Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå snakker de sammen igjen

Jens Stoltenberg fikk samlet partene i arbeidslivet for å få ned sykefraværet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter en ukes verbal krig om sykelønnsordningen, er partene i arbeidslivet nå kommet opp av skyttergravene og blitt enige om å prate sammen om nye virkemidler for å få ned sykefraværet i arbeidslivet.

Etter halvannen times møte kom statsminister Jens Stoltenberg og arbeids-og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen i taktfast gange sammen med NHO-sjef Finn Bergesen jr., lederne i de store arbeidstakerorganisasjonene og sjefen i Kommunenes Sentralforbund, Halvdan Skard.

UNIO-leder Anders Folkestad oppsummerte på en pressekonferanse etter møtet i ettermiddag: - Nå er vi der vi skulle vært for en drøy uke siden.

Finn Bergesen jr. var den mest kritiske før dagens møtet, som statsministeren inviterte til i går. NHO hadde ikke bestemt seg for om organisasjonen ville være med i Stoltenbergs utvalg før det var klinkende klart hva mandatet skulle være.

Reell dialog

NHO-sjefen gir tre grunner for at NHO har bestemt seg for å være med:

-mandatet hviler på IA-avtalen (Intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv).

-det skal være en reell dialog

 PÅ TALEFOT:  NHO-sjef Finn Bergesen jr., statsminister Jens Stoltenberg og LO-leder Gerd-Liv Valla etter dagens møte. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix.
PÅ TALEFOT: NHO-sjef Finn Bergesen jr., statsminister Jens Stoltenberg og LO-leder Gerd-Liv Valla etter dagens møte. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix. Vis mer

-utvalget skal starte sine diskusjoner uten noen som helst bindinger.

Statsminister Jens Stoltenberg karakteriserte den halvannen time lange seansen som et godt og nyttig møte - med enighet rundt bordet om å jobbe for å få ned sykefraværet.

Det har ikke partene greid siden IA-avtalen ble inngått i 2001.

2,5 milliarder ned - uansett

Men statsministeren står fast på at statens utgifter til sykelønnsordningen SKAL  ned 2,5 milliarder. Og han viser til at alle forutsetningene for utvalget fortsatt er beskrevet i gårsdagens brev til partene i arbeidslivet.

Her kan du lese Stoltenbergs brev. 

Verken  LO-leder Gerd-Liv Valla eller NHO-sjef Finn Bergesen jr. har beveget seg en millimeter i synet på finansieringen av sykelønnsordningen. Men de har fått statsministerens bekreftelse på at det ikke er deres ansvar å saldere statsbudsjettet med de 2,5 milliardene regjeringen vil spare på sykelønn.

Også YS-leder Randi G. Bjørgen  er fornøyd med at partene i arbeidslivet nå skal se med friske øyne på tiltak mot sykefravær.

-Jeg ser fram til at vi skal ha en reell dialog hvor diskusjonen skal

dreie seg om tiltak. Målet om å få bukt med sykefraværet har vi hele tiden

vært enige om, sier YS-lederen.