ØKONOMI: Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor smiler igjen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ØKONOMI: Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor smiler igjen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Nå smiler Telenor-sjefen igjen

Telenor har steget 16 prosent på Oslo Børs den siste måneden. Nå smiler også Telenor-sjefen, Sigve Brekke, igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

12. mai 2015 ble det klart at Signe Brekke skulle ta over som konsernsjef i Telenor etter Jon Fredrik Baksaas. Byttet skulle skje den 17. august.

Dagen før, den 11. mai, hadde aksjekursen steget til ny all-time high på 183,5 kroner. De neste ukene falt imidlertid aksjekursen til 170 kroner, før den igjen steg til 186,1 kroner og ny toppnotering igjen den 17. juli 2015. En måned før Brekke skulle overta stafettpinnen.

Etter at Sigve overtok roret falt aksjen jevnt og trutt til 116,8 kroner den 10. februar i år, delvis på grunn av all uroen rundt Vimpelcom-skandalen og Kapitals avsløring av Sigve Brekkes CV-juks. Fallet reduserte verdien på Telenor med hele 104 milliarder kroner.

Bunnen er passert?

Siden det har aksjen steget jevnt og trutt og tirsdag sluttet den på 147,7 kroner, opp 26,5 prosent fra bunnen og opp igjen 46,5 milliarder kroner i børsverdi, til 222 milliarder kroner. Bare Statoil, med sine 473 milliarder kroner, har da en høyere verdi på Oslo Børs.

Aksjen steg 4,4 prosent etter at selskapet hadde lagt frem regnskapstall for 2. kvartal 2016 i går. Resultat etter skatt ble kraftig barbert, fra 4,3 milliarder kroner i 2. kvartal 2016 til 1,8 milliarder kroner i årets 2. kvartal. Resultatet per aksje var 0,74 kroner, mot 2,30 kroner i samme periode i fjor. Det var klart svakere enn ventet.

Det som bidro til å løfte aksjen var at selskapet tjente tilnærmet det samme på driften som året før. Som i 2. kvartal 2015 var driftsresultatet på 6,2 millioner kroner, dog på driftsinntekter som var 1,43 milliarder kroner høyere. Men det var bedre enn ventet.

En solbrun og selvsikker finansdirektør Morten Karlsen Sørby storkoste seg også både på og utenfor scenen på Telenor Expo - og selv Sigve Brekke fikk frem smilet igjen, skriver Finansavisen i dag.

Ille i India

India-virksomheten økte inntektene fra 1.362 millioner kroner i 2. kvartal i fjor til 1.551 millioner kroner i samme periode i år.

India-regnskapet tynges imidlertid av nedskrivninger på 224 millioner kroner og Telenor tapte 132 millioner kroner på driften i India i 2. kvartal. Det var 42 millioner kroner mer enn i samme periode i fjor.

Pakistan, Bangladesh og Myanmar bidro imidlertid godt i 2. kvartal, og i tillegg var det tilsynelatende også noe positivt å finne i de dårlige India-tallene.

- At Telenor sier de ikke vil delta i den kommende spektrum-auksjonen i India i høst er nok kanskje det aller viktigste de sa. Tidligere har de sagt klart at de trenger mer spektrum for å bli i India, nå sier de at prisene er for høye til at det gir finansiell mening. Det er nok et signal om at Telenor vil forlate India, sa analytiker Fredrik Thoresen i SEB til Finansavisen.

Han mente også at Pakistan og Myanmar var de store positive overraskelsene.

Noen hodepiner

Mens også land som Sverige leverte betydelig bedre resultater, er Thailand og Malaysia fortsatt en hodepine. I Thailand mister Telenor mye kunder, i Malaysia faller omsetningen pr. kunde betydelig – begge deler resultat av tøff konkurranse, skriver avisen.

- Likevel klarer Telenor å ri de utfordringene relativt godt. På sikt ser vi selvfølgelig gjerne at konkurrentenes subsidiering av håndsett uten binding i Thailand blir avsluttet, sier Thoresen til avisen.

Telenor-ledelsen øyner nå en organisk inntektsvekst på 1-2 prosent i 2016, og har dermed jekket seg ned fra tidligere å ha guidet en organisk vekst på 2-4 prosent.

Torsdag stiger Telenor nye 2 prosent på Oslo Børs. Aksjen er da opp 1,6 prosent i år, men fremdeles ned 18 prosent de siste 12 månedene.

Flere økonominyheter

Telenor er trolig på vei ut av India
Røkke har tatt ut 3,4 mrd i utbytte
Milliardtap for Fred.Olsen