæret ved Harøysund i Romsdal med den forliste fiskesjarken ved siden. Sjarken var slått i stykker av kollisjonen med tankeren. Foto: ERIK HATTREM
BRAKT PÅ LAND: Ringnotbåten «Roaldsen» fra Egersund kom seint tirsdag kveld inn til Skjæret ved Harøysund i Romsdal med den forliste fiskesjarken ved siden. Sjarken var slått i stykker av kollisjonen med tankeren. Foto: ERIK HATTREM Vis mer

Delt i to

Fiskebåten - en plastsjark bygd i 2001 - kom under slep til Harøysund litt før 23.30 og bar preg av store skader etter kollisjonen. Styrhuset og skroget ble heist i land hver for seg. Sjarken var delt i to.

- Det er funnet flere løse gjenstander fra fiskebåten drivende i sjøen, blant annet plastkasser og innredning, sier Anders Bang-Andersen, pressetalsmann ved HRS, til Dagbladet.no.

Redningsmannskapene skal ha funnet en redningsbøye og vrakgods i sjøen, melder NTB. Etter det Dagbladet.no kjenner til, skal også nødpeiler og livflåte være funnet.

Ingen personer er observert i sjøen etter kollisjonen. Letingen fortsatte utover natta med båter og helikopter, men ble innstilt, før den altså ble gjenopptatt klokka 08. Totalt deltok to helikoptre og ti båter i nattas letearbeid.


- Jeg bakker alt jeg kan
Administrerende direktør Geir Mjelde i rederiet Utkilen forteller til Dagbladet.no at det til vanlig er mellom 14 og 16 om bord tankskipet. I går var de 17.

«Doris» var på vei fra kontinentet til Elnesvågen for å laste.

- Det er en blanding av filippinere og nordmenn. Nå må de fokusere på det de skal gjøre, sier Mjelde.

Foto: ERIK HATTREM
Foto: ERIK HATTREM Vis mer

Dagbladet.no kjenner til at de ved roret om bord på «Doris» og «Skarbak» hadde kontakt i de dramatiske minuttene før det smalt på havet i går kveld. Samtalen gikk på den åpne kanal 16 på det maritime VHS-sambandet. Samtalen startet rundt 19.20 og skal ha forløpt som følger:

«Doris»: - Skal du slakke av, eller?

(…)

«Doris»: - Nå må du bakke.

«Skarbak»: - Jeg bakker alt jeg kan.

(Liten pause.)

«Skarbak»: - Nå smeller det.

Etter dette skal det ha blitt stille.

Kan ha reddet seg opp på skjær

HRS meddelte i natt at søkerarbeidet var innstilt og ville sette i gang igjen klokka 08.00 i dag.

- Søkeområdet er nært holmer og undervannsskjær. Det er farlig farvann, og mannskapene trenger hvile. Vi starter med mer lys i morgen, sa redningsleder Bjørn Magnussen til Dagbladet.no i natt.

De har ikke gitt opp håpet. I morgentimene stiller både redningsskøyter, KNM «Tyr» og flere lokale fartøy.

- Vi søker til vi har gjort det som kan gjøres. Det er sjanse for å komme seg opp på holmer og skjær i området. Ulykkesområdet er bare to-tre nautiske mil fra land, sier Magnussen.

Hurtigruta først på plass

Systemoperatør Øistein Olav Gramdal, som var om bord i Kystverket og Kystvaktas overvåkningsfly LN-SFT da kollisjonen skjedde, forteller at et hurtigruteskip var først på stedet.

- «Doris» var raske til å kaste ut en lysbøye da kollisjonen skjedde. Den ble liggende i området, og de andre skipene brukte den som utgangspunkt for søket. Første skip som kom dit, var hurtigruteskipet «Lyngen», sier Gramdal.

«Lyngen» satte en mobiliseringsbåt på vannet og startet søket etter overlevende. Sjarken ble ikke lenge etter funnet med kjølen opp.

Et ambulansehelikopter fra Ålesund og et beredskapshelikopter fra Heidrun-plattformen var i går kveld over havaristedet.

Reiser til Molde

Begge de to hurtigruteskipene i området, «Finnmarken» og «Lyngen», stoppet utenfor Hustadvika for å bidra på ulykkesstedet.

- Vi er forsinket og har fått beskjed fra brua om at vi blir liggende her. Det er mørkt, bølger og litt sjø, forteller Solvar Bjørkenes, som er om bord på «Finnmarken», til Dagbladet.no.

Representanter fra rederiet reiser onsdag morgen til Molde, og videre til Elnesvågen i Fræna for å bistå mannskapet, skriver NRK

- Vi ser svært alvorlig på det som har skjedd, og skal møte både mannskap og politi onsdag formiddag, sier Mjelde til kanalen.

20. august omkom en mann i samme området da fiskesjarken «Steinar» gikk ned på Hustadvika.

LØSE TRÅDER: - Det er funnet flere løse gjenstander fra fiskebåten drivende i sjøen, blant annet plastkasser og innredning, sier Anders Bang-Andersen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge.
INGEN FUNNET: Så langt er ingen funnet i den omfattende leteaksjon på Møre-kysten.
HARDT SKADD: Fiskebåten - en plastsjark bygd i 2001 - kom under slep til Harøysund litt før 23.30 og bar preg av store skader etter kollisjonen. Styrhuset og skroget ble heist i land hver for seg.
DELTAR: KNM «Tyr» fortsetter i dag søket etter den savnede fiskeren. To redningsskøyter, to marinefartøy, to skip fra Sjøheimevernet samt flere frivillige fartøy deltar i letingen.
MANGE BÅTER I OMRÅDET: Det var mange båter involvert i søket etter den savnede fra «Skarbak».