JUBLET: Randi Kjøs hylles av de mange tusen som har møtt opp på flyplassen i Istanbul. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
JUBLET: Randi Kjøs hylles av de mange tusen som har møtt opp på flyplassen i Istanbul. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.Vis mer

Nå snakker de om Israel-angrepet

Nordmennene ble bundet og truet med våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| ISTANBUL/OSLO (Dagbladet): De tre norske Gaza-aktivistene kommer etter planen hjem til Norge med et fly som lander på Gardermoen klokken 11.15 torsdag, opplyser demonstrantene selv til Dagbladet.

- Vi skal nå bruke de siste timene fram til flyavgang like over klokka 8 på å slappe av, forteller de.

- Etter forholdene har vi det bra, men vi er slitne, sier Espen Goffeng til Dagbladet, idet de tre nordmennene kommer ut fra flyplassen i Istanbul.

Alle så også ut til å være ved god helse, og etter forholdene i godt humør.

Hørte ikke skudd De tre nordmennene var opprinnelig på et annet skip enn det som ble angrepet, men ble flyttet til Mavi Marmara, skipet som ble stormet av israelske marinejegere.

- Vi kvinnene var nederst i båten, men etter hvert var hele båten et eneste stort fengsel, forteller Randi Kjøs til Dagbladet.

- Vi kvinnene var på det nederste dekket. Det var et tyrkisk skip, så det var ganske klare skiller slik sett. Der hørte vi ikke skyting, og hørte faktisk heller ikke helikoptrene siden de kom så stille. Det var hele fire dekk ned til der vi satt, husker Kjøs.

TOMMELEN OPP: De norske demonstrantene i Istanbul var blide, men svært slitne. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
TOMMELEN OPP: De norske demonstrantene i Istanbul var blide, men svært slitne. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

- Men etter hvert kom vi oppover i båten. Vi ble beordret opp av veldig tungt væpnede soldater, forteller hun.

- Var det skremmende?

Steikende sol - Ja, vi hadde geværer pekende mot oss hele tida. Så ble vi sendt opp på dekket. Mennene lå på kne, vi var alle bundet på hendene. Vi kvinner fikk lov å sitte, husker Randi Kjøs.

- Jeg var ikke bundet så lenge, men mennene var bundet hele tida og måtte sitte i steikende sol i lang tid, sier hun.

- Visst var det en forferdelig opplevelse, sier en rystet Randi Kjøs til Dagbladet.

Nidal Hejazi og Espen Goffeng har i mellomtida gått ut for å hilse de mange tusen støttespillerne som har møtt opp i Istanbul - med palestinske og tyrkiske flagg, og plakater som skjeller ut Israel og USA.

Dagbladet kunne som første medium bringe deres reaksjoner i natt.

LOT SEG HYLLE: Nidal Hejazi kunne endelig smile, idet han så folkehavet som støttet hans og demonstrantenes sak. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
LOT SEG HYLLE: Nidal Hejazi kunne endelig smile, idet han så folkehavet som støttet hans og demonstrantenes sak. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

- Vi er slitne, men lykkelige over å være i Istanbul, fortalte de til Dagbladet i VIP-området på flyplassen i Istanbul.

- Lettet Goffeng og Hejazi opplyste til Dagbladet tidligere i natt at de ikke har fått verken mat eller drikke mens de var i Israels varetekt. Kjøs sier hun fikk litt mat.

Ambassadepersonell hadde med matpakker og vannflasker til aktivistene på flyplassen.

- De er svært lettet over å ha kommet seg ut av Israel. De har det etter forholdene bra, men er svært slitne og dypt frustrert over den behandlingen de har vært utsatt for, sier Georg Morland til NTB.

Morland er pressekontakt for de tre Gaza-aktivistene og snakket natt til torsdag med Randi Kjøs etter at flyet hennes fra Israel landet i Istanbul ved 1.30-tida.

Hun har sammen med Espen Goffeng og Nidal Hejazi sittet i israelsk fengsel etter at de ble pågrepet da de var med i hjelpekonvoien som ble bordet av israelske styrker på vei til Gaza mandag.

Israel-hat - De tre kommer etter planen hjem til Norge med et fly som lander 11.15 torsdag. Vi tar sikte på å innkalle til en pressekonferanse på Gardermoen kort tid etter det, sier Morland til NTB.

I byen samler voldsomme folkemasser seg i gatene. Hele sentrum er fullt av  horder av jublende Palestina-sympatisører, som vifter med flagg, roper og synger.

Demonstrantene viser v-tegn, en kvinne har kledd seg i et britisk flagg, og folk jubler når de kommer ut av noen busser som har hentet dem ved flyet.

Den kontroversielle, tyrkiske hjelpeorganisasjonen IHH er svært sentral i planleggingen av konvoiene, og tyrkiske myndigheter har reagert voldsomt på det som i deres øyne er et urimelig angrep fra Israel.

FIKK MATPAKKE OG VANN: Endelig er de norske demonstrantene i trygghet i Istanbul. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
FIKK MATPAKKE OG VANN: Endelig er de norske demonstrantene i trygghet i Istanbul. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

På bakken i Istanbul er det da også kun en mening som råder: «Du vet hvordan folk drepes», «Å være taus om vold er det samme som å være medskyldig» og «Israel er grusomt», heter det på store plakater folk holder opp i været.

Mange roper slagord både mot Israel og USA.

HETSET ISRAEL: Flere tusen mennesker kom med svært grove utsagn mot Israel og USA mens de hyllet Gaza-aktivistene. Foto: AP/Ibrahim Usta/Scanpix
HETSET ISRAEL: Flere tusen mennesker kom med svært grove utsagn mot Israel og USA mens de hyllet Gaza-aktivistene. Foto: AP/Ibrahim Usta/Scanpix Vis mer