Nå snakker Erdogan som Assad

Den tyrkiske statsministeren har reist til Marokko, men er fortsatt like kompromissløs.

MASSIVE DEMONSTRASJONER: Det har vært store demonstrasjoner i Tyrkias største byer de siste dagene. Det var rolig mandag formiddag, men det er ventet nye demonstrasjoner etter arbeidstid. Foto: Reuters / NTB Scanpix
MASSIVE DEMONSTRASJONER: Det har vært store demonstrasjoner i Tyrkias største byer de siste dagene. Det var rolig mandag formiddag, men det er ventet nye demonstrasjoner etter arbeidstid. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ekstremistgrupper og ytre krefter står bak uroen i Tyrkia, sa statsminister Recep Tayyip Erdogan i dag tidlig før han satte seg på flyet til Marokko for å gjennnomføre en fire dagers tur til Nord-Afrika.

Dette var ingen regjeringssjef som ville komme med innrømmelser.

Retorikken i talen hans minner sterkt om det Syrias diktator Bashar Assad ved flere anledninger har sagt. Assad snakker også om ekstremister og ytre fiender og om folk som vil undergrave det politiske systemet i landet.

Planlagt lenge Besøket i Nord-Afrika, som også omfatter Algerie og Tunisia har vært planlagt lenge, men mange undrer seg likevel over at statsministeren ikke utsatte reisen når landet han styrer, er på randen av kaos.

- Erdogan snur ikke. Han vil ikke vise svakhet, sier en av tv-stasjonen Al Jazeeras medarbeidere i Istanbul.

Syria får skylda Med ytre krefter mener de fleste at Erdogan siktet til Syria.

Fra regjeringshold er det blitt hevdet at syriske etterretninsagenter og andre Assad-medarbeidere opererer i Tyrkia og at de har infiltrert opposisjonsgruppene som demonstrerer i gatene. Disse står bak noen av «provokasjonene» mot myndighetene, blir det hevdet.

Svært få, utenom Erdogans tilhengere, tror på noe slikt.

Dette er en folkelig oppstand, bestående av enkeltmennesker, organisasjoner, intellektuelle, kunstnere, fotballfans og politiske partier, for bare å nevne noen.

Angrep CHP Det var opposisjonspartiet CHP, som støtter Tyrkias landsfader Atatürks ideologi, kemalismen, som ble sterkest angrepet av Erdogan i dag morges. Statsministeren hevdet at det var CHP som hadde igangsatt demonstrasjonene og at de sto i føringa.

Dette kan ikke være riktig, og det vil provosere Atatürk-tilhengerne voldsomt. Med dette utspillet har Erdogan helt enda mer bensin på bålet i det nå så turbulente Tyrkia.

Det var rolig i Istanbul i dag morges, men det var trolig fordi det er mandag og folk har gått på jobben. Etter nattas dramatiske sammenstøt, de verste i Istanbul, er det få som tror at opptøyene er slutt.

De fleste observatører mener at den nåværende situasjonen kan vare i lang tid, dersom ikke Erdogan modererer seg og er villig til å gå i dialog med opposisjonen. En slik dialog er ønsket av både ordføreren i Istanbul og nestlederen i regjeringspartiet AKP. Men det er tydeligvis Erdogan som bestemmer det meste.

Ifølge Amnesty International skal to mennesker ha blitt drept i sammenstøtene hittil, men det er ikke blitt bekreftet. Minst én person ligger livstruende skadd på et sykehus i hovedstaden Ankara. Hundrevis av demonstranter er blitt skadd. Minst 1700 mennesker er blitt arrestert ifølge innenriksdepartementet, men en del av dem er seinere løslatt. Det skal ha vært demonstrasjoner i minst 67 byer.

DRAR TIL MAROKKO: Statsminister Recep Tayyip Erdogan har i dag reist til Marokko. Foto: AFP / NTB Scanpix
DRAR TIL MAROKKO: Statsminister Recep Tayyip Erdogan har i dag reist til Marokko. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.